Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Decese
Comentarii
Anchete
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7106
De la 07 Ianuarie 2003
123196043
pnl

Comisia Europeană propune prelungirea concediului de maternitate

  • 6 October 2008, 23:00
Printr-un concediu de maternitate mai lung si mai atractiv Comisia contribuie la ameliorarea echilibrului intre viata profesionala si viata de familie pentru milioane de persoane, informeaza Euractiv.ro, preluat de Romanian Global News. Conform propunerilor prezentate de Comisia Europeana, milioane de femei din intreaga Europa vor avea dreptul la concedii de maternitate mai lungi si mai atractive. De asemenea, o propunere separata va permite imbunatatirea situatiei femeilor care desfasoara o activitate independenta prin acordarea unui acces echivalent la concediul de maternitate, pe baza voluntara.
Cele doua initiative fac parte dintr-un pachet de masuri destinat sa ofere o mai buna conciliere a vietii profesionale cu viata privata si cu viata de familie pentru toti europenii – atat barbati, cat si femei. Aceste initiative vizeaza actualizarea si imbunatatirea legislatiei comunitare existente si vor fi trimise Parlamentului European si guvernelor nationale pentru dezbatere. Intre timp, partenerii sociali europeni au initiat negocierile pentru a imbunatati alte forme de concediu din motive familiale, cum ar fi concediul pentru cresterea copilului.
„Concilierea vietii profesionale cu viata de familie si cu viata privata reprezinta o provocare majora pentru milioane de europeni, barbati si femei” a declarat Vladimír Špidla, Comisarul European pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si sanse Egale. „Dar, pentru femei, maternitatea presupune adesea pierderea venitului si a perspectivelor profesionale. Doar 65,5% dintre femeile cu copii in intretinere au o munca remunerata, in comparatie cu 91,7% dintre barbati. Propunerile noastre de imbunatatire a concediului de maternitate vor ajuta femeile sa concilieze munca cu viata de familie, imbunatatind calitatea vietii lor si a familiilor lor.” Ele ar trebui, de asemenea, sa determine cresterea participarii femeilor pe piata muncii si sa raspunda provocarilor reprezentate de imbatranirea populatiei: intr-adevar, tarile care inregistreaza mai multe femei incadrate in munca au si rate de natalitate mai ridicate.”
Un concediu de maternitate mai atractiv
Propunerea Comisiei privind concediul de maternitate (de revizuire a actualei Directive 92/85/CEE din 1992) ar creste perioada minima de concediu de la 14 la 18 saptamani si recomanda o remunerare a femeilor cu 100% din salariu, dar statele membre au totusi posibilitatea de a stabili un plafon la nivelul indemnizatiei pentru concediul medical. In plus, femeile vor avea libertatea de a alege momentul in care sa isi ia partea neobligatorie a concediului (inainte sau dupa nastere) si, astfel, nu vor mai fi obligate sa ia o parte specifica din concediu inainte de nastere, asa cum se intampla in prezent in unele state membre.
De asemenea, protectia impotriva concedierii va fi intarita, precum si dreptul de a se intoarce la acelasi loc de munca sau la un loc de munca echivalent dupa concediul de maternitate. In sfarsit, va fi introdus dreptul de a solicita angajatorului modalitati flexibile de organizare a muncii la incheierea concediului de maternitate, desi angajatorul va avea dreptul de a refuza aceasta solicitare.
Mai multe drepturi pentru femeile care desfasoara o activitate independenta
Propunerea privind femeile care desfasoara o activitate independenta va oferi acestora acelasi acces la concediul de maternitate ca cel acordat salariatelor, dar pe o baza voluntara (de inlocuire a Directivei actuale 86/613/CEE). In acelasi timp, sotii si partenerii de viata (recunoscuti ca atare de legislatia nationala), care lucreaza in mod neoficial in micile intreprinderi familiale cum ar fi exploatatiile agricole sau cabinetele medicale locale (asa-numitii „soti colaboratori”), vor avea acces, la cererea lor, la sistemele de asigurari sociale la un nivel de protectie cel putin echivalent cu cel al lucratorilor care desfasoara o activitate independenta in mod oficial.
Alte dispozitii referitoare la concilierea vietii profesionale cu viata de familie
Ca parte din acelasi pachet, Comisia a publicat astazi si un raport privind disponibilitatea facilitatilor pentru ingrijirea copiilor in Uniunea Europeana si situatia fiecarui stat membru in raport cu obiectivele stabilite de conducatorii UE la Barcelona in 2002 (a se consulta IP/08/1449).
La 17 septembrie 2008, partenerii sociali la nivel european au initiat negocierile privind concediul pentru cresterea copilului in vederea revizuirii actualei legislatii UE (Directiva 96/34/CE), bazata la randul ei pe un acord-cadru incheiat de reprezentantii sindicatelor si organizatiilor patronale europene. Se urmareste incheierea negocierilor in termen de noua luni.
Pe termen mai lung, Comisia ar dori, de asemenea, sa amelioreze alte forme de concediu din motive familiale, cum ar fi concediul de paternitate (o scurta perioada de concediu rezervata tatilor in jurul datei nasterii sau adoptiei unui copil), concediul de adoptie (un concediu similar cu concediul de maternitate in jurul datei adoptiei unui copil) si concediul filial (pentru ingrijirea membrilor familiei aflati in intretinere).
Urmatoarele etape
Ambele propuneri vor fi dezbatute prin procedura de codecizie de catre Parlamentul European si statele membre in cadrul Consiliului (majoritate calificata) si se spera ca se va ajunge la un acord in cursul anului 2009. arile din UE vor avea apoi la dispozitie doi ani pentru a transpune legislatia in dreptul intern.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Păţania managerului cu mintea slabă
Omul este sincer: vinde că-i crişcă măseaua după bani
Explicaţia Don Juanului Geoană
Dragoste de Iliescu
Dispută aprigă între şcoli, din cauza microbuzelor şcolare
Discursul românului basarabean în apărarea românilor din Timoc
Vladimir Putin, renegat de propria mama
Istoria României după 1989 la patru mâini
Vitali Klitschko se bate din nou!
Micii stranieri alintaţi de profesori
Maşină incendiată cu intenţie
Ţâbuleac condamnă irefutabil, făcând praf prezumţia de nevinovăţie
s-a găsit ţapul ipăşitor pentru starea proastă a drumurilor din judeţ
Au răcnit că vor în locuinţe ANL, iar acum au datorii de 80.000 RON
Se caută traseu alternativ pentru drumul DJ 208 C
CJ Botoşani este în pragul unui colaps financiar
Raliu pentru vitezomani la Botoşani
Şeful Gărzii Financiare a fost uns subprefect
să fie promovarea recompensa efortului depus în campania alegerilor locale?
Fostul prefect Cristian Roman încurajează promovarea foştilor săi „locotenenţi”
Angajaţii de la Permise Auto au şanse să intre de Crăciun în „casă nouă”
Ţurcanu are privilegiul de a verifica băncile
Soarta Gărzii Financiare a rămas pe mâinile lui Calimandriuc
Şi grefierii vor salarii mărite
Ţărăncuţele au apetit sexual şi devin mame la vârste tot mai fragede
Avertizare Hidrologică de Cod Portocaliu pentru Botoşani
Dispariţia profesorului Ion Smedescu
Dispariţia profesorului Ion Smedescu
Prelungire COD PORTOCALIU Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog