Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11128
De la 07 Ianuarie 2003
122871195

Completări în normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal

  • 8 December 2008, 23:00
Guvernul a modificat, printr-o Hotărâre adoptată în şedinţa de ieri, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003, completări determinate de introducerea cotei reduse de TVA de 5% pentru locuinţele livrate în cadrul politicii sociale.
Potrivit noilor reglementări din Codul Fiscal, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei.
Actul normativ include în categoria locuinţă livrată ca parte a politicii sociale:
- Livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;
- Livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
- Livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii, a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.
- Livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionată de orice persoană necăsătorită sau familie. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 de metri pătraţi, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 de metri pătraţi, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
- În cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%
- În cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%.
Noile reglementări din normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal precizează - în cazul livrării unei locuinţe cu o suprafaţă de maximum 120 de metri pătraţi şi valoare mai mică de 380.000 lei - că vânzătorul poate aplica cota de TVA de 5% la vânzarea unei locuinţe, dacă cumpărătorul va prezenta o declaraţie pe propria răspundere autentificată de un notar din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a beneficia de cota redusă de TVA. Acest document va fi păstrat de vânzător pentru justificarea aplicării cotei reduse de TVA de 5%.
Pentru clădirile destinate a fi folosite drept cămine de copii, de bătrâni sau pentru a fi atribuite cu chirie subvenţionată, vânzătorul poate aplica cota de TVA de 5% dacă cumpărătorul va prezenta o declaraţie pe propria răspundere autentificată de un notar din care să rezulte că va utiliza aceste clădiri conform destinaţiei prevăzute de lege.
(Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 05.12.2008)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Autorizaţiile de construire vor avea caracter public
Strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului Botoşani 2008-201 (III)
Horoscop
Meniu în versuri cu rimă specială
Dezmăţul lui Geoană
Comunicat de presă
Comentariul comentariilor (CCLX)
(Ioan Rotundu)
Şalgău i-ameninţă pe secretarii de primării cu Comisia de disciplină
Săracii tot în Banca „Răscoala” îşi pun speranţele
Ţurcanu nu se lasă intimidat de Câmpanu
Se înlocuiesc 70 km de reţea în municipiul Botoşani
Vasile Şeicaru ţine un concert de Crăciun la Botoşani
Apa Grup a luat la inventariat subsolurile
Banii nu sunt pentru porcul de Crăciun
Se caută tinere iubitoare de civilizaţie engleză
Românul şi ochii albaştri
La E.ON angajaţii mor pe stâlp
Mâncare la cantinele şcolare cu număr de calorii necunoscut
Medicul Şerban şi-a făcut de Crăciun cel mai costisitor cadou
preţul cadoului l-au plătit incompetenţii din conducerea CJAS
Plăceri politice perverse
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog