Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22115
De la 07 Ianuarie 2003
122882182

Consecinţa aglomeraţiei din sistemul penitenciar

  • judecarea infractorilor în liberate,
  • 23 September 2009, 23:00
De multe ori, după comiterea unor infracţiuni, unele destul de grave, făptaşii sunt lăsaţi în libertate până la finalizarea procesului şi pronunţarea sentinţei. Aşa s-au întâmplat lucrurile în cazul jafului de la Flămânzi, în care o prostituată împreună cu „peştele” ei au tâlhărit un tânăr care dorea să se distreze, ba chiar şi în dramaticul accident de la mijlocul lunii august în care, un şofer iresponsabil, beat în ultimul hal, a cosit cu maşina un grup de tineri care se întorcea de la discotecă, omorând trei dintre ei şi nenorocind pe viaţă o fată de 15 ani, căreia i s-a amputat piciorul. În primul rând este vorba de lipsa locurilor din sistemul penitenciar şi de numărul mic al penitenciarelor din ţară.
Astăzi, într-un penitenciar nu mai pot fi încarcerate decât un anumit număr de persoane, stabilit prin lege, în funcţie de capacitatea sa. Apoi, trebuie luat în consideraţie indicele penal acordat de sistemul judiciar internaţional, respectiv european, care trebuie, la rândul său, respectat şi care, prin raportul dintre populaţie şi persoanele condamnate, creează imaginea unei ţări. Specialiştii care monitorizează sistemul juridic se feresc ca dracul de tămâie ca acest raport să fie prea mare prin comparaţia sa cu cel al altor state. Faptul că, despre ţara noastră, s-ar putea vorbi, în cazul unui raport exagerat, la modul „ţară de puşcăriaşi” este răul cel mai mic.
Mai marii Uniunii Europene, cei care aprobă, în final, acordarea fondurilor pentru diverse planuri şi proiecte româneşti, vor începe să întrebe: pentru ce vă dăm atâtea fonduri, pentru şcoli, învăţământ, ONG-uri, dacă rezultatele nu se văd, dacă infracţiunile sunt tot mai multe, iar puşcăriile tot mai pline?
O altă cauză, deseori invocată în cazurile persoanelor judecate în libertate, vizează nerespectarea penale. Citarea martorilor (deseori plecaţi din ţară), realizarea expertizelor (care uneori durează şi un an) şi a expertizelor medico legale, întârzie, uneori ani de zile, finalizarea proceselor, provocând nemulţumirea cetăţenilor şi acuzarea sistemului. Prea puţină lume ştie că, prin modul lor de concepere, procedurile juridice sunt „mai ale dracului ca legea în sine”, după cum ne explica un jurist.
Deseori sunt extrem de dificile şi de greu de îndeplinit, iar fără stricta lor respectare un judecător nu poate ajunge la soluţii. Sunt tot mai multe expertize, care durează cel puţin şase luni, asta dacă nu se solicită contestaţii sau contraexpertize. De-asta durează şi trei ani soluţionarea unui proces. Nu din cauza justiţiei şi a oamenilor care lucrează în sistem, ci din cauza procedurilor judiciare, se dau soluţiile aşa de greu.
Dar oamenii nu cunosc aceste lucruri, iar din cauza dramelor prin care trec unii din ei, şi aici intră în primul rând cei care doresc pedepsirea imediată a celor care le-au creat mari necazuri sau probleme, aruncă cu noroi în justiţie, iar judecătorii, care pur şi simplu îşi fac datoria, încasează loviturile fără motiv. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comisarul de Politie Dinu Nicolae sfidează un senator ” să fiţi sănătos….”
Şi Mircea Geoană se alătură galeriei celebre formata din Stalin şi Voronin
Mircea Pascu interpelează C.E. în privinţa expulzărilor abuzive practicate de Italia
Mitropolia Moldovei medaliază pe fostul comandant al trupelor de ocupaţie ruse
Un pedofil italian, care agresa un copil roman, este condamnat
presa italiană ignoră ştirea
Cum şi când se va sfârşi criza economică în România
Leonard Doroftei va parasi pensiunea din motive de sănătate
Program TELE'M BOTOŞANI, joi
Incendiu de proporţii în Centrul Vechi al municipiului Botoşani
Este picătura care a umplut paharul
Excavatorul primăriei continuă să facă minuni prin Frumuşica
O mamă a fost cât pe ce să îşi arunce copilul de 2 ani în fântână
Un pact politic electoral pentru cei cu conştiinţa pătată
Poliţiştii vor să introducă din nou cartea de imobil
Câinii de la Nicşeni au avut doar ghinion?
S-au umplut padocurile cu câini maidanezi
Cine a conceput natura corpului uman?
Blaga şi drogurile uşoare
Horoscop
Un pact bun pentru hârtie igienică
Ioan Rotundu
Suspectat de intoxicaţie cu mercur
O nouă găselniţă guvernamentală pentru tineri: „Prima afacere”
Profesorii îşi apără dreptul de a acorda meditaţii
Huţuleac vrea ca „bolnavii închipuiţi” să fie puşi la plată
Solidaritate la ilegalităţi!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog