Mod de preparare: Se desface conopida în bucheţele, se spală şi se fierbe în apă clocotită 10 minute. Între timp se topeşte untul într-o cratiţă, se adaugă şi se călesc ardeii curăţaţi şi spălaţi, cam 5 minute. Se scot ardeii cu spumiera şi se dau deoparte. Se toarnă amestecând făina, se rumeneşte timp de 1 minut, se îndepărtează de pe foc şi se toarnă laptele treptat, amestecându-se. Se aduce la punctul de fierbere, amestecându-se, apoi se fierbe mocnit 3 minute
Se adaugă amestecând nucşoara, o parte din caşcavalul ras şi se asezonează cu sare şi piper. Se scurge conopida şi se pune într-o cratiţă, se toarnă deasupra amestecul de lapte, se pun deasupra ardeii şi se presară cu pesmet, restul de caşcaval. Se dă la cuptorul încins moderat şi se lăsa 5 minute, până ce se rumeneşte uşor la suprafaţă.
(Lucullus)