Mondene
Reportaje
Religie

• 12 October 2007, 23:00
Uniunea Confederatiilor Patronale din Romdnia UCPR, reunind confederatii patronale care reprezinta industria, serviciile si energia din Romania - UGIR-1903, CP CONCORDIA, CONPIROM, PR, I-INPCPR - isi exprima preocuparea fata de situatia de pe piata fortei de munca si fatade presiunile salariale care se fac simtite in economia Romdniei.
Exista o situatie complexa in care exista deficit de forta de munca si deficit de calificare afectand activitatea unor firme. Pe de alta parte se inregistreaza costuri orare cu forţa de muncă în crestere in trimestrul al doilea cu 23,40 . In timp ce productia industriala a crescut numai cu 4,60 , iar productivitatea doar cu 8,9%, taxarea muncii se mentine la peste 40% din costurile totale cu forta de munca.
Firmele au inregistrat crestera a tuturor costurilor, ceea ce se reflecta asupra rentabilitatii si a profitului acestora. Cresterea generala a salariilor din industrie duce la majorarea ponderii costurilor salariale, si implicit reducerea locurilor de munca la reducerea competitivitatii producatorilor romani si Ia scaderea investitiilor. In multe ramuri industriale in care se incheie contracte colective de munca de ramura rata medie a profitului se situeaza sub limita dobanzilor bancare, activitatile desfasurate neasigurand nici macar recuperarea capitalurilor investite.
Cresterea salariului minim pe economie cu aproape 60% asa cum solicita reprezentantii angajatilor ar avea drept consecinta directa scoaterea din competitie a produselor romanesti si ar determina in mod direct cresterea inflatiei. Deoarece productivitatea si competitivitatea produselor difera de la ramură Ia ramura, de la unitate economica la unitate economica, salariul minim ar trebui sa fie reflectat de grupul unde este cel mai mic, urmand ca celelalte unitati economice si ramuri sa-si negocieze în mod direct un salariu minim propriu.
UGIR-I903 - Ioan Cezar Coraci
CONPIROM - Dumitru Constantin
UNPCPR - Costel Olteanu
PR - Gheorghe Naghiu