Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12225
De la 07 Ianuarie 2003
122897874

Confiscarea confiscării

  • 7 July 2011, 23:00
Confiscarea extinsa a averilor ilicite risca sa fie golita de continut in Parlament, pe fondul unui joc inteligent politic executat de PSD, dar cu consecinte grave pe termen lung. Ce alegeti, intreaba Ponta? Proiectul Guvernului, care propune confiscarea averilor provenite din infractiuni, inclusiv din coruptie, sau proiectul PSD, care uita de coruptie? Daca votati prima varianta- adauga liderul PSD - nici o problema, o sustinem bucurosi sa nu ziceti ca avem orgolii. Dar ganditi-va bine: tot noi vom aplica legea.
PSD a depus la Parlament, marti, 5 iulie, un proiect de lege privind confiscarea averilor rezultate din diferite infractiuni grave, cum ar fi traficul de droguri, terorismul, spalarea de bani, traficul de persoane etc. Din lista lipsesc insa tocmai infractiunile asimilate faptelor de coruptie: darea si luare de mita, abuzul in serviciu sau infractiunile economice, evaziunea fiscala, adica tocmai cele considerate ca fiind sursa marilor averi ilicite din zona politico-financiara.
Tot marti, Ministerul Justitiei a dat publicitatii propriul proiect. Guvernul l-a si adoptat a doua zi, desi putea s-o faca mai repede. Spre deosebire de PSD, proiectul Guvernului Boc prevede confiscarea averilor provenite din fapte de coruptie sau infractiuni economice. Premierul sustine ca este superior proiectului PSD si din punct de vedere procedural, deoarece confiscarea extinsa poate fi dispusa de judecator in cadrul aceluiasi proces. Proiectul opozitiei prevede un proces separat si o procedura speciala.
Liderul PSD, Victor Ponta, s-a declarat aparent dispus sa sustina proiectul Guvernului. A gasit chiar cuvinte de lauda pentru varianta lui Boc, gest rarissim in cazul opozitiei. Dar tot Ponta le-a dat parlamentarilor PDL o tema de gandire. "Daca nu le place legea noastra, o sa votam legea Guvernului Boc, dar atentie pentru pedelisti: noi o s-o si aplicam", a declarat, miercuri, Victor Ponta, citat de Agerpres.
Ca lucrurile sa fie cat se poate de clare, Ponta a mai spus: "Am citit-o eu (propunerea Ministerului Justitiei), este foarte buna, este cam acelasi lucru cu ceea ce am spus si noi. Nu prea e nici o diferenta, am vazut ca avea o problema cu coruptia. In regula, sunt absolut de acord, chiar cred ca averile coruptilor, mai ales vorbesc de coruptii de acum, care fac bani din coruptie, chiar trebuie confiscate".
PSD ataca o tema tabu, prefacandu-se gata de dialog cu puterea in lupta cu averile ilicite, perfect aliniat la standardele europene in materie de combatere a crimei organizate. In realitate, cu proiectul sau PSD ingroapa adanc o idee generoasa, eliminand coruptia din categoria infractiunilor pentru care se poate dispune confiscarea. Se vor gasi oricand destui sustinatori printre pedelisti, dispusi sa voteze alaturi de Ponta, Sova si Nastase.
PSD a jucat inteligent politic o tema complicata pentru un partid condus inca de politicieni ca Adrian Nastase, dar a dovedit iarasi ca-si utilizeaza abilitatile politice in rau, nu in bine. Cu acest proiect, Ponta actioneaza in numele unor eterni privilegiati ai sistemuluil, nu in numele interesului general.
Exista totusi si un aspect pozitiv in demersul PSD, asa mutilat cum a iesit din mana initiatorilor sai (Dan Sova&co). Ponta admite, in sfarsit, valabilitatea ideii de confiscare extinsa, pe care restul pesedistilor s-au chinuit luni de zile sa o combata la televizor, pe motiv ca ar fi de sorginte ceausista si ca incalca drepturile omului.
Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a calificat proiectul PSD, intr-o postare pe blogul personal, drept o pacaleala. Din declaratiile lui Victor Ponta reazulta ca n-avem de-a face cu o pacaleala, ci cu oferte de nerefuzat facuta Parlamentului. Ponta le sugereaza public pedelistilor ca ar fi mai intelept sa aleaga varianta PSD si ca, daca merg totusi pe varianta lui Boc, o fac pe riscul lor. USL va ajunge la putere si le va confisca averile ilicite. PDL are cel putin la fel de multi parlamentari cercetati pentru coruptie ca PSD. Diferentele intre cele doua partide s-au estompat in timp, la capitolul coruptie, pana la disparitie.
Cand Monica Macovei si fundatia Konrad Adenauer organizau, in primavara acestui an, conferinte pe tema confiscarii extinse, nici un pedelist de frunte, cu una-doua exceptii, nu se inghesuia sa sustina acest demers. Astazi, doar Boc si alti doi-trei pedelisti mai curati cred sincer in utilitatea confiscarii extinse. Ceilalti - ca Ridzi, Pasat, Banias - scuipa in san. De ce ar vota parlamentarii puterii un proiect sub amenintarea ca se va intoarce impotriva lor cand vor trece in opozitie, probabil in 2012? De ce n-ar vota, discret, proiectul PSD, care-i scuteste de orice dureri de cap?
Si proiectul Guvernului contine articole care pot submina conceptul de confiscare extinsa. La articolul 112, alineatul b, proiectul de lege spune ca instanta poate dispune si confiscarea altor bunuri daca "are convingerea ca bunurile respective provin din activitati de natura celor care au atras condamnarea".
Altfel spus, daca te prind cu 10.000 mii de euro din trafic de droguri, pot sa-ti confisc si restul averii daca sunt convins ca provine tot din trafic de droguri. Daca provine din spalare de bani, trebuie sa te condamn mai intai pentru spalare de bani. Altfel, nu-ti pot confisca averea obtinuta din acest tip de infractiune.
Or, in lumea crimei organizate averile se nasc putin altfel. Interlopii fac trafic de droguri dar si spalare de bani, la pachet cu evaziune fiscala, eventual un trafic de persoane etc...Or, conditia pusa in proiectul Guvernului, ca bunurile supuse confiscarii sa provina "din activitati de natura celor care au atras condamnarea" risca sa complice confiscarea extinsa.
Insa piedica pusa de acest articol este minora in comparatie cu zidul ridicat de PSD in calea confiscarii averilor provenite din coruptie, principala problema a Romaniei.
Confiscarea extinsa, in Marea Britanie sau Statele Unite, are la baza o idee simpla: daca ai comis o infratiune grava si nu-ti poti justifica averea, ti-o confisc. Punct. Restul sunt complicatii tipic locale. Orice idee generoasa importata din etica occidentala sufera, obligatoriu, de adaptari romanesti, de regula letale pentru ideea de etica.
Dan Tapalagă

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Vocea din interfon
„Scrii prostii!”, concluzia fermă a prefectului
Ameninţările lui Roman şi Jijie
Ioan Rotundu
Primar deştept şi invers
Prima persoană care va atinge 150 de ani s-a născut deja
Testările angajaţilor din Finanţe încep în 11 iulie
rezultatele se vor anunţa la începutul lunii septembrie
SUA, tot mai aproape de incapacitate de plată
Trezoreria SUA lucrează în secret la o alternativă pentru evitarea colapsului
Romania vrea sa recastige Moldova. Da? Dar noi de ce nu stim?
Singura ipoteză valabilă este omorul urmat de sinucidere
Neglijenţă păguboasă
Furaje incendiate de un fumător neglijent
Aranjamente politice scandaloase la APIA Botoşani
Liderul de sindicat Liviu Axinte recunoaşte realitatea de la Bac
Se face verificarea competenţei managerilor de spitale
Asociaţia bolnavilor cronici are o problemă
Dispărut fără urmă
Electroalfa la ceas aniversar
Caricatura zilei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog