Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
22291
De la 07 Ianuarie 2003
74880838
Considerând că legea este de partea sa

Directorul dr. Bănilă scoate bani grei din gărzi şi alte activităţi

  • 12 November 2007, 23:00
În repetate rânduri ne-a fost semnalat faptul că directorul CJAS Botoşani, doctorul Tănase Bănilă, practică diferite activităţi medicale, şi anume: gărzi la Spitalul judeţean „Mavromati”, în special sâmbăta şi duminica, când plata gărzilor se face la un preţ dublu, consultaţii la Spitalul de Pediatrie Botoşani şi la un cabinet privat de oftalmologie din Botoşani, strada Marchian. Funcţia de director al CJAS Botoşani nu implică neapărat prezenţa unui medic. Această funcţie poate fi deţinută şi de un economist sau chiar jurist. Firesc, se naşte întrebarea: dacă în locul doctorului Bănilă această funcţie ar fi fost deţinută de o persoană cu altă pregătire, ar mai fi prestat gărzi în spital?
Unii colegi ai doctorului, care au ţinut la anonimat din motive fireşti, susţin că acesta, cât timp este director la CJAS, nici n-ar avea dreptul la parafa de medic. O asemenea sesizare merita a fi verificată, iar concluziile la are s-a ajuns prin ancheta noastră le prezentăm în cele ce urmează. Ordonanţa de urgenţă nr. 30/29 octombrie 1998 modifică art. 78 al. 2 din Legea 145/1997 privind asigurările sociale de sănătate în sensul că „Preşedintele şi vicepreşedinţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, precum şi ai casei de asigurări de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti nu pot exercita, pe durata mandatelor lor, alte funcţii sau demnităţi publice, cu excepţia funcţiilor didactice în învăţământul superior, şi nici funcţii în organele de conducere ale asociaţiilor patronale sau ale organizaţiilor sindicale.”
E drept că între timp funcţia de preşedinte a CJAS s-a transformat în cea de director, dar interdicţia impusă nu a fost anulată prin nici o altă prevedere legală de acelaşi rang juridic. Şi, apoi, interdicţia impusă are raţiunea ei. CJAS fiind cea care asigură finanţarea spitalelor, pentru obiectivitate în repartizarea fondurilor, s-a impus această restricţie.
Tot în acest sens, adică pentru a se păstra obiectivitatea distribuirii fondurilor pe unităţi spitaliceşti, s-a mai impus o restricţie. Dacă potrivit art. 67 din Codul muncii şi a art.1 din Hotărârea Guvernului 524/1991 cei numiţi în funcţie de conducere la CJAS îşi puteau păstra vechile posturi, câştiga o serie de drepturi salariale şi reveni apoi pe post la încetarea detaşării, acum acest lucru nu mai este posibil.
Prin adresa nr. XII D/3708/24 a Ministerului Sănătăţii şi Familiei şi a Ministerului Finanţelor se arată faptul că “transferaţii din unităţile sanitare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu beneficiază de prevederile articolului 1 din Hotărârea Guvernului nr. 524/1991, nu beneficiază de reţinerea postului conform art. 62 din legea 145/1997”.
Iată că legiuitorul a consacrat prin putere de lege anularea unor privilegii (revenirea pe postul anterior) tocmai în ideea de a preveni abuzuri în distribuirea fondurilor CJAS.
Nici măcar Legea 2/1991 privind cumulul de funcţii nu-şi are aplicabilitatea în cazul doctorului Bănilă. E drept la art. 1 al. 1 din Lege s-a statuat: „Orice persoană poate cumula mai multe funcţii şi are dreptul să primească salariul corespunzător pentru fiecare din funcţiile ocupate”, dar cu un aliniat mai jos apare şi o anumită interdicţie: „Prevederile al.1 nu se aplică în situaţiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilităţi pentru cumulul unor funcţii”. În cazul doctorului Bănilă interdicţia este impusă prin prevederile Ordonanţei de urgenţă 30/1998, aşa cum s-a arătat mai sus.
În situaţia de faţă nu este lipsit de importanţă să mai înserăm şi prevederile art.62 din legea 145/1997 privind asigurările sociale de sănătate „Casele de asigurări de sănătate sunt instituţii publice autonome, nelucrative, care desfăşoară activităţi în domeniul asigurării sănătăţii”. Cu alte cuvinte, Casa sau angajaţii Casei nu se pot implica în activităţi lucrative, cum este cazul doctorului Bănilă, care profesează astfel de activităţi în cadrul Cabinetului de Oftalmologie, situat pe strada Marchian din Botoşani.
Aceasta este o faţetă a problemei. După ce toate aceste aspecte ale legii au fost discutate şi cu directorul CJAS Botoşani, doctorul Tănase Bănilă, varianta sa este de cu totul altă natură. Dumnealui ne-a declarat că “toate activităţile medicale pe care le desfăşor, gărzi, consultaţii medicale, sunt în afara programului de la CJAS. Aceste activităţi medicale le desfăşor pe bază de convenţie, am aprobarea scrisă a Ministerului Sănătăţii şi Familiei. Ordonanţa la care faceţi referire nu se mai aplică acum, la data când a fost emisă această ordonanţă, CJAS era altfel organizată. Faptul că fac gărzi nu afectează cu nimic activitatea mea din cadrul CJAS, mai ales că eu fac aceste gărzi doar vineri, sâmbătă şi duminică”. După părerea doctorului Bănilă, faptul că gărzile făcute la sfârşit de săptămână sunt plătite dublu, nu are nici o relevanţă.
Nu contestăm sinceritatea doctorului Bănilă în cele afirmate. Numai că o serie de întrebări tot rămân fără răspuns. Cum poate o convenţie civilă să fie încheiată peste interdicţia legii? Cum poate Ministerul Sănătăţii şi Familiei să de-a o aprobare, fie ea şi scrisă, ignorându-se interdicţia legii? Şi, apoi, noi ne-am prezentat în faţa domnului doctor cu textele de lege. Dumnealui nu ne-a făcut dovada că aceste texte de lege ar fi fost anulate sau abrogate, sau că n-ar avea aplicabilitate la nivelul funcţiei sale de director al CJAS. Mai mult, a refuzat să ne prezinte aprobările scrise pe care susţine că le posedă, afirmând că nu este momentul.
Un calcul sumar ne arată că după cele opt ore de program ca director al CJAS, jumătatea de normă la Spitalul de Pediatrie şi cea de la Cabinetul oftalmologie, doctorului Bănilă nu-i mai rămâne timp pentru studiu asupra noutăţilor apărute în profesia sa cât şi de odihnă. Un astfel de regim de muncă poate fi comparat cu cel al unui robot industrial.
Persoane nemulţumite din lumea medicală botoşăneană cu privire la legalitatea activităţilor desfăşurate de doctorul Bănilă există. Nu ştim în ce măsură ele vor mai exista şi după publicarea materialului de faţă. Noi nu-l acuzăm cu nimic pe doctorul Bănilă. Ne-am limitat să prezentăm o situaţie aşa cum este ea. Cei în măsură să clarifice această problemă sunt controlorii Curţii de Conturi Botoşani. Aşa cum au făcut-o şi în cazul fostului preşedinte al CJAS Botoşani, înainte ca această funcţie să fie transformată în cea de director, când, pe baza aceloraşi texte legale, s-au stabilit o serie de răspunderi materiale. (Minodora POLITIC)

N.R. – Articolul a apărut în săptămânalul Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi nr. 753/21 septembrie 2002. Doctorului Bănilă a continuat să facă gărzi, să presteze muncă în sistem privat, să deţină o jumătate de normă la Spitalul de Pediatrie. Abia când la putere a ajuns Alianţa DA, el a fost înlocuit din funcţie cu medicul democrat Rodica Huţuleac.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O dorinţă a lui Conţac este luată drept ameninţare cu moartea
Se vrea demisia Feliciei Mihai, acuzată de comiterea unor fapte foarte grave
Liceul de Artă implicat într-un proiect regional
Staţiile de epurare pregătite pentru sezonul rece
Garda de Mediu a mai redus din birocraţie
Expoziţie "Octav Onicescu" la Muzeul Judeţean
Încă patru ambulanţe pentru Botoşani
Poliţiştii de frontieră în mijlocul elevilor
Reţinuţi pentru trafic de droguri
Şcolile fără căldură, în atenţia prefectului de Botoşani
Liberal democraţii se plâng de şicanele foştilor colegi
Candidat surpriză la Primăria Botoşani
Conservatorii botoşănenii nu vor mai avea parlamentari de la centru
Amendamentele lui Ţâbuleac la Codul de procedură fiscală au fost respinse
Wade Williams a cântat în corul bisericii
Daniel Niţoiu de la sport.ro este un sportiv înnăscut
Ioana Muntean s-a căsătorit cu Mihai Livadaru
Declararea zilei de 15 septembrie - Ziua Internaţională a Democraţiei
Andreea şi Petrişor, pe locul întâi la ”Dancing around the world”
Ce-a de-a doua dorinţă a olteanului
Horoscop
Program TELE’M BOTOŞANI, marţi, 13 noiembrie
Vă oferă jucării erotice
De ce vor liberalii să fie votaţi?
Anunţ important
Fritată cu ciuperci şi dovleac
Conţac reclamă luxul în care se lăfăi familia senatorului Ţâbuleac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă