Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
560
De la 07 Ianuarie 2003
123652546

Consiliul Naţional de Integritate condamnă "atacurile virulente, fără precedent, practicate de Antena 3 si Jurnalul Naţional"

  • la adresa ANI şi a lui Horia Georgescu
  • 17 April 2014, 23:00
Consiliul National de Integritate, "in calitatea sa de garant al independentei operationale a Agentiei Nationale de Integritate", anunta, intr-un comunicat, ca "condamna ferm atacurile virulente fara precedent, practicate zilele acestea de postul de televiziune Antena 3 si cotidianul Jurnalul National, la adresa Agentiei Nationale de Integritate si a Presedintelui ANI, domnul Horia Georgescu." Redam integral comunicatul Consiliului National de Integritate:
Prin lansarea in spatiul public a unor informatii false, tendentioase si speculative, se acrediteaza ideea ca activitatea Agentiei si a managementului sau este abuziva. Toate rapoartele Comisiei Europene referitoare la Mecanismul de Cooperare si Verificare, precum si cele de audit extern independent consemneaza nu doar ca Agentia Nationala de Integritate si-a indeplinit misiunea, dar si "abordarea moderna a managementului A.N.I." sau faptul ca institutia "este perceputa ca un model buna practica la nivel international". Raportul anual de audit extern independent, analizat de Consiliul National de Integritate in sedinta publica, este singurul instrument prevazut de lege, prin care se poate evalua activitatea Agentiei si a managementului acesteia.
Referitor la aspectele sesizate cu privire la respectarea de catre domnul Horia Georgescu a regimului declararii averii si al incompatibilitatilor, acestea au facut obiectul cercetarii Comisiei de evaluare din cadrul C.N.I. in luna februarie 2014, respectiv in decembrie 2012, nefiind identificate elemente de incalcare de catre acesta a legislatiei referitoare la regimul averilor sau al incompatibilitatilor, urmand toate procedurile prevazute de lege.
Constatam cu ingrijorare faptul ca Agentia Nationala de Integritate nu este nici prima si nici singura institutie din sfera justitiei atacata mediatic de aceste organisme de presa. Fenomenul presiunilor mediatice asupra institutiilor statului care au demonstrat rezultate concrete in prevenirea si combaterea coruptiei a fost remarcat inclusiv de Comisia Europeana, care nota in Raportul MCV din ianuarie 2013:
"Agentia, Consiliul National de Integritate si personalul acestora au facut obiectul unor frecvente atacuri politice si mediatice" , remarcand, totodata, "acte de intimidare sau hartuire comise impotriva unor persoane care lucreaza in institutii judiciare si anticoruptie importante, inclusiv amenintari cu un caracter personal impotriva judecatorilor si a familiilor acestora si campanii mediatice de hartuire".
Mai mult, prin promovarea unor exemple izolate, in care opiniile instantei au fost diferite fata de constatarile A.N.I., se acrediteaza eronat ideea conform careia activitatea Agentiei este lipsita de rezultate.
In realitate, rata de succes in ceea ce priveste cazurile in care constatarile A.N.I. au fost mentinute (prin decizii irevocabile ale instantelor sau prin necontestarea raportului de evaluare) este de 94% in cauzele de incompatibilitate, 92% in cazurile de conflicte de interese si 72% in cazurile de averi nejustificate.
Potrivit ultimului raport de activitate al A.N.I., Agentia a finalizat pana in prezent 7.519 cauze, dintre care peste 1.000 se refera la incompatibilitati (797), conflicte de interese (307) si averi nejustificate (72).
Precizam faptul ca Agentia are obligatia de a utiliza toate instrumentele legale si institutionale pentru respectarea deciziilor definitive si irevocabile ale instantelor de judecata. De asemenea, Rapoartele MCV au reiterat inca din anul 2011 faptul ca e nevoie de "un angajament continuu pentru a [...] se inregistra rezultate mai bune [...] in aplicarea de sanctiuni disuasive in cazurile de incompatibilitate", iar Romania trebuie "sa se asigure ca nu exista exceptii de la aplicabilitatea actelor legislative privind incompatibilitatea, conflictele de interese si averile nejustificate".
Consiliul National de Integritate este un organism reprezentativ, cu activitate nepermanenta, format in prezent dintr-un numar de membri desemnati de catre fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice, Asociatiei Municipiilor din Romania, Asociatiei Oraselor din Romania, Asociatiei Comunelor din Romania, precum si reprezentanti ai functionarilor publici.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Poliţistul civilkizat
Reţeta zilei: Drob de miel cu ouă de pr5epeliţă
Ce face fostul securist Constantin Anghelache dupa Revoluţie
Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti: SUA rămân neclintite alături de România
Companii-gigant din Europa şi SUA fac lobby la guvernele tarilor lor pentru a nu extinde sancţiunile împotriva Rusiei
Rusia strânge legăturile economice cu China
pe fondul ameninţărilor cu sancţiuni din partea Occidentului
Mihai Gâdea şi Antena 3 - obligati de Tribunalul Bucureşti să-i plătească fostului şef CNAS Lucian Duta daune morale de 1000 de lei
Motivarea instanţei în procesul pierdut de Oana Stancu şi Antena 3 in faţa tatălui preşedintelui ANI
Vladimir Putin, despre Transnistria: Oamenii trebuie să aibă dreptul să-şi decidă singuri soarta
Cătălin Predoiu: Ponta e mut ca o lebădă pe subiectul Ucraina
să nu se comporte ca un pudel al lui Putin
Informare meteo: Ploi şi vânt în toată ţara, de joi până vineri dimineaţa
Vladimir Putin: Nu îmi este frică de NATO
Autoturism distrus parţial într-un incendiu
Botoşani/Darabani: Mortul care a îngrozit cortegiul şi l-a făcut stană de piatră pe părintele Nicodim
Ioan Rotundu
Acord la Geneva privind detensionarea crizei din Ucraina
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog