Verificările aui avut loc in luna februarie şi au dus la respingerea de la plata cheltuielilor de spitalizare pentru aproximativ 50 de cazuri de internări. Motivul: în opinia reprezentanţilor CJAS, în cazurile respective nu se impunea internarea.
Nu erau urgenţe. Se putea rezolva cu o consultaţie şi eventual o reţetă, iar pacientul trimis acasă, a declarat Rodica Huţuleac, preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani. Reprezentanţii instituţiei menţionate susţin că există criterii foarte clare în privinţa internărilor în spital prin Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), criterii care trebuie respectate de către medicii acestei structuri.
Cadrele medicale recunosc că în unitate ajung pentru consultaţii mulţi pacienţi care nu ar avea ce căuta la urgenţe, mai ales la sfârşit de săptămână şi în zilele de sărbători legale, când cabinetele medicilor de familie şi cele din ambulator sunt închise, însă spun că cei ce se adresează nejustificat sunt consultaţi şi trimişi acasă, nu internaţi.
Sunt încă internări care nu se fac cu respectarea criteriilor privind spitalizările prin UPU şi de asta se depăşeşte numărul prevăzut prin contract, este însă de părere preşedinta CJAS.
Controale de acest gen vor mai urma în acest an, promit şefii instituţiei botoşănene de asigurări de sănătate. (Doina Marcu)