Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11188
De la 07 Ianuarie 2003
122896837

Consiliul Concurentei sustine ideea liberalizarii mai rapide a preturilor la gazele furnizate consumatorilor casnici

  • 23 May 2016, 23:00
Preturile la gazele de pe piata interna furnizate consumatorilor casnici au ajuns la nivelul celor de pe piata internationala, motiv pentru care ar fi justificata o liberalizare mai rapida, considera Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. "Acum preturile internationale s-au apropiat de pretul din Romania. Are sens sa lasam piata sa-si vada de cursul ei", a declarat Bogdan Chiritoiu cu ocazia prezentarii raportului de activitate a Consiliului Concurentei pe 2015.
Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), a declarat, recent, ca acum este un moment favorabil liberalizarii totale a preturilor la gazele naturale livrate consumatorilor casnici. Havrilet spune ca a avut intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Energiei, in cadrul carora a cerut sa fie abrogata cresterea de 10% a preturilor, asa cum este prevazuta in calendarul de liberalizare. Odata cu aceasta abrogare ar trebui sa fie liberalizata piata pentru toti consumatorii, in conditiile in care pentru casnici, pretul a ajuns la 60 lei/Mwh, cu doar 3 lei mai mic decat al gazelor din import. In cazul in care s-ar continua liberalizarea, preturile reglementate ar ajunge sa fie peste cele al gazelor de pe piata libera.
Daca ar fi aplicat calendarul, pretul gazelor furnizate consumatorilor casnici ar ajunge la 66 lei/MWh.
"Practic, am solicitat ca Hotararea de Guvern care impune cresterea preturilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie sa fie abrogata si sa ramanem la pretul de 60 de lei pe MWh, cat este astazi, ca pret de referinta, urmand ca piata sa stabileasca adevaratul pret, dar sa nu plecam de la 66 de lei sau chiar 72 de lei asa cum este prevazut in calendarul de liberalizare", a declarat Havrilet, cu ocazia unei conferinte pe tema strategiei energetice.
Acesta a precizat ca Ministerul Energiei nu a dat un raspuns propunerii, solicitand un studiu de impact al liberalizarii totale, pentru a fi exclus riscul ca preturile de pe piata libera sa creasca din nou. Havrilet sustine ca pentru urmatoarele noua luni, nu sunt anuntate modificari importante de pret. "Asa cum vedem evolutia petrolului, de care depinde pretul gazelor, piata petrolului ramane un nivel mic, iar, in urmatoarea perioada de noua luni nu vedem o modificare importanta, dar trebuie sa ne gandim ca urmatoarea perioada de noua luni este un an gazier. Deci in anul gazier 2016-2017 nu vedem o modificare a pretului", a spus seful ANRE.
Conform calendarului, procesul de liberalizare ar trebui incheiat in 2018, existand si posibilitatea prelungirii calendarului pana in 2021, in functie de cum evolueaza preturile pe piata internationala.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: D’ale scheleţilor
Horoscopul zilei de 24.05.2016
Luptă crâncenă între cele două tabere politice la Mileanca.
Se prescriu surprinzator de mult medicamente mai scumpe, nu variantele lor mai ieftine
Tariceanu si Ponta depun un proiect de lege impreuna privind asigurarea unui proces echitabil
Lucian Boia: Strania istorie a comunismului romanesc (si nefericitele ei consecinte)
Tariceanu: Imi rezerv posibilitatea de a sesiza Curtea Constitutionala pe Ordonanta privind modificarea Codurilor penale
Arabia Saudita, intr-un cerc financiar vicios, banii continua sa se scurga din tara.
Evenimentul de tip lebada neagra ce ar putea duce petrolul la 25$/baril
HP, unul dintre gigantii IT-ului mondial, urmarit penal de DNA,
alaturi de Vasile Ciurchea si Irinel Popescu, fosti sefi ai CNAS. Compania e acuzata ca ar fi incasat ilegal aproape 17 milioane euro in contractul pentru informatizare
Troica care protejează corupţia contraatacă
Ioan Rotundu
Baronul de Suharău pare să fie într-o mare derută
Ce năstruşnicii mai promite Portariuc botoşănenilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog