Începând cu luna martie Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate Univers şi Blocul Naţional Sindical, organizaţii din care facem parte şi noi, au iniţiat la nivel central o serie de demersuri către autorităţi, concretizate într-o listă de revendicări, care au drept scop îmbunătăţirea activităţii în Sistemul Energetic Naţional, cu efect direct inclusiv asupra consumatorilor de energie electrică. Deşi au existat mai multe încercări din partea celor două organizaţii de a solutiona pe cale amiabilă aceste solicitări, nici până astăzi nu s-au găsit soluţii la nivelul Ministerului Economiei pentru stingerea unui eventual conflict.
Având în vedere faptul că revendicările noastre nu au fost soluţionate până la această dată, vă anunţăm că sunt îndeplinite condiţiile de declanşare a conflictelor colective de muncă în unităţile de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei electrice.
Fiind conştienti de faptul că un astfel de conflict ar aduce serioase prejudicii atât salariaţilor, dar mai ales consumatorilor, informăm opinia publică despre intenţia noastră de a declanşa acest conflict. Lista revendicărilor noastre este urmatoarea:
1. Stabilitatea locurilor de muncă;
2. Menţinerea puterii de cumpărare pentru salariaţi;
3. Crearea unui sistem unitar de securitate socială;
4. Finalizarea negocierilor C.C.M. la nivel de ramură ELPEGA;
5. Aprobarea rapidă a B.V.C. ale agenţilor economici din sectorul energetic, în forma convenită între reprezentanţii ministerului şi ai federaţiilor sindicale având ca scop:
- realizarea programelor de investiţii şi mentenanţă care ar asigura siguranţa Sistemului Energetic Naţional;
- realizarea de investiţii de mediu conform termenelor angajate cu Uniunea Europeană;
- finalizarea negocierilor salariale anuale obligatorii;
6. Finalizarea programului de restructurare şi reorganizare a FISE de către SC Electrica SA;
7. Vânzarea către salariaţi a pachetului de acţiuni , de până la 10% de la societăţile de distribuţie şi furnizare privatizate, membrii Consiliului de Administraţie şi pensionarii cu ultimul loc de muncă de la SC Electrica SA şi filialele sale, inclusiv societăţile privatizate, prin intermediul Asociaţiei Salariaţiilor.
8. Transparenţa totală în tranzacţionarea energiei electrice pe piaţă (desfiinţarea contractelor încheiate în mod netransparent şi ilegal de către unii producători cu băieţii deştepţi"), şi vânzarea de energie ieftină către populaţie .
9. Redefinirea rolului autorităţilor în legatură cu modul în care operatorii din sector îşi îndeplinesc obligaţiile de a asigura servicii publice de calitate .
10. Tranzacţionarea întregii cantităţi de energie prin oferta publică cu excepţiile prevazute de lege pentru producătorii pe bază de resurse regenerabile şi producătorii pe baza de cogenerare de înaltă eficienţă;
Pe tot timpul derulării acţiunilor noastre suntem dispuşi dialogului în scopul soluţionării revendicărilor.
Preşedintele Sindicatului Energia Botoşani
Covaliu Relu