Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Administraţie
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10724
De la 07 Ianuarie 2003
85040168
Comisia Europeana recomandă

Scoaterea României şi a altor patru ţări din procedura de deficit excesiv

  • 29 May 2013, 23:00
Comisia Europeana a recomandat miercuri ca Romania si alte patru tari, printre care si Italia, sa iasa din procedura de infractiune pentru deficit excesiv. Celelalte patru tari sunt Ungaria, Italia, Letonia si Lituania, potrivit unui al executivului european.
Comisia noteaza ca economia Romaniei a crescut cu 0,7 % in 2012 si estimeaza "o modesta recuperare" de 1,6% in 2013, generata in principal de cererea interna si de investitii.
Piata muncii s-a imbunatatit in 2012, dar "raman provocari", in special in ceea ce priveste rata mare a somajului in randul tinerilor. Astfel, rata somajului a scazut de la 7,4 % in 2011 la 7% in 2012 dar in randul tinerilor este de circa 23% iar nivelul se asteapta sa ramana ridicat si pe viitor.
Romania se confrunta cu un numar de provocari pe termen mediu in incercarea de a asigura o crestere sustenabila, afirma Comisia. Produsul Intern Brut, aflat la 46% din media UE, este unul dintre cei mai sugestivi indicatori in ceea ce priveste decalajul de dezvoltare al Romaniei, adauga executivul european. Provocari speciale sunt legate de nevoia de a creste rata de participare la piata muncii, imbunatatirea competitivitatii generale si reforma administratiei publice, se arata in comunicatul Bruxellesului, in care se adauga ca fondurile europene pot fi o sursa importanta pentru a ajuta Romania sa depaseasca aceste provocari.
Care sunt cele opt recomandari ale Comisiei Europene pentru Romania
Implementarea programului convenit cu FMI si CE
Romania a negociat cu Comisia si FMI un program de ajustare de tip preventiv in 2011.In martie 2013 Romania a solicitat formal o cerere de extensie a acestui program pentru trei luni astfel incat revizuirea finala a acordului va avea loc la finele lui iunie 2013.
Finante publice sustenabile si sistemul de taxare
Desi pozitia fiscala a Romaniei s-a imbunatatit, gradul de conformare fiscala ramane o provocare majora iar sustenabilitatea sistemului de pensii este un risc pe termen mediu si lung. De aceea, Romania ar trebui sa-si imbunatateasca sistemul de colectare a taxelor, sa egalizeze varsta de pensionare pentru barbati si femei si sa sustina reforma pensiilor prin cresterea capacitatii de insertie profesionala a oamenilor in varsta. Reforma sistemului de sanatate
Exista disparitati majore in sistemul de sanatate, generate in principal de folosirea ineficienta a resurselor si de managementul slab. Romania ar trebui sa imbunatateasca rentabilitatea sistemului prin accentul pe tratamentul in ambulatoriu si prin consolidarea asistentei primare.
Piata muncii, somajul in randul tinerilor si saracia
Romania a avut o rata redusa a somajului in 2012 iar rata somajului in randul tinerilor a fost printre cele mai reduse din EU. Romania ar trebui sa imbunatateasca calitatea politicilor in acest domeniu si sa implementeze fara intarziere Planul National pentru Angajarea Tinerilor. Procentul populatiei afectat de riscul saraciei este foarte mare si copiii sunt afectati in mod special. Romania ar trebui sa adopte fara intarziere legislatia europeana in domeniu care nu a fost implementata inca.
Reforma educatiei
Romania se confrunta cu o provocare majora in cresterea calitatii educatiei. Abandonul scolar este si el o provocare semnificativa. Romania trebuie sa implementeze reformele necesare in paralel cu construirea capacitatii administrative. Sistemul universitar de educatie trebuie adaptat la nevoile pietei muncii si este necesara imbunatatirea accesului persoanelor defavorizate.
Administratia publica
Slaba capacitate administrativa este o preocupare centrala pentru Romania si contribuie la proasta absorbtie a fondurilor europene. Guvernanta si calitatea administratiei publice trebuie intarite.
Mediul de afaceri
Provocari majore pentru Romania sunt mediul slab de afaceri si sustinerea redusa pentru cercetare si dezvoltare. Autoritatile trebuie sa asigure o e-guvernare coerenta si sa inlesneasca accesul IMM-urilor la finantare, in paralel cu reducerea poverii administrative. Romania ar trebui de asemenea sa imbunatateasca eficienta si independenta sistemul judiciar si eficienta politicilor de prevenire si lupta impotriva practicilor de coruptie, in special in domeniul achizitiilor publice.
Energie si transport
Romania are un grad redus de concurenta si eficienta in aceste domenii. Ar trebui sa asigure liberalizarea preturilor la gaze si electricitate, sa imbuntateasca administrarea societatilor de stat si a autoritatilor de reglementare a pietei si sa definitiveze conexiunile trans-frontaliere.
Cu cateva ore inainte, comisarul european pentru Industrie, italianul Antonio Tajani, anuntase, pe Twitter, ca Bruxellesul va propune miercuri ca Italia sa iasa din procedura de infractiune pentru deficit excesiv, potrivit agentiei AFP. Comisia "recomanda o decizie Consiliului care sa abroge decizia ce stabileste existenta unui deficit excesiv in Italia", a scris comisarul, pe contul sau de Twitter, cu cateva ore inainte de anuntul oficial al Comisiei, prevazut in jurul orei 12,00 GMT (ora 15,00, ora Romaniei).
Cinci tari din 20 vor iesi miercuri din procedura de deficit excesiv, a precizat o sursa europeana.
Faptul ca Italia va iesi din aceasta procedura nu constituie o surpriza, avand in vedere declaratiile deja facute de Bruxelles.
Iesirea din aceasta procedura presupune ca deficitul sa ramana sub pragul de 3%. Conditia este ca tara sa ramana durabil sub acest prag. Potrivit previziunilor Comisiei, deficitul Italiei ar urma sa fie de 2,9% in acest an si de 2,5% in 2014. Dar ceea ce ingrijoreaza este datoria astronomica a Italiei, in conditiile in care tara trebuie sa finanteze masuri de relansare de circa 10 miliarde de euro anuntate de noul sef de guvern, Enrico Letta.
Recomandarile vor fi discutate in cadrul urmatorului summit al sefilor de stat si de guvern, la finele lui iunie, inainte de a fi aprobat formal de ministrii de Finante din cele 27 de tari membre.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Leac pentru dentiţii neatenţi
Guvernul Ponta înfiinţează o companie de aur pentru Dan Şova
Victor Ponta vrea sa limiteze salariile directorilor din companiile de stat
România, Bulgaria şi Italia - ţări aproape neguvernabile
Împotrivă pe vremea lui Boc, pentru pe vremea USL
Premierul şi ministrul sănătăţii se contrazic
Avertizează asupra riscului unei stagnări in Zona Euro
Petru BOGATU :De ce UE forţează un happy-end la Vilnius?
Alune americane
Ioan Rotundu
Botoşani: Cu orice preţ, Nechifor vrea director la Staţiune (II)
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă