Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2378
De la 07 Ianuarie 2003
122888027

Consilierul ştiinţific şef al Comisiei Europene dă undă verde gazelor de şist

  • 12 April 2013, 23:00
Consilier stiintific principal al Comisiei Europene, Anne Glover, a declarat ca dovezile stiintifice permit aprobarea extractiei gazelor de sist, sursa de energie aflata in centrul unei dezbateri europene, scrie EurActiv.com. Executivul Uniunii Europene a lansat pe 27 martie o carte verde privind stabilirea obiectivelor Europei in materie de energie si clima pentru 2030, comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger adoptand o pozitie favorabila exploatarii gazelor de sist.
"Sunt in favoarea productiei de gaz de sist, in special pentru siguranta aprovizionarii, dar si pentru a reduce pretul gazelor", a spus el. "In Statele Unite, care sunt un mare producator de gaze de sist, pretul gazului este de patru ori mai mic decat in Europa", a mai afirmat Oettinger.
Gazele de sist au declansat o relansare industriala in SUA, Agentia Internationala pentru Energie asteptandu-se ca aceasta tara sa devina aproape autonoma in petrol si gaze pana in 2015.
Comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, a adoptat insa un ton mai putin favorabil fata de gazele de sist, considerand ca extractia acestora in Europa nu se compara aproape deloc cu cea din Statele Unite.
"Nu ne asteptam ca va fi asa usor in Europa: conditiile geologice sunt diferite, precum si regulile de mediu", a declarat ea jurnalistilor luna trecuta, la lansarea cartii verzi.
Insa Anne Glover, consilierul stiintific principal al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a contrazis aceasta opinie si a dat unda verde din punct de vedere stiintific exploatarii gazelor de sist. Adresandu-se audientei in cadrul unei dezbateri despre stiinta si elaborarea de politici, organizat de Centrul pentru Politici Europene la Bruxelles, pe 9 aprilie, ea a declarat:
"Ca si in cazul tuturor productiilor de energie, vor fi implicate riscuri, fie ca e energie obtinuta din vant sau carbuni".
"Nu trebuie sa intram intr-o faza de negare. Din punctul meu de vedere, dovezile stiintifice ne vor permite sa mergem mai departe (cu productia de gaze de sist). Insa, cu privire la extractie si productie, exista probleme non-stiintifice de dezbatut", a spus Glover.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Panica neveste-si
Horoscop
Foamea de bani îi împinge pe oficialii ciprioţi să vândă aurul ţării
În scandalul USL, Roman s-a dat de partea „diavolului roşu”
Portariuc renunţă la locuinţele „Mazăre” în favoarea celor ale lui Prisecariu
Afaceristul cu alcool Calistru vrea să schimbe destinaţia Cabanei Rediu
Angajaţii Spitalului judeţean au dat vrabia PDL pe cioara PSD
acum protestează în faţa unor porţi închise
Baltă promite, E.ON continuă să ne încaseze
Gireadă vrea să meargă la Ponta cu sicrie şi coroane
Botoşani: Elsaco îşi construieşte o nouă imagine, cu un nou brand
investiţşii în energia eoliană de 500 milioane eurocu ochii pe investiţia Cornişa
Scenariul unui duel în… pistoale, Iliuţă - Portariuc
Pe sigla de vot a PSD curg valuri de sânge
oamenii continuă să moară, Portariuc să promită
Indirect, Roman confirmă că proiectul de modernizare a reţelei de apă nu se va mai realiza
După ce-a provocat scandal, Domonco s-a lăsat păgubaş
Gastronomie: Drob de miel
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog