Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Economic
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17376
De la 07 Ianuarie 2003
122877443

Consiliul Investitorilor Străini, îngrijorat de intențiile Guvernului legate de pilonul II de pensii:

  • Bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie periclitată printr-o abordare pe termen scurt
  • 16 May 2018, 23:00
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este îngrijorată de posibilele măsuri de politică publică privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni și de lipsa de transparență în care acestea sunt analizate și promovate, iar bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie periclitată printr-o abordare pe termen scurt, se arată într-un comunicat de presă. În opinia FIC, reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificată de evoluțiile datoriei publice sau ale deficitului. Un punct de vedere asemănător a fost exprimat marți și de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România).
Din punctul de vedere al companiilor membre FIC contribuția angajaților la Pilonul II nu trebuie sub nicio formă să fie redusă, ci dimpotrivă ar trebui să crească din nou spre 6% (în prezent fiind 3,75%) pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător.
Potrivit FIC, situații excepționale precum mari calamități sau războaie pot pune în discuție fluxurile financiare din Pilonul II, însă datoria publică și deficitul trebuie așezate pe o traiectorie sănătoasă prin alte metode. Mediul de afaceri din România a atras atenția, în ultimii 5 ani, că politicile publice în care scăderile de taxe și creșterile cheltuielilor sunt măsuri simultane, poate fi un mix destabilizator, mai arată Consiliul Investitorilor Străini.
Există o tendință generală a autorităților de a aborda insuficient de dinamicile pe termen lung și de a împinge rezolvarea unor probleme complexe în viitor, pentru a-și dedica atenția doar asupra acelor teme care sunt presante astăzi. Totuși, sistemele de pensii sustenabile se construiesc în decenii și FIC încurajează autoritățile să mențină cursul început acum zece ani pentru că experiența și calculele dovedesc că aceasta este decizia corectă.
Sistemul de economisire pentru pensie este foarte important având în vedere direcția estimată a evoluției demografice a României în următoarele decenii. În acest context, FIC consideră că pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esențiale pentru ca angajații de astăzi să-și poată menține un nivel de trai satisfăcător la sfârșitul vieții active.
Potrivit FIC, toate studiile de specialitate arată că în jurul anului 2040 piramida demografică a României va fi de așa natură încât va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii. Din ce în ce mai puține persoane active vor trebui să asigure veniturile unui număr din ce în ce mai mare de persoane inactive. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiți pe termen lung, va putea prelua o parte din această povară financiară.
Consiliul Investitorilor Străini mai arată că banii economisiți de angajații de astăzi reprezintă nu doar o asigurare pentru viitor, ci sunt și o sursă importantă de finanțare a economiei și investițiilor în prezent. Cei 42 miliarde de lei acumulați până acum in Pilonul II sunt investiți în proporție de 92% în România. Statul român și companiile listate la bursă utilizează acești bani pentru dezvoltare. Piața de capital locală ar suferi un șoc în absența acestor economii pe termen lung ale angajaților.
Consiliul Investitorilor Străini a transmis Guvernului, împreună cu Camera de Comerț Americană în România, un document de poziție în care au fost explicate argumentele tehnice pentru menținerea actualului sistem de economisire.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Mama unei adolescente ucise în Gaza:
Ea credea că moartea este mai bună decât această viață. De fiecare dată când mergea la demonstrații, se ruga lui Dumnezeu să fie martirizată
Bancul zilei: Dorinţa lui Bulă
Horoscop zilnic 17.05.2018
O sculptură unică din bronz a lui Constantin Brâncuşi,
adjudecată pentru preţul-record de 71 de milioane de dolari
Evoluția economiei în primul trimestru este cea mai slabă evoluție
din toamna lui 2015 încoace/ Începând de anul viitor economia va evolua sub potențial
Statul, noi, am preferat să blocăm anumite reforme pentru că ne era mai comod
Dragnea anunță o schemă de ajutoare de stat în valoare de 1 miliard de euro în 5 ani pentru investiții
Pentru şarlataniile făcute, Nechifor primeşte notele de plată
Ioan Rotundu
Ambasadorul Palestinei în România, rechemat la Ramallah
pentru consultări. Ambasadorii altor trei țări UE urmează să revină în Palestina
Tusk despre Donald Trump:
Cu așa prieteni, cine mai are nevoie de dușmani
Drelciuc, omul protejat de PSDD pe seama buzunarului nostru
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog