Băncile din Botoşani au fost pline ochi, ieri, cu clienţi veniţi să discute noile variante de contract de împrumut ce derivă din ordonanţa 50. Oamenii au format cozi interminabile la birourile consilierilor de credit şi nemulţumire, revolta şi-au făcut simţită prezenţa. La BCR, cu toţii aveau nemulţumiri legate de introducerea comisionului de risc în comisionul de administrare.
Mie mi-a spus că rata e aceeaşi, dobânda nus e schimbă, dar dispare comisionul de risc şi nu mai ştiu care şi intră în comisionul de administrare. Dar eu sunt tâmpit? Am, cerut o cerere şi mi-am notat aici nemulţumirea. Măcar să nu-mi pară rău că am murit fără luptă a spus un client.
De fapt toţi cei prezenţi în sală au recurs la aceeaşi procedură. Au discutat cu consilierul de credit şi apoi au întocmit o cerere de refuz a noului tip de contract, nemulţumiţi de tertipul legat de comisioane. Comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor sunt asaltaţi de botoşăneni care vin să reclame abuzuri săvârşite de bănci cu privire la Ordonanţa menţionată.
Vin cu sutele. Băncile nu vor să respecte această ordonanţă exact cum este dată, o interpretează fiecare cum vrea, unul nu a emis actele adiţionale cu 15 zile înainte aşa cum spune legea, ca omul să aibă timp să le studieze, unele comisioane au fost transformate, adică comisionul de risc în transformă în comision de administrare, transformă dobânda fixă în dobândă variabilă, nu au voie să facă aşa ceva. Iar noi până la data de 21 septembrie suntem cu mîinile legate, abia după această dată putem merge la bănci pentru a soluţiona aceste dosare, care cel mai probabil vor ajunge în instanţă, a declarat Alexandru Zarug, comisar şef CJPC.
În cazul depistării unor clauze abuzive în contractele creditate de bănci, sancţiunile pe care acestea le riscă sunt cuprinse între 20.000 şi 100.000 de lei. (Lavinia Preda)