Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1094
De la 07 Ianuarie 2003
123111493
pnl

Confuzie de personaje istorice, inclusiv pe site-ul oficial al CJ Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 26 January 2020, 22:35
În zilele de sărbătoare a Unirii Principatelor Române am publicat mai multe articole, căutând să aduc în atenţia cititorilor numele acelor botoşăneni care au participat la înfăptuirea acestui act crucial care a deschis drumul spre făurirea statului modern numit România. Printre articolele publicate a fost şi cel intitulat „Nicolae Pisoski, personajul cheie în alegerea lui Cuza ca domnitor”.
Ştiu de mai mulţi ani că cititorii Jurnalului sunt persoane educate, culte şi ancoraţi în evenimentele zilei iar Jurnalul este citit pentru articolele de analiză politică, de luptă împotriva corupţiei şi pentru reportajele ce cuprind deplasările mele prin judeţ şi prin ţară. Nu de puţine ori am fost contactat de către intelectuali cu statut de cadru universitar pentru a mi se solicita informaţii suplimentare atunci când am publicat articole ce au trezit interes prin ineditul informaţiilor.
Iată că şi de această dată, după ce am publicat articolul menţionat, am fost contactat de către Prof.univ.dr.ing. Alexandru Grigore – Pisoschi din Cluj care mi-a atras atenţia că fotografia care ilustrează articolul nu aparţine colonelului unionist Nicolae Pisoski ci lui Al. I. Cuza pe când era mai tânăr.
Domnul profesor a postat comentariul „Fotografia care trebuie să-l reprezinte pe colonelul Nicolae Pisoski aparţine lui Al. I. Cuza! Am transmis adevărata fotografie a col. Pisoschi domnului col. Balanovici de la Muzeul Judeţean! Mulţumiri pentru minunatul articol!”
Fotografia folosită de către mine se află şi pe site-ul oficial al Consiliului Judeţean Botoşani la categoria „[Personalităţi”. Aceeaşi fotografie circulă şi pe Internet. Nu cred că se mai poate afla de la cine a pornit această regretabilă confuzie care afectează total neplăcut imaginea colonelului botoşănean care a jucat un rol crucial în alegerea lui Cuza domnitor al Principatului Moldovei şi apoi a Ţării Româneşti. Observaţia domnului profesor a permis să se procedeze la o reparaţie istorică binevenită şi sper că generaţiile viitoare vor înţelege eroarea ca o consecinţă a trecerii timpului, peste 161 de ani, în acea perioadă fotografii fiind o raritate în Europa, darămite în zona noastră.
Iată şi ce precizări a făcut domnul profesor Pisoschi, nimeni altul decât strănepotul colonelului Pisoski cu privire la confuzia de fotografie de pe site-ul CJ: „Greşeli s-au mai făcut, greşeli care, rostogolindu-se s-a ajuns la confuzii regretabile. Astfel, în volumul „Alexandru Ioan Cuza şi Costachi Negri Corespondenţă”, Editura Minerva, Bucureşti, 1980, volum îngrijit de Emil Boldan, între paginile 272 şi 273 există un set de fotografii între care este şi fotografia lui Cezar Librecht, în uniforma de maior, iar indicaţia din text îl arată pe Nicolae Pisoski.
Am fost în anii ‚80 la Cabinetul de Stampe al Academiei Române şi am luat reproducerile privind pe Col. Nicolae Pisoski şi pe care vi le transmit pentru a le însera în textele referitoare la cel în cauză.
Fotografiile sunt făcute la Paris, în 1865 la Foto”Alophe”, Nicolae Pisoski fiind fotografiat în uniforma de colonel – mare ţinută şi în ţinută de serviciu.”

Mulţumesc domnului profesor Alexandru – Grigore Pisoschi pentru valoroasa sa intervenţie care sper să ajute la corectarea greşelilor comise până acum şi să elimine pe viitor orice confuzie când vine vorba de unionistul col. Nicolae Pisoski.
Mulţumesc şi domnului col. istoric militar dr. Sergiu Balanovici, şeful Secţiei de Memorialistică din cadrul Muzeului Judeţean Botoşani pentru că m-a ajutat să intru în posesia materialului primit de la Cluj, pus la dispoziţie de Prof.univ.dr.ing. Pisoschi. Nu mi-am închipuit niciodată că voi deveni personaj principal în repararea unei erori istorice de o importanţă deosebită pentru comunitatea botoşăneană!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 27.01 – 2.02.2020
Bancul săptămânii: Sondaj de opinie ceresc
Lumea lu Rotundu Ziua Unirii la Dorohoi
Presa'n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 17.01.2020
Legile privind intervenția polițiștilor s-au schimbat de ieri:
Care sunt noile reguli de legitimare și control corporal, când pot intra agenții într-o locuință și cum se prezumă săvârșirea unei acțiuni violente
Epigrama săptămânii
Ioan Mamaische
„Cazul Cucoreanu”, dovadă incontestabilă a existenţei corupţiei în IJP Botoşani
Ioan Rotundu
Să nu moară de foame, poliţistul denunţător Aioanei a fost angajat de Şfaiţer
Independenţa justiţiei nu trebuie să depindă de pensiile speciale
Ioan Rotundu
Prefectul şi nevasta infractorului să plece acasă imediat
Cum se simt acum liberalii care au stat la masa negocierilor cu un infractor?
Frica şi egoismul nostru l-au făcut puternic pe Florin Ţurcanu
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotunu: Emisiunea din 31.01.2020
Lumea lu' Rotundu: Roma Mărul discordiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog