Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28424
De la 07 Ianuarie 2003
95507968

Consecintele penale care pot decurge in urma controlului CC

  • 21 April 2017, 23:00
Curtea de Conturi exercita functia de control asupra modului de formare, administrare si intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public, furnizand Parlamentului si respectiv, autoritatilor publice deliberative ale unitatilor administrativ-teritoriale rapoarte privind utilizarea si administrarea acestora.
Atributiile Curtii de Conturi
Curtea de Conturi exercita functia de control asupra modului de formare, administrare si intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public, furnizand Parlamentului si respectiv, autoritatilor publice deliberative ale unitatilor administrativ-teritoriale rapoarte privind utilizarea si administrarea acestora.
In situatiile in care, in urma controlului exercitat, se constata existenta unor fapte pentru care exista indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale si ca au cauzat producerea unui prejudiciu fondurilor publice sau patrimoniului public, Curtea de Conturi sesizeaza organele in drept pentru asigurarea valorificarii constatarii si informeaza entitatea audiata.
Raportul de control intocmit de Curtea de Conturi va constitui actul de sesizare a organelor de urmarire penala, indeplinind atat rolul de informare a organului judiciar despre savarsirea unei fapte de natura penala, cat si acela de temei legal pentru a declansa inceperea urmaririi penale cu privire la fapta in rem.
Obligatia de a pune in aplicare procedurile legale de recuperare a prejudiciului
In situatia in care in urma controlului se va stabili un prejudiciu, Curtea de Conturi va dispune masura recuperarii acestuia, fiind in sarcina entitatii auditate sa puna in aplicare procedurile legale de recuperare a prejudiciului. Astfel, organele de conducere ale persoanei juridice controlate, in vederea recuperarii prejudiciului, vor avea obligatia de a introduce o actiune in raspundere civila delictuala impotriva persoanelor care au participat la luarea deciziilor prin care persoana juridica a fost prejudiciata.
Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii si a neurmaririi de conducerea entitatii a masurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infractiune, conform dispozitiilor art. 64 din Legea Nr. 94/1992.
Situatii cu grad ridicat de risc
O situatie atipica este intalnita in momentul in care in urma controlului se constata ca incheierea unui anumit contract, desi efectuata fara incalcarea vreunui text de lege, este considerat ineficace in raport de activitatea persoanei juridice controlate.
Prin urmare, va reveni in sarcina entitatii audiate sa puna in aplicare procedurile legale de recuperare a prejudiciului produs prin incheierea contractului inutil prin promovarea unei actiuni in raspundere delictuala impotriva persoanelor vinovate. O astfel de actiune va trebui sa indeplineasca toate conditiile raspunderii civile delictuale, dupa cum urmeaza: fapta ilicita, prejudiciul, legatura de cauzalitate si vinovatia. In lipsa oricareia dintre cele 4 conditii, actiunea in raspundere delictuala urmeaza a fi respinsa.
Posibile consecinte penale
In concluzie, cel putin teoretic, ar putea fi atrasa raspunderea penala a conducerii entitatii auditate pentru nerecuperarea prejudiciului in conditiile in care raportul de control nu va cuprinde textul de lege incalcat care sa conduca la identificarea faptei ilicite, conditie esentiala pentru promovarea unei actiuni in raspundere delictuala.
Totusi, ca masura de preventie, este necesar ca persoanele din conducerea entitatii sa actioneze cu buna-credinta cu prilejul formularii actiunii in raspundere delictuala si sa depuna toate diligentele in vederea recuperarii prejudiciului stabilit in urma controlului Curtii de Conturi.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Horoscopul zilei de 22.04.2017
Dragnea, amenintare voalata pentru prim-vicepresedintele Comisiei Europene:
Daca dumnealui crede ca in situatia internationala din ce in ce mai complicata o atitudine buna si corecta fata de Romania nu este benefica, s-ar putea sa fie o greseala
Dragnea si pescuitul oceanic
Filialele PNL din Ardeal, intalnire la Cluj pentru a stabili pe cine sustin la sefia partidului
Daniel Constantin, inainte de Congresul ALDE:
"Abuzul primeaza in fata democratiei interne. Nu voi participa la un congres convocat in mod nestatutar, pentru a servi interesului unui singur om"
Primăria Botoşani – Comunicat de presă
Liviu Cocos, primarul din Predeal (PNL), condamnat definitv
la un an de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu
Teiul lui Eminescu, afectat de rafalele de vant din ultimele 24 de ore. Mai multe crengi au fost smulse
Tariceanu, deranjat de intrebarile presei despre contestarea Congresului in instanta:
"Gata, alta intrebare"/ Despre Daniel Constantin: "Ramane simplu membru. Nu ma intereseaza subiectul"
De anul viitor raman doar doua contributii: CAS si CASS, in sarcina angajatului
Sarcina fiscala pentru activitati independente creste cu 25%
Migratia romanilor: Suntem primii in UE la obtinerea cetateniei altui stat membru
Lucullus a postit popeşte la Cabana Rediu
Lucullus
Cu sau fără uniformă, nesimţiţii rămân nesimţiţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă