Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22998
De la 07 Ianuarie 2003
104608175

Condamnaţii penal care au fost decoraţi de preledinţii României - lista Societăţii Timişoara

  • Condițiile în care pot fi retrase decorațiile
  • 10 December 2019, 14:44
Fostul premier Adrian Năstase, condamnat de două ori la închisoare pentru corupție, este doar unul dintre cei care au condamnări penale și care au fost decorați de-a lungul timpului de către președinții României. Societatea Timișoara a trimis încă din martie 2016 o listă președintelui Klaus Iohannis de retragere a decoraţiilor şi ordinelor statului român persoanelor condamnate prin hotărâri penale definitive.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că a decis să retragă decorațiile tuturor peroanelor care au condamnări penale și că a început efactiv această procedură. El a făcut aceste precizări după ce a fost întrebat dacă îi va retrage distincția lui Adrian Năstase, care a participat la recepția de 1 Decembrie de la Cotroceni.
Pe lista transmisă președintelui de către Societatea Timișoara sunt menţionate, printre altele, numele lui Adrian Nastase – decorat în 2002, Irina Paula Jianu – decorată în 2004, Miron Mitrea – decorat în 2002, condamnat în 2015.
"În aceeași situație se află și celelalte 14 persoane a căror situație am expus-o în scrisoarea noastră. Au trecut între patru şi şase ani de când au rămas definitive aceste condamnări. Considerăm că a fost timp suficient pentru a lua o hotărâre. Și, încă o dată, sunt doar câteva exemple, nu avem expertiza necesară pentru a face o analiza completă”, declara Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

LISTA trimisă președintelui Iohannis de către Societatea Timișoara:
1. Adrian Năstase – Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, 2002
Condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită, în 6 ianuarie 2014, şi la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în 20 iunie 2012. Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare. Adrian Năstase a executat efectiv 500 zile de pedeapsă.

2. Irina Jianu – Ordinul Pentru Merit, în grad de Cavaler, 2004
Condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual la Legea contabilităţii, folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii, în 20 iunie 2012, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru spălare de bani, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi folosire la autoritatea vamală de documente false, în 6 ianuarie 2014, şi la 5 luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită în dosarul „Casa din Băneasa”, în 13 februarie 2015. 3. Miron Mitrea – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2002
Condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Casa din Băneasa”, pentru luare de mită, în 13 febriarie 2015.

4. Şerban Brădişteanu – Ordinul Steaua României, în grad de Mare Ofiţer (2002) și Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Cavaler (2010)
Condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea făptuitorului, în 2 martie 2015, pentru că a încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din 20 iunie 2012 de condamnare la închisoare a lui Adrian Năstaseîn dosarul „Trofeul calităţii”.

5. Rodica Stănoiu – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2002
Fostul ministru al Justiţiei din Guvernul Năstase, Rodica Stănoiu, se găseşte pe listă întrucât a făcut poliţie politică. Societatea Timişoara reaminteşte că CNSAS a stabilit prin decizia nr. 1676/7 decembrie 2006, menţinută prin decizia nr. 85 din 6 februarie 2007, că Rodica Stănoiu a desfăşurat activităţi de poliție politică din anul 1983 până în 1987 și că a semnat note informative sub pseudonimele „Sanda” și „Georgeta”. Contestația Rodicăi Stănoiu a fost respinsă ca nefondată de Curtea de Apel Oradea prin sentinţa nr. 213/19 iunie 2012, rămasă definitivă prin decizia nr. 968/26 februarie 2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Sectia de contencios administrativ şi fiscal.

6. Dumitru Zamfir – Ordinul Steaua României, în grad de Comandor, 2000
Condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru fals în declarații, în 28 octombrie 2011. Dumitru Zamfir, fost director adjunct al SRI, a fost trimis în judecată în legatură cu locuințe obținute de la RAAPPS și care au fost cumpărate ulterior la prețuri subevaluate. În 2005, împreună cu alți colegi din SRI a participat într-o schemă ilegală, prin care și-au cumpărat locuințe de la RAAPPS, după ce în prealabil, ca să dea o aparență de legalitate, le-au închiriat pe baza unor declarații pe proprie răspundere că nu dețin și alte locuințe în proprietate.

7. Ion Stan – Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, 2004
Condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în 11 martie 2015. Ion Stan, deputat PSD şi fost şef al organizaţiei PSD Dâmboviţa, a fost acuzat că a primit bani în timpul campaniei electorale din 2012 de la oameni de afaceri în schimbul înlesnirii câştigării unor contracte cu statul.

8. Constantin Boşcodeală – Ordinul pentru Merit, în grad de Cavaler, 2004
Condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, în dosarul „Gloria”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în 1 martie 2016. Fostul primar al municipiului Buzău, a acordat în perioada 2002-2008 unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume şi ai dreptului de a folosi complexul sportiv fiind societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive.

9. Vasile Astărăstoae – Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Comandor (2004) și în grad de Cavaler (2004)
Condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, în 26 noiembrie 2015. Fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Astărăstoae s-a angajat pe sine însuşi în proiectul european Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era la vremea respectivă.

10. Eugen Bădălan – Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Mare Cruce (2000), Ordinul Meritul Militar clasa a III-a (1989), clasa a II-a (1993) și clasa I (1998), Medalia Meritul Militar clasa a II-a (1978) și clasa I (1984)
Condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere (termen de încercare 9 ani), pentru abuz în serviciu privind înstrăinarea unor bunuri ale Armatei, și plata unei despăgubiri de peste 4,5 milioane lei Ministerului Apărării Naţionale, în dosarul „Tofan”, în 7 decembrie 2011.

11. Remus Truică – Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, 2004
Condamnat la 6 luni închisoare cu suspendare, pentru abandon de familie şi răpire internaţională de copii, în 25 noiembrie 2011. Remus Truică a fost secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru Adrian Năstase până în decembrie 2004. În prezent este judecat pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare de bani, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, în dosarul „Ferma Băneasa”.

12. Sergiu Medar – Ordinul Steaua României, în grad de Ofițer, 2000.
13. Corneliu Dobrițoiu – Ordinul Steaua României, în grad de Ofițer, 2000.
14. Corneliu Duță – Ordinul Steaua României, în grad de Ofițer, 2000
Ultimii trei au fost condamnaţi la câte un an şi două luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice și pentru participație improprie la infracţiunea de fals intelectual, condamnări date, în 24 mai 2016, în dosarul „Case pentru generali”.

15. Gheorghe Bucur – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2004
Condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în 10 martie 2014. Notarul Gheorghe Bucur, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost condamnat într-un dosar privind fraudarea concursului pentru procurori-şefi.

16. Mihai Necolaiciuc – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2000
Condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în 17 octombrie 2014. Mihai Necolaiciuc, fost director general al SNCFR SA, împreună cu Viorica Olaeru, directorul Directiei Economice a SNCFR SA au fost trimişi în judecată de către DNA sub acuzaţia că în perioada decembrie 2001-ianuarie 2003 și-au încălcat atribuțiile de serviciu și au utilizat peste 8,6 milioane de lei (2.755.000 de euro), provenită dintr-un credit acordat de catre BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Necolaiciuc mai este judecat în alte dosare penale.

17. Dorinel Mucea – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2004
Condamnat la 4 ani închisoare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, şi 1 an şi 6 luni închisoare pentru divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în 28 noiembrie 2016, în „Dosarul privatizărilor strategice”. Ce decorații a mai retras Iohannis
Până acum, Klaus Iohannis a mai retras decorațiile acordate Irinei Socol, lui Eugen Pena, Viorel Traian Oprea și Laszlo Tokes.

Condițiile în care pot fi retrase decorațiile Lege 29/2000 prevede:
​ Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate;
b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.
Articolul 52:
Pentru judecarea faptelor dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decât cele prevăzute la art. 51 lit. a), se constituie un consiliu de onoare pentru fiecare ordin.
Articolul 53:
(1) Consiliul de onoare este format din 7 membri, în cazul ordinelor naţionale, şi din 5 membri în cazul celorlalte ordine.
(2) Membrii consiliilor de onoare sunt aleşi pe termen de 5 ani de cavalerii ordinului respectiv, câte unul din cele trei grade inferioare şi câte doi din gradele de Mare Ofiţer şi Mare Cruce. Preşedinţia Consiliului de onoare este asigurată de cel mai în vârstă membru al gradului sau clasei superioare.
Portalul HotNews<


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul Finanțelor anunță măsuri luate în calcul de guvern:
Înghețarea salariilor demnitarilor, interzicerea cumulului pensie/salariu. Ce spune despre concedieri
Lacrimi de deznădejde şi umilinţă pe mormântul PNL Botoşani
Ioan Rotundu
Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat.
Se lucrează la un astfel de proiect, în scurt timp voi prezenta în Guvern o propunere coerentă
Horoscopul săptămânii 9 – 15.12.2019
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Dialog matrimonial
Lumea lu' Rotundu: Eroi sau şarlatani?
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 6.12.2019
Colbu, nepotul lu’ Tata, pus de infractorul Ţurcanu prefect ALDE-PSD
Nevasta lui Ţurcanu, Roxana, şefă de Cabinet
Cum a ajuns Colbu, proaspătul prefect, director adj. la Protecţia Copilului
Ioan Rotundu
De ce luptă atât de aprig Şerbănoiu ca să recapete şefia IJP Botoşani?
Ioan Rotundu
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 13.12.2019
Lecţia de sănătate
Traditii pierdute - Festivalul de coldinde de la Pomarla
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă