Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17518
De la 07 Ianuarie 2003
122903167

Consiliul Investitorilor Straini, declaratie dura:

  • Sunt incalcate elemente si principii fundamentale pentru o tara moderna/ Renuntarea la aplicarea regulilor guvernantei corporative va face imposibila aderarea Romaniei la OCDE
  • 20 December 2017, 23:00
Consiliul Investitorilor Straini a transmis presei un punct de vedere foarte dur legat de ultimele decizii politice din Romania. Investitorii straini considera ca sunt incalcate elemente si principii fundamentale pentru o tara moderna. De asemenea, in opinia lor, deciziile politicului vor slabi statul de drept si economia. Investitorii straini fac referire, printre altele, la legile justitiei si la interferenta politicului in activitatea autoritatilor de reglementare, care ar trebui sa fie independente. "In plus, renuntarea la aplicarea regulilor guvernantei corporative in companiile de stat, va face imposibila aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), obiectiv asumat in capitolul de politica externa al programului de guvernare", se mai arata in comunicat.
Reamintim ca miercuri Camera Deputatilor (camera decizionala) a votat desfiintarea legislatiei privind guvernanta corporativa. Au introdus pe lista exceptiilor de la aplicarea legislatiei privind guvernanta corporativa aproape toate companiile de stat din Romania. Altfel spus, managerii acestora vor fi selectati dupa criterii politice. In cazul in care a fost uitata vreo companie, va avea Guvernul posibilitatea sa o introduca si pe aceea, prin hotarare, pe lista exceptiilor. Din momentul in care legea va intra in vigoare, OUG 109/2011 privind managementul corporativ nu-si va mai avea sensul, fiind ca si desfiintata.
Comunicatul integral al Consiliului Investitorilor Straini:
"Comunitatea membrilor Consiliului Investitorilor Straini observa in ultima perioada o crestere semnificativa a neincrederii in institutiile publice, atat a mediului de afaceri (FIC business sentiment index1), dar si a cetatenilor (cel mai recent Eurobarometru2), datorita numeroaselor modificari legislative care afecteaza economia si domnia legii in Romania.
Pe agenda politica a autoritatilor se regasesc o serie de decizii care, in opinia noastra, vor duce la slabirea statului de drept si a cadrului normativ necesar unei economii moderne:
1. Parlamentul tocmai a adoptat o lege prin care sunt exceptate majoritatea companiilor de stat de la regulile transparentei si managementului profesionist; 2. Interferenta din ce in ce mai vizibila a politicului in activitatea autoritatilor de reglementare, care ar trebui sa fie independente;
3. Propuneri legislative care pun sub semnul intrebarii separatia puterilor in stat si capacitatea sistemului de justitie de a veghea la respectarea legilor. Sunt astfel incalcate elemente si principii fundamentale pentru o tara moderna, cu o economie competitiva care sa asigure bunastare cetatenilor ei. Aceste decizii luate fara consultare si fara o informare corecta a publicului si a mediului de afaceri vor oferi in continuare argumente suplimentare pentru adancirea neincrederii.
In plus, renuntarea la aplicarea regulilor guvernantei corporative in companiile de stat, va face imposibila aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), obiectiv asumat in capitolul de politica externa al programului de guvernare.
Potentialul pe termen lung al Romaniei, inclusiv de a ajunge una dintre cele mai importante economii ale UE, poate fi atins prin canalizarea energiilor catre un astfel de obiectiv major si prin respectarea principiilor de transparenta, stabilitate si predictibilitate".
Consiliul Investitorilor Straini - FIC numara in prezent 130 de companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta un segment important din investitiile straine directe in Romania, cumuland impreuna mai mult de 180.000 de angajati si o cifra de afaceri totala ce reprezinta aproximativ 25% din PIB-ul Romaniei.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Texte Adrian Duicu, fost presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, condamnat la un an si sase luni inchisoare cu suspendare
PNL a contestat la CCR modificarea legii ANI,
prin care inceteaza interdictiile aplicate parlamentarilor pana in 2013
Patronii din IT: Varianta Guvernului cu ajutoarele de stat nu este posibilă
Modificarile la legislatia penala care au scos magistratii in strada,
dezbatute in Comisia lui Iordache/ Ministerul Justitiei a trimis propunerea prin care se inlocuieste sintagma "suspiciuni rezonabile" cu "probe sau indicii temeinice" in tot Codul de procedura penala
A doua lege a justitiei - proiectul de modificare a Legii 304 privind organizarea judiciara
- a fost votata de Senat si merge la promulgare. Urmeaza a treia lege
Bancul zilei: Logică juridică
Horoscopul zilei de 20.12.2017
Iohannis: Exista un risc evident de activare a articolului 7 in cazul Romaniei, ca in cazul Poloniei,
daca legile Justitiei vor fi adoptate cu modificarile de acum
Posibilul as din mâneca preşedintelui Iohannis
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog