Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
22637
De la 07 Ianuarie 2003
74830506

Comisia Europeană va suspenda şi derularea programelor Transporturi si Competitivitate

  • 23 October 2012, 23:00
Comisia Europeana va notifica Guvernul, joi, privind intrarea in procedura de presuspendare a programelor operationale pentru Tranporturi si Competitivitate Economica, au declarat pentru Mediafax surse europene convergente.
Notificarea va veni sub forma unor scrisori adresate de comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, in care se va face referire la toate cele patru programe operationale - Transporturi, Competivitate, Regional si Mediu - pentru care Comisia Europeana a intrerupt platile la 1 iulie, in vederea efectuarii auditurilor.
Scrisorile vor fi trimise Guvernului, prin intermediul Reprezentantei Romaniei pe langa UE de la Bruxelles, iar dupa confirmarea primirii acestora va urma si anuntul public din partea Comisiei Europene.
Potrivit surselor mentionate, doua programe, Transporturi si Competitivitate Economica, vor intra in procedura de presuspendare, ceea ce inseamna ca blocarea platilor va continua pentru inca doua luni, putand fi reluate numai dupa ce partea romana va remedia deficientele constatate de Comisia Europeana, in urma auditurilor efectuate de Autoritatea Romana de Audit si misiunile de experti de la Bruxelles.
Totodata, procedura de presuspendare ar putea fi decisa si pentru inca unul dintre celelalte doua programe - Regional sau Mediu, numai pentru unul dintre cele doua existand certitudinea ca vor fi reluate platile.
Programul pentru Transporturi beneficiaza pentru exercitiul financiar 2007-2013 de o alocare de 5,7 miliarde de euro fonduri europene, dintre care au fost rambursati efectiv de catre Comisia Europeana numai 295 milioane euro (rata de absorbtie reala 6,46%). Programul pentru Competitivitate are alocate 2,55 miliarde de euro, fiind reusita absorbtia reala a numai 173 milioane euro (6,77%).
De asemenea, pentru POSDRU a fost anuntata de catre Comisia Europeana intrarea in faza de presuspendare inca din august, insa ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, previziona ca platile ar putea fi reluate abia in decembrie.
CE analizeaza situatia Programelor Operationale Sectoriale (POS) derulate de Romania si are in vedere o decizie de presuspendare, luand in calcul toate variantele, respectiv presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre aceste programe sau doar a unor axe prioritare, a informat saptamana trecuta Mediafax, citand surse oficiale.
Potrivit sursei citate, avertismentul privind presuspendarea platilor CE a fost transmis autoritatilor romane in septembrie de catre Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul DG REGIO, prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE.
Orban a declarat in urma cu o saptamana ca partea romana se asteapta sa fie reluate in perioada urmatoare de catre Comisia Europeana rambursarile pentru "cel putin unul" dintre cele patru programe cu platile intrerupte.
"Deocamdata, nu vreau sa anticipez in niciun fel deciziile CE, dar ne asteptam cel putin pentru un program platile sa fie reluate", a declarat Orban.
El a aratat ca in aceste conditii nu poate face niciun fel de estimare referitoare la cat se va ridica in 2012 rata de absorbtie reala, adica rambursarile efectuate de catre Comisia Europeana.
"In ceea ce priveste transferurile de la bugetul UE catre bugetul national, sigur, aici nu pot sa fac niciun fel de estimare, totul depinde de deciziile Comisiei Europene, de deblocarea anumitor programe si de cati bani mai raman la bugetul UE intr-un anumit moment", a spus Orban.
El a aratat ca tinta de 20% asumata pentru 2012 privind rata de absorbtie ar mai putea fi atinsa doar in ceea ce priveste transmiterea cererilor de rambursare catre Comisie, nu si la nivelul platilor de la Bruxelles catre Bucuresti.
Cresterea ratei de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune fost, in luna septembrie, de doar 0,01%. Potrivit statisticii publicate de MAEur, la 30 septembrie rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşănean ce va fi tratat de cancer în Israel
Aproape o sută de persoane găsite muncind la negru
Porcii vor fi preluaţi din nou din gospodăria ţăranilor
Locuinţă aprinsă de un jar căzut din sobă
Casă incendiată de un fumător neglijent
Unul din patru incendii are drept cauză instalaţia electrică defectă
Populismul, stavilă în calea respectării legii
Ioan Rotundu
Curăţenia din şcoli, lăsată de izbelişte din cauza economiei la buget
Săptămâna aceasta se toarnă covor asfaltic pe strada Mihail Kogălniceanu
ANI cere Senatului aplicarea sancţiunii de revocare din funcţie a senatorului Mircea Diaconu
Trebuie reanalizată competenţa DNA deoarece este foarte largă
Horoscop
Bancul zilei: Gafă sexuală de proporţie
Armata rusă, o adunătură de prostănaci?
Înalta Curte a decis ca IPS Pimen a colaborat cu Securitatea
hotărârea este definitivă
Botoşani: Concert pe muzica lui George Enescu, fără spectatori
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă