Potrivit primarului Ioan Toma, necazurile comunei Brăeşti îşi au originea pe câmp. Adică majoritatea localnicilor sunt condamnaţi la sărăcie prin imposibilitatea de a-şi cultiva pământul. Anul acesta, peste 51% din terenurile arabile au rămas necultivate. Mai mult chiar, traiul sătenilor din Brăeşti nu este sugrumat de predispoziţia spre lene, sau de iremediabila îmbătrânire a populaţiei. Abandonarea terenurilor în paragină este de factură guvernamentală. La această cauză se adaugă încăpăţânarea sfrijitului leu românesc de a se oploşi în buzunarele agricultorilor. Brăeştenii s-au convins că leul nou este tot mai greu de dobândit.
Problema este lipsa resurselor financiare. Dar oamenii sunt descurajaţi şi pentru că nu au unde să-şi valorifice producţia, nici cea animală, nici cea vegetală. La acestea se adaugă impozitele pe care vor, nu vor trebuie să le plătească. Cât priveşte subvenţiile, acestea sunt mici şi greu de accesat. Costurile sunt mari, rezultatele sunt modeste, aşa că oamenii nu mai vor să lucreze pământul, a spus primarul Toma. Pentru cultivarea unui hectar de teren, anul acesta, unui ţăran îi sunt necesari aproximativ 12 milioane de lei. Având în vedere calitatea pământului şi rezultatele din anii anteriori, sătenii au ajuns la concluzia că banii investiţi în agricultură sunt bani aruncaţi pe apa sâmbetei. Agricultorii şi-au abandonat obiectul muncii ca într-un protest faţă de pământ şi neputinţa lor. Nu la fel a procedat şi primarul, care crede că orice s-ar întâmpla comuna trebuie primenită constant. Cu sprijinul Guvernului şi al Consiliului Judeţean, în Brăeşti, şcoala cu clasele I-VIII va intra în reparaţii capitale. O comisie de specialitate a CJ a vizitat vineri comuna, urmând ca investiţia să se deruleze sub forma unui parteneriat al primăriei Brăeşti cu CJ Botoşani. Şcoala va primi o căciulă nouă, adică i se vor înlocui şarpanta şi învelitoarea acoperişului. De asemenea, se vor repara tavanele la etajul şcolii, dar şi interioarele. Sâmbătă, primarul a depus proiectul de fezabilitate pentru reabilitarea drumului comunal Brăeşti Poiana. Lucrările se vor realiza pe o lungime de drum de 6 km. Banii provin de la SAPARD, valoarea investiţiei fiind de 1 milion de euro. În cadrul programului Apa la sate, administraţia din Brăeşti a primit 850 milioane lei de la CJ. Şi dacă tot se practică la Botoşani de ani buni, cineva s-a gândit că nu ar strica nici la Brăeşti o acţiune de plombare a drumurilor. Activitatea aceasta îl costă pe Toma 1 miliard de lei, banii fiind defalcaţi de la bugetul local. (Marian MOROŞAN)
Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea,
multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.