Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10109
De la 07 Ianuarie 2003
122582048

Conflictul financiar dintre primării şi profesori stă pe masa judecătorilor

  • 17 October 2007, 23:00
Instanţa a rămas pentru cadrele didactice singura posibilitate de a beneficia de unele drepturi ce sunt prevăzute în lege, dar nu sunt respectate. La ora actuală Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Botoşani a deschis procese pentru cinci drepturi de care cadrele didactice nu au beneficiat până la ora actuală.
Liderul sindical, Maria Ţiprigan susţine că a ajuns la concluzia că doar instanţele judecătoreşti pot decide soarta cadrelor didactice. Una din cauzele pentru care se luptă sindicaliştii se referă la diferenţele salariale. Ţiprigan susţine că în urma unei hotărâri judecătoreşti, instanţa obligă şcolile să achite salariaţilor din învăţământ, începând cu ianuarie 2007, acele diferenţe salariale rezultate în urma calculării greşite a salariilor.
În acest caz baza de calcul este de 880 lei pentru cei cu studii superioare. Un alt drept pentru care sindicaliştii se luptă de mult timp şi a deschis acţiune în instanţa vizează decontul navetei. În acest caz, procesul nu a fost lipsit de surprize pentru liderul sindical. "Deşi am primit documentaţia corectă de la şcolile aflate în cauză, între timp profesorilor care nu li s-a decontat naveta au făcut cunoscut instanţei că s-au rezolvat aceste probleme. Primăriile au primit citaţie la instanţă şi le-au dat drepturile retroactiv", a declarat liderul sindical.
Pentru a nu ajunge în instanţă unele primării asigură cadrelor didactice mijloace de transport sau locuinţe sociale. Alte primării declară că nu pot să plătească naveta profesorilor pe motiv că ar cheltui întreg bugetul localităţii. Potrivit legii, primăriile pot refuza decontul navetei, dar numai cu condiţia de a asigura profesorilor navetişti locuinţe sociale.
Însă, locuinţele sociale trebuie să îndeplinească condiţiile minime pentru a putea fi locuite. "Nu poţi obliga un cadru didactic să locuiască în nişte încăperi insalubre sau amenajate de dragul de a le amenaja, dacă ele nu au utilităţile", a precizat Maria Ţiprigan. Liderul sindical susţine că profesorii nu sunt obligaţi să locuiască în nişte spaţii pe care primăriile le pun la dispoziţia lor, dar sunt improprii. Din acest motiv cadrele didactice nu doresc să stea în locuinţele sociale şi preferă decontul navetei. Sindicatul are în instanţă un proces privind decontul navetei pentru peste o sută de cadre didactice. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prefectul Sorescu nu ştie de glumă
deschiderea lucrărilor la magistrala de gaz, inaugurată de ministrul Vozganian
Nu vede justificată majorarea preţului apei
Estimări financiare optimiste pentru consiliile locale
Penegiştii prevăd eşecuri ale unor partide importante
Ţărăniştii promit să facă în viitor ce n-au făcut în trecut
Vineri va fi stabilit preşedintele BEJ
Prefectul Sorescu va mai avea de aşteptat
Furtună contestă viciile sistemului sanitar
Ţiprigan ţipă că nu a fost luată în seamă
dorinţa sa poate fi interpretată ca un amestec în treburile administrative
Numărul elevilor moldoveni s-a redus la jumătate
Nu-i lupta noastră, îi răfuiala lor
Ioan Rotundu
Educatoarele au scăpat de povara grupelor aglomerate
Majoritatea agenţilor economici au înţeles mesajul
Au început plăţile în sectorul zootehnic
Au apărut falşii inspectori OJPC
Lucian Bute – “Meciul Vieţii”, în direct la PRO TV
Varză murată în stil moldovenesc
Program TELE'M Botoşani, joi, 18 octombrie
Licitaţie cu strigare
Vrea un împrumut mai consistent, oferă dobândă
Anunţ important
Horoscop
Coarne
Românul şi naşul
Optaţi pentru acest fond de pensii private
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog