Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16966
De la 07 Ianuarie 2003
122877033

Consiliul Fiscal arata cartonasul rosu Codului Fiscal si de procedura

  • 30 March 2015, 23:00
Consiliul fiscal a avizat negativ proiectul celor doua Coduri (fiscal si de procedura fiscala), considerand drept nesustenabile reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor pe care aceasta le prevede, se arata intr-o Opinie formulata luni. "Castigurile de eficienta in colectarea taxelor si a impozitelor si in cheltuirea banului public trebuie sa fie folosit in mod prudent si gradual, fara a pune in pericol echilibrele macroeconomice", se arata in document. In plus, potrivit estimarilor Consiliului, existenta unui deficit excesiv pentru anii urmatori in cazul aplicarii noului Cod Fiscal este imposibil de conciliat cu adoptarea euro in anul 2019. Vezi documentul integral in atasament.
Ce mai arata Raportul institutiei conduse de Ionut Dumitru:
Potrivit estimarilor Consiliului fiscal, proiectul de modificare a Codului fiscal in forma sa actuala implica un risc extrem de deteriorare permanenta si de proportii a pozitiei finantelor publice ale Romaniei. Estimarile Consiliului fiscal indica deficite efective superioare nivelului de referinta de 3% din PIB pentru deficitul efectiv in intervalul 2016-2019, iar evolutiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugereaza reversarea progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat in anul 2010.
Asemenea evolutii sunt in flagranta contradictie cu principiile si regulile fiscale instituite de LRFB, precum si cu tratatele de guvernanta fiscala la nivel european al caror semnatar Romania este.
Mai mult, estimarile prezentate de catre Consiliul fiscal nu iau in considerare o serie de factori cu potential impact semnificativ in sensul unei majorari a deficitelor efective inregistrate:
- Acordul politic recent de a majora cheltuielile de aparare pana la un nivel de 2% din PIB pentru o perioada de cel putin 10 ani incepand cu anul 2017 (de la un nivel de circa 0,8% la finele anului 2013);
- Reactia potentiala a pietelor financiare la o deteriorare permanenta de proportii a pozitiei structurale a finantelor publice ale Romaniei.
In ceea ce priveste acest din urma aspect, trebuie mentionat ca agentiile de rating accentueaza in comunicatele lor recente faptul ca evaluarile sunt conditionate de prezervarea progreselor in ceea ce priveste pozitia structurala a finantelor publice10. De altfel, experienta recenta a Bulgariei indica probabilitatea semnificativa a aparitiei unor salturi in prima de risc de tara, ce implica cresterea costurilor de finantare atat pentru stat, cat si pentru sectorul privat: largirea considerabila a deficitului la finele anului 2014 (de la 1,2% in 2013 la 3,4% din PIB in 2014, potrivit estimarilor Comisiei Europene) a generat un salt de circa 100 de puncte de baza al primei de risc aplicabile statului vecin, iar aceasta continua sa se mentina semnificativ deasupra celei a Romaniei.
Este discutabila oportunitatea unei relaxari fiscale de asemenea proportii in conditiile in care pozitia ciclica a economiei este estimata de catre Comisia Europeana a se situa aproape la echilibru (output gap apropiat de 0) in anul 2016. Romania risca sa intre din nou in capcana unei politici fiscale pro-ciclice, apasand pe acceleratie in faza de expansiune a ciclului economic si riscand sa fie constransa sa implementeze masuri de ajustare structurala intr-o inevitabila faza viitoare de recesiune.
Exista o cvasi-unanimitate in literatura recenta de specialitate in a identifica niveluri semnificativ mai ridicate ale multiplicatorilor fiscali in perioada de recesiune si valori reduse in perioada de expansiune, ceea ce inseamna ca beneficiile in materie de crestere economica suplimentara pe termen scurt ca urmare a unei relaxari fiscale pro-ciclice sunt depasite de costurile pe care o inevitabila consolidare fiscala le-ar putea genera in faza descendenta a ciclului economic, cum de altfel experienta Romaniei din ultimii 10 ani o demonstreaza din plin.
"Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, Consiliul fiscal avizeaza negativ propunerea legislativa", se arata in concluziile Raportului
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Musaca de miel
Bancul zilei: Diferenţă între angajaţi
Horoscopul zilei
D'ale Fiscului: Urzici confiscate, fast-food inchis pentru 90 de lei si 10.000 amenda pentru o sticla de palinca
Senatorul PNL Cristian Bodea despre Gelu Diaconu, seful ANAF
Stalin ar fi fost mandru de un asemenea asasin de chiaburi
Victor Ponta, intrebat despre excesele ANAF-ului
Daca exista abuzuri, vor fi sanctionate / Vad ca exista deja o fratie a evazionistilor
Atac la Codul de Procedura Penala. Cum vor sa-i scape cativa senatori PSD pe corupti de catuse, de arest si de mandatul de aducere
E oficial Guvernului roman sa retraga depagubirile acordate fratilor Micula
pentru ca sunt ajutor de stat ilegal. Romania, intre ciocan si nicovala
Botoşani/Vorniceni: Belelele primarului PSD se sparg în capul primarului PDL
Tragediile românilor de la Lunca și Fântâna Albă-comemorate la Darabani
Geo Dărăbăneanu
Pentru incompetenţa DLAF, nota de plată va fi achitată la anul
Ioan Rotundu
Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Moldovei, este anchetat de procurorii DNA
Un proiect de lege care ar permite functionarilor sa-si angajeze rudele a fost adoptat tacit de Senat
De ce să-ţi plăteşti taxele când ANAF e-n slujba fanarioţilor lui Vâlcov?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog