Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24169
De la 07 Ianuarie 2003
122884236
Companiile energetice avertizează:

Noile taxe vor duce la reducerea investiţiilor în România

  • 22 January 2013, 23:00
Companiile de distributie a energiei electrice si gazelor naturale considera ca introducerea unor taxe suplimentare va avea un impact negativ in domeniul energetic.
"Aceasta va conduce la o scadere a investitiilor in retelele de distributie si, in acelasi timp, va pune in pericol viitoarele planuri de privatizare, in special cele avute in vedere pentru privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE). Reprezentantii asociatiei mai spun ca decizia introducerii unor noi taxe a fost luata fara sa fie consultati operatorii din piata.
Reamintim ca Ministerul Finantelor a elaborat 3 proiecte de ordonante privind introducerea unor taxe speciale in sectorul energetic. Una dintre taxe este pe monopolul natural. Este o taxa pe care o vor suporta transportatorii si distribuitorii de gaze si energie electrica, adica Transgaz, Transelectrica, E.On, GDF Suez, Enel, CEZ. Exceptie fac doar cei care au mai putin de 100.000 de clienti. Taxa se aplica pe fiecare MWh si variaza intre 0,45 lei/Mwh si 1,7 lei/MWh, in functie de serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale.
"Desi stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri si a legislatiei in domeniu a fost mereu declarata ca fiind o prioritate pentru autoritatile romane, intentia acestora de a introduce o noua taxa suplimentara pentru activitatea de distributie a gazelor naturale si energiei electrice contravine flagrant acestui principiu", se arata in comunicatul de presa.
Reprezentantii ACUE mai spun ca in acest moment analizeaza consecintele unei astfel de decizii care va avea un impact semnificativ asupra capacitatii financiare a companiilor.
"Ideea introducerii unei astfel de taxe pentru distribuitori are la baza o premisa gresita deoarece tarifele de distributie sunt tarife reglementate. In acest sens nu se poate vorbi de profituri conjuncturale, dat fiind faptul ca ANRE, ca institutie a statului, are in atributii controlul costurilor activitatii de distributie.
Ca urmare, operatorii din sector, indiferent ca activeaza in industria gazelor naturale sau in domeniul energiei electrice, nu au cum sa beneficieze de venituri suplimentare din activitatea de distributie ca urmare a liberalizarii pietei. Astfel de profituri conjuncturale pot fi , eventual, obtinute de catre producatori, in anumite conditii", se mai arata in comunicat.
Potrivit acestuia, toate companiile din domeniul distributiei de gaze naturale si energie electrica au semnat cu statul roman contracte de concesiune a activitatii in baza carora statul incaseaza redevente.
In aceste conditii, se poate considera ca distribuitorii de energie electrica si gaze naturale ar urma sa fie supusi unei duble taxari, atat prin plata redeventelor cat si prin aplicarea noii taxe pe care Guvernul intentioneaza sa o introduca, mai spun reprezentantii ACUE.
Printre membrii ACUE se numara E.On, GDF Suez Energy, Enel, CEZ si Electrica Furnizare.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Uimirea şefului
Gastronomie: Sos cu carne şi mămăligă
Scurt inventar al regreselor din justiţie
Liderii de sindicat din învăţământ i-au trădat pe cei 22.000 de educatori şi învăţători
Supraimpozitarea companiilor energetice, sursa de bani pentru pensii şi salariile bugetarilor
dar şi motiv de scumpiri
Abuzurile Fiscului frizează absurdul
Opan Rotundu
Am lătrat, dar va trebui să şi muşc!
Ioan Rotundu
Cum îi jumuleşte Guvernul Ponta pe cei care muncesc
Lista directorilor de şcoli maziliţi de Mihaela Huncă
Deszăpezirea le-a adus multor primari conflicte cu firmele private
Este interzisă direcţionarea pacienţilor către o anumită farmacie
Botoşani: Şefii CJ fac socoteli pe seama ciorilor din par (instituţii deconcentrate)
Poliţiştii botoşăneni, fără bani, flămânzi şi dezbrăcaţi
sub Guvernul Ponta, de jumătate de ani n-au primit banii de navetă şi de uniformă
Femeia cu arsuri de la Şendriceni, dusă cu elicopterul la Bucureşti, a murit
Botoşani: Închisoare cu executare pentru profesorii de la Bac 2010
as fost condamnat preşedintele Comisiei şi preşedintele Comitetului de părinţi de la Colegiul economic „Octav Onicescu”
A alunecat şi a căzut în fântână
Probleme cu ajutoarele alimentare gratuite ale UE
Bilanţ de activitate pentru 2012 la Penitenciarul Botoşani
Care este gradul de îndatorare al CJ Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog