Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4000
De la 07 Ianuarie 2003
122575939

Contribuţiile sociale la Persoane Fizice Autorizate. Un nou episod de bâlbâieli

  • 8 September 2010, 23:00
Ce am aflat, concret, in urma sedintei de Guvern de miercuri, 8 septembrie? Ce-a mai ramas dintr-un act normativ dezbatut mai bine de doua luni (Ordonanta 58/2010), plus Norme de aplicare extrem de controversate, plus doua proiecte de modificare publicate in ultimele zile? O singura chestie clara, pana la aceasta ora: toti cei care obtin venituri din drepturi de autor, cu exceptia celor care au carte de munca si drepturi de autor ocazionale, platesc contributii sociale de 16,5% care vor fi retinute la sursa (platitorul de venit). Despre Persoanele Fizice Autorizate, am primit doua raspunsuri la fel de neclare de la ambii ministri - al muncii si al finantelor publice.
Din declaratiile facute miercuri, 8 septembrie:
Ministrul Muncii, Ioan Botis: "Persoanele Fizice Autorizate practic sunt reglementate, platesc ca persoana fizica autorizata contributiile, dar in cazul in care presteaza ca drepturi de autor in acel caz ele vor fi ... platitorul de venit va vira cei 16,5%."
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu: "Persoanele Fizice Autorizate obtin doua categorii de venituri: venituri din drept de autor si alte venituri. Daca obtin venituri din drept de autor, intra sub incidenta Ordonantei 58/2010. Pentru celelalte venituri, se aplica legislatia anterioara Ordonantei 58".
Ce sa intelegem de aici? Ca noua varianta a modificarilor la Ordonanta 58/2010 se refera numai la drepturi de autor? Avand in vedere ca, de fapt, ambii ministri s-au referit numai la drepturi de autor in conferinta de presa, niciun cuvant despre alte categorii de venituri, aceasta ar putea fi concluzia. Dar putem sti?
Mentionam ca HotNews.ro a solicitat biroului de presa al Guvernului varianta finala a modificarilor aduse Ordonantei 58/2010. Vom reveni cu detalii deindata ce sunt disponibile. In plus, ieri, 7 septembrie, proiectul de modificare a OUG 58/2010 publicat de Mediafax facea referire la toate veniturile obtinute din alte surse, nu doar cele din drepturi de autor
. O alta ciudatenie anuntata tot astazi, in sedinta de Guvern, se refera la procentul de 16,5% pe care trebuie sa-l plateasca cei care obtin venituri din drepturi de autor. Amintim ca pragul deadline-ului pentru depunerea declaratiilor, adica pe 24 august, oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate explicau (dupa ce s-au gandit si razgandit in mai multe randuri, cu declaratii contradictorii) ca persoanle care au carte de munca si obtin in paralel venituri din drepturi de autor nu platesc contributii la sanatate pentru cele din urma, fiindca asa prevede Legea speciala - Legea 95/2006..
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Boala din fire n-are lecuire
Program Tv SOMAX, joi, 9 septembrie
Mărfurile contrafăcute, benefice pentru consumatori şi industrie
Germania, ţara UE cu cele mai mici creşteri salariale in ultimii 10 ani
În condiţiile actuale mingea se află la preşedintele Ghimpu
Referendumul, înfrângere planificată?
Prietenii şi pacienţii Clinicii Novaoptic sunt încântaţi de noul format al site-ului
www.novaoptic.ro.
Smart blindat cu ţigări de contrabandă
Senatorul Câmpanu filozofează pe seama sănătăţii noastre
Accident rutier la Brăeşti
Un locuitor din Dângeni bătut măr de un puşti
omul a avut nevoie de 90 de zile de îngrijire medicală
Parcul Curcubeului va fi reabilitat
Banii de la Ministerul Economiei au fost împărţiţi
Moartea bădiei Dumitru trebuie să fie învăţătură de minte cîruţaşilor
Directorii de şcoli pot sancţiona neştiinţa de la Bac
Generala Macovei una spune şi alta face cu directorii de şcoli
De la anul vom avea card de sănătate
Cadrele medicale iar se joacă de-a protestele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog