Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
30061
De la 07 Ianuarie 2003
93569834

Conţac spală ruşinea de pe obrazul judeţului şi al ţării

  • 18 May 2018, 23:00
Ieri, am ţinut să parcurg „Drumul ruşinii” pentru a mă convinge la faţa locului cum decurg lucrările de asfaltare şi dacă aceste lucrări vizează întreaga porţiune de drum dintre localităţile Rădăuţi Prut şi Manoleasa Prut sau numai un segment. „Drumul ruşinii” este drumul naţional 24C care porneşte de la Rădăuţi Prut şi se combină la Ştefăneşti cu drumul naţional 29D ce duce la Iaşi. Pe segmentul Rădăuţi Prut – Manoleasa Prut, drumul, deşi de categorie naţională, n-a fost asfaltat niciodată. Înainte de 1989, pe harta judeţului, pentru că fusese raportat ca asfaltat fără a fi în realitate, şoferii aveau mari necazuri pentru că li se norma consumul de motorină sau benzină la nivel de drum modernizat şi nu pietruit, întotdeauna aceşti având consumul normat depăşit şi, deci, buni de plată.
După 1990, noile autorităţi judeţene, parlamentarii noştri, indiferent de culoarea politică, au tot promis asfaltarea drumului fără însă a se ţine vreo unul de promisiune. Premierul Victor Ponta, aflând de starea acestui drum, a declarat că este o ruşine naţională şi a promis asfaltarea lui. Nu şi-a onorat promisiunea. Ministrul Transportului din Guvernul Grindeanu, Răzvan Cuc, s-a deplasat chiar la faţa locului în primăvara anului 2017, promiţând şi el asfaltarea. În urma promisiunii făcută de Cuc, de la Regionala de Drumuri şi Poduri Iaşi s-a făcut un experiment în vara anului 2017, 2017, acela de a se decide dacă drumul se va asfalta clasic sau numai se va bituma.
S-a turnat vreo două sute de metri de asfalt la intrarea în satul Liveni şi s-a bitumat strada care străbate satul, după care lucrările au fost abandonate. Abia în acest an s-a finalizat licitaţia de modernizare a drumului, licitaţie câştigată de firma botoşăneană Transporturi Auto SA patronată de Constantin Conţac. Acesta a câştigat licitaţia oferind cel mai mic preţ şi angajându-se să modernizeze întregul segment de drum pe cheltuiala sa urmând a-şi primi banii ulterior.
După Paşti, Conţac a început lucrările de asfaltare. Mult s-au mai mirat localnicii cin satele Iorga, Liveni, Mitoc, Horia când au văzut cum curg maşinile cu asfaltul fierbinte şi cum utilaje de care nu mai văzuserăm prin partea locului lucrau la pregătirea drumului pentru asfaltare.
Ieri, operaţiunile de asfaltare se derulau în zona satului Crasnaleuca, comuna Coţuşca, apropiindu-se în ritm alert de satul Miorcani şi apoi capăt de segment Rădăuţi Prut. Practic, din lungimea drumului de peste 30 km mai sunt de asfaltat vreo 10. Nu trebuie să fii specialist în domeniu ca să-ţi dai seama că lucrarea este una de calitate şi arată trăinicie în timp. Cel puţin aşa au susţinut şoferii cu care am stat de vorbă.
I-a fost dat lui Constantin Conţac, fost lider lider judeţean al PSD şi preşedinte al CJ, mazilit de partid de către fostul vicepreşedinte Gheorghe Nechita, fostul primar al Iaşului, acum inculpat în două dosare, să spele ruşinea guvernării PSD prin a accepta să modernizeze acest drum finanţând lucrarea şi din banii firmei sale,în speranţa că banii îi vor fi returnaţi în termen cât mai scurt.
Dar întreaga lucrare are şi o notă de tradiţie românească. S-a împopoţonat primarul comunei Manoleasa, social-democratul Cristinel Aroşculesei, că modernizarea drumului se face la intervenţiile sale. Fiind vorba de un drum naţional, primarul de comună n-are nici pe departe vreun merit.
Însă, dacă tot se laudă cu ce nu-i aparţine, de ce n-a intervenit ca bucata de drum asfaltată şi bitumată experimental, acum degradată, să fie şi ea asfaltată. O lungime de vreo 2 km a rămas în continuare să amintească trecătorilor că se află pe „Drumul ruşinii”. Porţiunea este deteriorată serios pe toată lungimea localităţii Liveni (foto 3) şi ar fi meritat să fie cuprinsă pentru modernizare şi ea. Nu s-a prins, Conţac n-a asfaltat-o!
Aşa că primarul Aroşculesei să fie băiat deştept şi să tacă din gură, eventual să critice în faţa sătenilor lipsa de interes a şefilor PSD de la Botoşani, punând în cârca lor nemulţumirea celor din Liveni care s-au văzut cu uliţa principală tot deteriorată.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Mesaj din lumea umbrelor
Horoscop zilnic 19.05.2018
Judecătoarea Ungurean mi-a interzis să scriu despre Raluca Stâncescu
Motivele pentru care Dea a devenit cetăţean de onoare la Manoleasa
Răzvane, nu mai prosti lumea cu goangele lui Dragnea!
Manole blochează înfiinţarea unei mănăstiri în memoria Sf. Ioan Hozevitul
Drelciuc, omul protejat de PSDD pe seama buzunarului nostru
Pentru şarlataniile făcute, Nechifor primeşte notele de plată
Pe lângă că nu le pricepe, Budăi prost le potriveşte
Catrenul săptămânii
Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, din nou la DNA în dosarul "Belina"
UE și Japonia notifică Organizația Mondială a Comerțului că sunt pregătite pentru măsuri de represalii împotriva Statelor Unite
Vladimir Putin îi urează "multă sănătate" fostului spion Serghei Skripal după ieșirea din spital
Presa-n gura lu' ROTUNDU: eMISIUNEA DIN 18.05.2018
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă