Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23437
De la 07 Ianuarie 2003
111404710
Contestând amenda primită de la Garda de Mediu Boto;ani,

Traian Popa, omul de afaceri suliţan, face descoperiri uimitoare

  • Ioan Rotundu
  • 21 April 2021, 22:37
Amendată de către Comisariatul Gărzii de Mediu Botoşani cu o amendă uriaşă, de 90 mii lei,firma Frubo Suliţa SRL administrată de către Bogdan Popa, fiul omului de afaceri Traian Popa, a contestat amenda primită considerând-o abuzivă, nedreaptă şi ca o consecinţă a unei cârdăşii între familia lui Gheorghe Nistor, patronul iazului Dracşani, şi familia Lilianei Popovici, inspector la Garda de Mediu Botoşani.
În căutările sale de a demonstra judecătorului că firma administrată de fiul său a fost amendată abuziv, Traian Popa a descoperit că relaţia dintre familia Nistor şi Popovici este una veche şi bazată pe o relaţie de club.
Citez din scrisoarea adresată de Traian Popa Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General, datată 14 aprilie a.c.: „Familia inspectorului de mediu Popovici Liliana este prietenă cu familia lui Nistor Gheorghe. Acest domn Nistor este coleg în „Clubul 555” Botoşani cu inspectorul de la Vama Siret Popovici Ovidiu, soţul doamnei inspector.”
Traian Popa este pe aproape cu investigaţiile, dar relaţia Nistor – Popovici este una bazată pe participarea la o societate secretă şi au jurământul comun de a se sprijini reciproc în orice împrejurări.
Dar marea descoperire a lui Traian Popa a fost cu totul alta. El a aflat, cu ocazia amenzii primite, că iazul Dracşani face parte dintr-un sit natural şi este arie protejată. Din amenda de 90 mii lei aplicată de inspectorul Liliana Popovici, 40 mii lei s-au aplicat „pentru un foc a câtorva resturi organice din curtea fermei”
. Ce n-a observat voit inspectorul Liliana Popovici venită în control la firma Frubo Suliţa SRL la solicitarea lui Gheorghe Nistor pentru a-l pedepsi pe Traian Popa pentru că a descoperit că apa şi peştele din iazul Dracşani sunt infestate, este uriaşul incendiu de vegetaţie provocat de Gheorghe Nistor pentru a-şi curăţa iazul.
Numai că odată cu incendierea vegetaţiei s-au distrus şi cuiburile populaţiei de păsări, s-a distrus biotopul şi s-a afectat sistemul ecologic al sitului natural.
N-a mai observat, tot voit, inspectorul Liliana Popovici faptul că malurile iazului Dracşani sunt pline de gunoaie menajere aruncate de către amicii lui Nistor veniţi la pescuit.
Traian Popa a însoţit scrisoarea trimisă Comisariatului General al Mediului, şi altor 7 instituţii de profil, cu fotografii care susţin afirmaţiile sale, respectiv incendierea vegetaţiei, gunoaiele de pe maluri, mormintele peştilor morţi etc., fotografii din care reproducem şi noi câteva.
Cel mai mult l-a incitat pe Traian Popa faptul că iazul Dracşani este declarat sit natural fără ca autoritatea comunei Suliţa să cunoască acest fapt, fără ca locuitorii din satele vecine iazului să fie informaţi şi să li se spună ce obligaţii au de respectat, fără ca agenţii economici să fi fost încunoştinţaţi că au de respectat anumite condiţii dacă intră în interacţiune cu zona ariei sitului natural.
Iazul Dracşani este administrat de vreo 3-4 luni de un anume Paul Vieru. Înainte acesta a lucrat la ferma pomicolă a lui Traian Popa. În calitate de angajat al lui Nistor, Vieru a participat la controlul efectuat de Liliana Popovici la firma Frubo Suliţa SRL.
Iată ce stă consemnat în scrisoarea citată: „Domnul Vieru, aparent, nu cunoaşte legislaţia care să-l califice pentru acţiuni de control neştiind măcar anul înfiinţării sitului ROSPA0156 şi efectele pe care investiţiile anterioare le au în acest sit, de asemenea nu cunoaşte faptul că Autoritatea Locală, respectiv Primăria Suliţa şi Consiliul Local Suliţa nu are nu au cunoştinţă de înfiinţarea acestui arial care protejează fauna”
Aşadar, situl natural denumit „Iazul Mare-Stăuceni-Dracşani”, cu cod de înregistrare ROSPA0156 a luat fiinţă în baza HG nr.663/2016 privind instituirea regimului de arie naturală protejată şi declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 România, situl fiind pe lista anexă la poziţia 7 şi se află în administrarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu instituţiile de profil în plan judeţean.
În faţa acestui şuvoi legislativ care protejează iazul Dracşani, inspectorul Liliana Popovici n-a avut ochi să vază cum Gheorghe Nistor a încălcat grosolan şi la vedere toate obligaţiile de protejare a mediului natural.
Misiunea ei era să-l sperie pe Traian Popa, să-l lecuiască cu o amendă usturătoare ca să-l lase în pace pe Gheorghe Nistor. Nici prin cap nu cred să-i fi trecut Lilianei Popovici ce scandal va declanşa şi câte fapte de familie şi profesie bine ascunse vor apărea în spaţiul public.
Traian Popa nu este omul care se lasă călcat pe bătătură. Lupta lui cu Gheorghe Nistor este abia la început şi multele nemulţumiri ale localnicilor din Suliţa faţă de comportamentul dictatorial al lui Gheorghe Nistor vor ieşi la iveală, oamenii prinzând curaj văzând că s-a găsit cineva să-l înfrunte pe, până mai ieri, invincibilul Gheorghe Nistor.
Marele scandal care stă să izbucnească este cel al interzicerii de către Nistor ca proprietarii de terenuri vecine cu iazul să mai ia apă pentru culturile legumicole, deşi legea îl obligă să-i lase pe legumicultori să-şi irige culturile de legume, el nefiind proprietar pe apa de suprafaţă sau adâncime o bogăţie naturală administrată de stat în interes public.
Dar asupra acestui aspect voi reveni pentru că în comuna Suliţa legumicultura a dispărut graţie nesăbuinţei lui Gheorghe Nistor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Apar indicii rezonabile că probele de peşte au fost înlocuite
Ioan Rotundu
Cum a crescut, ca din apă, averea poliţistului de frontieră Zlate
Zoe Zlata - Ioan Rotundu
Bancul săptămânii: Tristeţe cazonă
Hăitaş la vreme de noapte în uniformă de poliţist
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 19 – 25 aprilie 2021
La ce vine, şi pentru ce nu vine, ministrul Bode la Botoşani
Ioan Rotundu
Costel Şoptică, acest tâlhar Baraba, scapă mereu de crucificarea penală
Ioan Rotundu
Ecouri la dezvăluirile făcute în Jurnalul despre abuzuri şi corupţie
Redacţia
Ies la iveală noi şarlatanii ale familiei poliţistului Vaipan
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă