Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5691
De la 07 Ianuarie 2003
125222882

Comisia Europeana revizuieşte in jos prognoza de crestere pentru Romania

  • 2% in anul 2014, din cauza scaderii investitiilor
  • 4 November 2014, 23:00
Prognoza de toamna 2014-principalii indicatori pentru economia Romaniei Foto: Comisia Europeana Romania va avea o crestere economica de 2% in anul 2014, potrivit Prognozei de toamna emise marti de Comisia Europeana, care revizuieste in jos estimarile precedente pentru tara noastra, ca urmare a scaderii investitiilor. Pe 5 mai, in Prognoza de primavara, Comisia Europeana estima ca Romania va avea o crestere a produsului intern brut de 2,5% in anul 2014.
Si pentru anul 2015, Comisia a revizuit in jos prognza de crestere economica pentru Romania: 2,4% in noua estimare, fata de 2,6% in prognoza emisa in primavara.
"Scaderea investitiilor cantareste in economia anului 2014", titreaza Comisia Europeana analiza dedicata Romaniei.
In prima jumatate a anului 2014, "consumul privat si exporturile nete au fost principalele motoare ale cresterii economice, in timp ce investitiile au continuat sa contribuie negativ (formarea bruta de capital fix a scazut cu 11,1% de la an la an, in prima jumatate a anului 2014). Ca rezultat, cresterea PIB in anul 2014 este proiectata la 2%", noteaza Comisia Europeana.
Executivul comunitar se asteapta, insa, ca in a doua jumatate a anului 2014 investitiile sa reinceapa sa creasca, sustinute atat mediul privat, cat si de investitiile publice.
De asemenea, crestere economica va fi sustinuta de o majorare a consumului populatiei, ca urmare a cresterii increderii si a veniturilor.
Consum vs. investitii - contributia lor la cresterea PIB-ului Romaniei (Sursa: Comisia Europeana)
In context, Bruxelles-ul mai arata ca in prima jumatate a anului 2014 Romania a cunoscut o crestere a exporturilor de marfuri, depasind asteptarile, cu 12,8%, in timp ce importurile au crescut cu 10,6%.
In schimb, in a doua jumatate a anului, Comisia se asteapta ca avansul exporturilor tarii sa se estompeze, urmand ca in 2015-2016 Romania sa treaca pe scadere in acest domeniu.
In acelasi timp, cresterea importurilor va depasi avansul exporturilor, din cauza cererii interne, a mai avertizat CE.
In privinta cresterii economice bazate pe consumul intern, Comisia Europeana arata ca in Romania consumul intern ar putea fi stimulat de "derapajele fiscale" legate de alegerile prezidentiale din acest an.
Alti indicatori si riscurile asociate:
Deficitul bugetar: este proiectat sa scada la 2,1% din PIB in anul 2014, de la 2,2% cat a fost in 2013. In anul 2015, deficitul bugetar este proiectat sa creasca la 2,8% din PIB. Comisia precizeaza, insa, ca pana la realizarea Prognozei de toamna, Guvernul Romaniei nu a transmis un proiect d ebuget pe anul 2015. Veniturile bugetare: in anul 2014, cresterea stirbita a colectarii TVA si scaderea contributiilor la asigurariel sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale pe ultimele 3 luni sunt contrabalansate de cresterea accizei la carburanti si largirea bazei de impozitare a proprietatilor. Prognoza ia in calcul aplicarea scaderii CAS cu 5% si in anul 2015, fapt care ar conduce la scaderi nete de 0,8% din PIB pe partea d evenituri. Pierderi suplimentare de 0,1% din PIB procentuale ar urma sa apara in bugetul anului 2015 ca uramre a reducerii taxei pe constructiile speciale cu 0,5 puncte, mai arata CE.
Cheltuielile bugetare: Pentru anul 2014, Comisia remarca faptul ca investitiile din fonduri europene au fost "semnificativ sub asteptari", dar se asteapta ca aceastea sa creasca in ultimele 3 luni ale anului. Pe anul 2015, cheltuielile bugetare vor scadea oarecum si pe seama diminuarii investitiilor de stat.
Riscurile asupra economiei includ o deteriorare prelungita a situatiei geo-politice din zona Romaniei (cu referire, probabil, la Ucraina, in primul rand) si reducerea gradului de creditare a persoanelor fizice si a institutiilor financiare. "Piata muncii ramane slaba", mai noteaza Comisia Europeana.
In prima jumatate a anului 2014, rata de ocupare a fortei de munca a continuat sa scada cu 1% de la an la an. Pentru intregul an 2014, rata de ocupare a fortei de munca este asteptata sa ramana marginal sub nivelul din anul 2013. Rata somajului a scazut de la 7,3% in decembrie 2013 la 7% in iulie 2014 si se prognozeaza ca se va stabiliza.
Inflatia se afla in scadere in anul 2014, ajungand la un minimum record in luna iulie (indicele armonizat al preturilor de consum a fost de 0,9% de la un an la altul), dar a crescut marginal in lunile recente. Inflatia este prognozata la o medie de 1,5% pe intregul an 2014, insa in 2015 ar urma sa creasca la o medie de 2,1%, iar in 2016 la 2,7%, ca urmare a cresterii consumului intern.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nervozitatea poliţistului
Bacon de casa
Horoscopul zilei
Victor Ponta: Iohannis este un lucru, eu sunt roman
Nu vreau sa mai primim ordine din afara tarii, noi stim mai bine in Romania
Kllaus Iohannis: Solicit candidatului Victor Ponta sa aiba curajul pentru o confruntare corecta
Guvernul se imprumuta de 1,1 miliarde lei de la Trezoreria Statului pentru plata beneficiarilor de fonduri europene
Arhiepiscopul Romanului si Bacaului a murit, cu cinci zile inainte sa implineasca 100 de ani
Noile aventuri ale baronului Ponthausen
C.V Tudor, dupa ce a anuntat ca il sprijina pe Ponta
Sa se termine cu arestarile astea abuzive / Arestarea lui Hrebenciuc, o rusine
Curtea Constitutionala: Abrogarea infractiunii "presiuni asupra justitiei", constitutionala
Curtea Constitutionala a amanat pentru 9 decembrie decizia privind articolul de incompatibilitate in baza caruia este judecat Klaus Iohannis
Daca Ponta va castiga alegerile, e de asteptat sa reorienteze politica externa a Romaniei catre Rusia si China
Golanul politic
Ioan Rotundu
Noi motive ca Ponta să fie votat preşedinte
Ioan Rotundu
Accident de muncă la Mecanex
Primarii ACL din Botoșani: ,,Într-adevăr, duminică am pierdut o bătălie, dar nu războiul!”
Botoşani: Liberalul Coman se burzuluieşte împotriva şefului Ţurcanu
Autoritatile din Romania incalca dreptul la vot prin modul in care organizeaza sectiile de votare din diaspora
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog