Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13988
De la 07 Ianuarie 2003
122874055

Comisia de Cod electoral a finalizat proiectul legii alegerilor locale

  • 5 March 2015, 23:00
Sefii de Consilii Judetene vor fi alesi prin vot secret al consilierilor judeteni Comisia parlamentara de elaborare a Codului electoral a finalizat, joi, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind, intre altele, ca presedintii consiilor judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla. Membrii comisiei au adoptat in principiu acest proiect de lege, care modifica trei legi, si anume legea alegerilor locale, administratiei locale si statutul alesilor locali, urmand ca luni sa fie trimis spre dezbaterea Senatului, iar, apoi, la Camera Deputatilor, anunta Mediafax. O alta prevedere a proiectului de lege este ca primarii vor fi alesi intr-un singur tur, ca si in prezent.
Proiectul prevede ca presedintii consiliilor judetene, dar si vicepresedintii si viceprimarii sa fie alesi in mod indirect, prin vot secret de consiliul judetean, cu majoritate simpla. Acestia pot fi demisi, insa, la initiativa a cel putin o treime din numarul consilierilor judeteni, cu majoritate calificata, adica voturile a doua treimi din numarul total, si motivat.
Deputatul PNL Victor Paul Dobre a precizat ca, astfel, se revine la prevederile legale din 2004.
Toate candidaturile vor trebui sa fie insotite de liste de sustinatori de minimum 1% din numarul total al alegatorilor, dar nu mai putin de 100 de sustinatori pentru comune, 500 pentru orase de rangul 2 si 3 si 1000 de sustinatori pentru municipii si pentru Bucuresti. Comisia a mai stabilit ca toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este in prezent, precum si implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetatenilor cu drept de vot si introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si a votului. Presedintele comisiei, Valeriu Zgonea, a precizat ca procesul electoral in sine va fi coordonat de AEP, iar partea de implementare informatica va fi coordonata de STS, care asigura transferul de date intre sectiile de vot, birourile electorale judetene si Biroul Electoral Central.
Membrii comisiei au mai stabilit ca, in cazul in care consilierii parasesc partidele pe listele carora au candidat, prefectii sa fie cei care vor constata incetarea mandatului si nu prin votul consilierilor, cum era pana acum.
Victor Paul Dobre a aratat ca, prin aceasta prevedere, se doreste sa se evite situatia in care, desi partidele decid retragerea sprijinului politic unor consilieri, incetarea mandatului nu se pune in practica deoarece nu se voteaza in consiliu.
Zgonea a aratat ca, astfel, nu se mai supune la vot incetarea mandatului consilierilor aflati in aceasta situatie, ci prefectul va constata incetarea mandatului.
Acest act normativ se va numi legea pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale si de modificare a legii administratiei locale si a statutului alesilor locali. Valeriu Zgonea a precizat, dupa adoptarea articolelor proiectului, ca cel tarziu luni acesta va fi trimis catre Senat si va fi publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Insomnia vecinului
Reţeta zilei: Piure de spanac
Horoscopul zilei
O profesoara de Matematica solicita CNA sa retraga recomandarea data campaniei pentru inscrierea la ora de Religie
Mesajul este fals si manipulator
Rusia: Exercitii militare antiaeriene de amploare in teritoriile disputate
Polonia: Este in interesul Europei sa intareasca si sa inarmeze armata ucraineana
Articol straniu impotriva DNA si impotriva luptei cu coruptia, publicat in pagina de opinii a New York Times
O fosila veche de 2,8 milioane de ani schimba modul in care privim evolutia speciei umane
Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, audiata in calitate de martor la DNA Ploiesti
Sunt soacra, nu consilier
Un furt de robinete din viitorul sediu al spionajului extern german a provocat pagube de milioane de euro
Un muzeu din Suedia foloseste cersetori din Romania pe post de recuzita
Saracia a venit atat de aproape. M-a deranjat
Danemarca ar putea introduce studiul filmelor porno in scolile publice
Botoşani/Darabani: Capul afacerii a fost Gheorghe Burlacu, fostul primar. Penal răspund subalternii asociaţi
Soluţie poliţistă antisocială şi batjocoritoare
Ioan Rotundu
Skoda Fabia radiată din circulaţie depistată la Stânca
Palatul Copiilor Botoşani: Spectacolul omagial “Zâmbet pentru suflet”
Rusia si Italia au convenit infiintarea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog