Ingrediente: 4 buc conopida , 1 varza mica rosie, 1 legatura frunze de telina, marar uscat, 4 buc hrean taiate rondele sau fasii, piper boabe, sare grunjoasa neiodata , apa.
Preparare: Conopida trebuie sa fie proaspeta si sanatoasa. Se rupe in buchetele si se tine cca 1 ora in apa cu sare. Pe fundul borcanului sau butoiului se aseaza mararul uscat si jumatate din cantitatea de hrean. Se aseaza conopida si varza taiata fasii , deasupra se presara piperul boabe si acoperim cu funze de telina.
Se pregateste saramura: la 1 l apa adaugam 30 gr sare grunjoasa neiodata.
In functie de vas se calculeaza necesarul de apa si sare. Apa se incalzeste pana se dizolva sarea , apoi saramura se lasa sa se racesca si se strecoara.
Saramura se adauga rece peste conopida , se aseaza un capac sau o greutate care sa mentina conopida in lichid.
Fermentarea are loc in doua etape. In prima perioada , in conditii normale, incepe la 3-4 zile dupa adaugarea saramurii si dureaza aproximativ 5 zile. Temperatura optima in acesta perioada este de 18-23 gr C.
A doua etapa dureaza 8-10 zile. In acesta perioada vasul cu muraturi trebuie pastrat la temperaturi mai joase 10-12 gr C. In timpul fermentatiei muraturile trebuie vanturate periodic pentru a asigura conditii egale de fermentatie in tot cuprinsul borcanului sau a vasului.
Trebuie asigurata evacuarea aerului din borcane pentru a impiedica formarea unui mucegai alb la suprafata lichidului. Muraturile se pastreaza la loc uscat si rece (8-10 gr C). Conopida murata se serveste alaturi de mancaruri cu carne si fripturi. Este delicioasa
Pofta Buna