Cultură
Mediu

Peste 1 miliard de euro plătiţi prin Programul SAPARD

• 5 December 2007, 23:00
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a efectuat până în prezent plăţi de peste un miliard de euro către beneficiarii Programului SAPARD.
„Deşi am început cu anumite impedimente Programul SAPARD, absorbţia fondurilor a cunoscut o creştere semnificativă în etapa de finalizare a Programului, în mod deosebit începând din anul 2005” a declarat Cornelia Harabagiu, Secretar de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la Conferinţa de Presă din 3 decembrie 2007.
Din totalul fondurilor alocate prin SAPARD pentru dezvoltare rurală şi agricultură, respectiv de 1,49 miliarde de euro, APDRP a autorizat deja cereri de plată în valoare de 1,05 miliarde de euro solicitate de către beneficiarii SAPARD. Astfel, pentru cei 4.711 de beneficiari SAPARD, au fost efectuate plăţi în procent de 67% din totalul fondurilor.
„Plăţile de peste 1 miliard de euro, au fost efectuate din alocările anuale de finanţare începând cu anul 2000 şi sfârşind cu Acordul Anual de Finanţare 2004. În acelaşi timp, trebuie să continuăm eforturile de efectuare a plăţilor pentru ultimele două acorduri, respectiv pentru anii 2005 şi 2006, pentru care termenul final de plată este 31 decembrie 2008” a subliniat Cornelia Harabagiu. În vederea accelerării ritmului de absorbtie a fondurilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a luat o serie de măsuri de ordin administrativ, legislativ şi financiar puse în aplicare în colaborare cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Dintre acestea menţionăm descentralizarea plăţilor la nivelul Centrelor Regionale de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP), monitorizarea continuă a stadiului derulării procedurilor de achiziţii publice, dar şi aprobarea de reglementări menite a stimula gradul de absorbţie a fondurilor nerambursabile.
„Conform procedurii, o cerere de plată depusă de beneficiari, trebuie autorizată şi plătită în maxim 90 de zile. Am ajuns în ultima perioadă să efectuăm plăţile în 15 – 20 de zile. Această modificare a termenului de efectuare a plăţii, scurtează foarte mult perioada de implementare a proiectelor şi astfel a asigurat o bună absorbţie a fondurilor SAPARD” a afirmat László-Attila Klárik, Directorul General al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Nu în ultimul rând, comunicarea permanentă cu beneficiarii în ceea ce priveşte identificarea cauzelor care duc la intârzierea implementării proiectelor a fost, de asemenea, o soluţie foarte bună pentru evitarea dezangajării fondurilor alocate
Având în vedere că toate previziunile de plată şi termenele de alocare a fondurilor SAPARD au fost respectate, măsurile întreprinse şi-au dovedit eficienţa.
„La începutul anului aveam prognoze mult mai pesimiste în legătură cu implementarea Programului SAPARD. Chiar dacă unii spuneau că o să pierdem peste 100 de milioane de euro, la ora asta putem spune că nu pierdem nici un eurocent” a mai declarat László-Attila Klárik.

Patronii iau bani de la AJOFM, dar uită să-i mai restituie
Minorii din Penitenciar vor fi vizitaţi de Moş Nicolae
Festival al etniilor la Mihăileni
Preşedintele Lozneanu îşi duce mandatul la final