Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3622
De la 07 Ianuarie 2003
123137362
pnl
Competiţia "Arborele anului.

Falnicul şi trainicul stejar al lui Badeş din Gorj

  • 31 October 2010, 23:00
Competitia "Arborele Anului in Romania" se apropie de ziua cea mare, cea a desemnarii unui castigator dintre cei 12 finalisti ce pot fi votati pana la sfarsitul lui octombrie: patru stejari, trei tei si cate un platan, un brad, un fag, un par si un nuc din 10 judete ale tarii. Astazi va prezentam un stejar cu o vechime de 300 de ani din judetul Gorj, penultimul candidat.
In randurile urmatoare va voi prezenta povestea unui arbore, si anume a unui stejar: Stejarul lui Bades, din comuna Balesti, relatand-o asa cum mi-a fost povestita de domnul invatator Ilie Lazaroiu, din satul Talpasesti-Balava. Povestea incepe intr-un mod simplist: nimeni nu stie cum a rasarit si a crescut acest stejar. Poate o ghinda scapata din gura unei vietuitoare sa-i fi dat nastere, insa in zona au mai fost si alti stejari, nu de aceeasi dimensiune, dar care au fost taiati odata cu aparitia colectivizarii.
Stejarul lui Bades le-a fost un bun adapost localnicilor. Domnul invatator a precizat pentru inceput faptul ca bunica dansului, Catalina, ii povestea despre faptul cum mama ei, Lia, se refugia alaturi de ceilalti sateni, luandu-si cu ea si animalele, in zona stejarului in momentul in care navaleau turcii. O veche zicala spune: ,,Nu e usor sa te nasti intre maracini!”, dar se pare ca stejarului nostru i-a purtat noroc, caci ghimpii maracinilor l-au aparat de dintii de drac ai caprelor ce ii dadeau tarcoale cand era doar un copacel.
Cu timpul, Stejarul lui Bades a ajuns la grosimea tulpinei de 5,73 m, lungimea coroanei fiind de aproximativ 40 m, iar inaltimea cu mult mai mare decat cea a unui bloc cu patru etaje, lasand in urma tot ce i-a fost potrivnic. Pe sub acest stejar trecea un drum numit Drumul Mare, bifurcatie cu Drumul lui Viorean ce urca in dealul Balava si se unea cu Drumul Teilor. Incepand de primavara si pana toamna tarziu, coroana falnicului stejar adapostea carausii care mergeau la Targul de pe Jiu sa-si vanda produsele sau pe cei care mergeau in judetul Dolj sa-si achite cotele de cereale.
CARACTERISTICILE ARBORELUI
Localitate: Balesti
Strada: Comuna Balesti, sat Talpasesti Balava
Judet: Gorj
Specia: Stejar (Quercus robur)
Varsta: 300 de ani
Circumferinta: 5,73 m
Inaltime: 40 m
Cei care poposeau sub stejar, pentru o clipa de odihna, veneau din satele Stroiesti, Arcani, Stolojani, dar si din Bradiceni, acestia din urma venind peste dealuri prin padurea lui Constantin Capitanescu. Domnul Ruset Gheorghe, o persoana care detine multe date despre monografia satului Talpasesti, ii relata domnului invatator, faptul ca, sub coroana acestui stejar a poposit insusi Tudor Vladimirescu cu pandurii sai, inainte de a ajunge la hanul lui Moanga de la Cornesti. Tot sub stejar a poposit si marele Constantin Brancusi.
In anul 1962, anul colectivizarii, toata padurea ce apartinea lui Ilie Bades a fost taiata de autoritatile din acea vreme. Au scapat doar cativa copaci. Langa falnicul stejar, in care se fixase Punctul Geodezic, se adunasera sapte romi, in frunte cu Tica Balasoiu, care vroiau sa-l puna jos, insa stejarul a ramas in picioare. Astazi, Stejarul lui Bades se inalta la fel de mandru ca si in trecut, confirmand zicala ,,Cine se lupta de mic cu nevoile, creste vanjos”.
De veacuri, batranul stejar ii primeste pe toti si-i adaposteste de arsita si de ploi. E precum omul care a vazut si a petrecut multe de-a lungul anilor. Insusi mosu’ Ilie Bades, in zilele de arsita, nu era de gasit acasa. Avea pat si dormea sub stejar. ,,Sa invatam oamenii sa iubeasca copacii. Sa-i pretuiasca si sa-i ingrijeasca asa cum isi ingrijesc copiiisi casele, sa-i inmulteasca si sa se uite la lemn ca la aur, sa-i doara inima cand taie, caci fiecare copac e un om. E bine sa fie legi pentru paduri, dar si pentru oameni. Caci nu este greu sa tai un copac, dar tare-i greu sa cioplesti omul. Iar omul e precum copacul: cand de mic se stramba,anevoie se mai idreapta” – spunea Ioan Grigorescu.
Asa ca, daca treci pe drumul national Targu – Jiu – Motru si-ti arunci privirea i dreapta, la iesirea din satul Tamasesti spre Motru, la o distanta de 5 km vei observa cum se ridica deasupra satului Talpasesti varful stejarului lui Bades.
Agenţia de presă HotNewsM/b>

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Cursuri de specializare oferite gratuit de PSD
Bancul zilei: Diferenţa dintre un bărbat şi o femeie
Autostrăzile româneşti sunt ca vampirii
Bisericile rupestre de pe Nistru, expuse la Viena
Guvernul pregăteşte o lege care să permită vânzarea,îin timp, a majorităţii proprietăţilor RA-APPS
Sunetele ciudate ale Universului, dezvăluite de NASA
cu ocazia sărbătorii de Halloween
CE chemată să-i apere pe români de comisioanele abuzive ale băncilor
Jeffrey Franks: Am avut discuţii intense şi dure la Bucureşti
considerăm că România va înregistra creştere economică în 2011
Oamenii au nevoie de confirmarea valorii
cel care apreciază puterea vrea să fie confirmat sexual de cat mai multe femei, fiecare valorând puţin
Ce este psihoterapia individuală
Usturoi de Copălău
Cine-i dă un şut în cur?
Program Tv SOMAX, luni, 1 noiembrie
Ministrul Tabără trebuie exorcizat…
Ioan Rotundu
Funcţionarii din instituţii vor veni cu furniturile de birou de acasă
Diversiunea Fiscului pe seama meditaţilor date de dascăli
Pe ultima sută de metri, Guvernul Boc n-a mai depolitizat şcolile
directorii de şcoli vor putea face politică ca şi până acuma
Cei de la Spitalul judeţean vor cxa judecătorii să le reîntregească leafa
Ţurcanu se pune bine cu cei de la Garda Financiară
adresându-le laude
Deputat de Botoşani care are insomnii şi palpitaţii
Cel de-al doilea spărgător de la sediul PNL a fost prins
Vor să împiedice anchetarea afacerilor derulate prin CJ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog