OMV Petrom si-a dat acordul de principiu pentru cedarea integrala a Arpechim inca de pe vremea fostei guvernari. Pretentiile din partea OMV Petrom sunt, in pricipal, preluarea obligatiilor de mediu si achitarea unei sume modice pentru activele inca utilizabile.
Problema este ca pana acum nu s-au aratat investitori dispusi sa preia Arpechim la pachet cu Oltchim. Aceasta chiar daca pozitia oficiala a reprezentantilor statului si cei ai combinatului este ca Oltchim nu poate sa functioneze fara Arpechim. Repornirea rafinariei Arpechim, cu reluarea furnizarii de materie prima (nafta) pentru productia de PVC, ar necesita costuri uriase, de sute de milioane de euro.
Preluarea Arpechim inseamna, de fapt, preluarea celei de-a doua parti din rafinarie. In urma cu doi ani, Oltchim a preluat o prima parte, adica platforma petrochimica Bradu din cadrul Arpechim Pitesti. Au fost facute niste investitii, insa insuficiente in conditiile in care instalatia este extrem de veche. Astfel, aceasta preluare a unei parti din Arpechim nu a ajutat prea mult Oltchim. Oltchim a intrat in insolventa la sfarsitul lunii ianuarie. Are datorii de circa 800 de milioane de euro. Guvernul a cerut liderilor Comisiei Europene aprobarea unui ajutor de stat de 45 de milioane de euro pentru repornirea combinatului.
Agenţia de ştiri HotNews