Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
10143
De la 07 Ianuarie 2003
75060296

Controverse pe seama „Poliţiei concediilor medicale”

  • 19 October 2012, 23:00
După înăsprirea legislaţiei privind acordarea concediilor medicale mulţi angajatori au răsuflat uşuraţi că nu le mai stau salariaţii în „libere” cu parafa medicului.
Actuala legislaţie, introdusă cu mari proteste în urmă cu vreo doi ani, a introdus şi aşa numita „poliţie a concediilor medicale”, care a făcut să scadă la jumătate numărul zilelor de concedii medicale ale botoşănenilor. În plus, nici angajatorii nu au mai bombardat cu reclamaţii Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Botoşani.
„Dacă s-a observat o reducere a sumelor plătite pentru concedii medicale, înseamnă că legislaţia a avut efect”, declara noul director-preşedinte al CJAS Botoşani, Costel Lupaşcu.
Cu toate acestea, şi mai ales pentru că suntem în prag de campanie electorală, unii politicieni vor să clatine serios legislaţia concediilor medicale, care ar trebui, spun ei, să redevină ce au fost cu ani în urmă.
Aşa cum se prezintă acum opiniile în Parlament, este posibil ca „Poliţia concediilor medicale” să fie desfiinţată. Două comisii din Camera Deputaţilor, cea de muncă şi cea de sănătate, au adoptat un raport de respingere a O.U.G care prevedea ca bolnavii să fie verificaţi dacă sunt la domiciliu în perioada concediului eliberat de medic pentru incapacitate temporară de muncă.
Ministerului Sănătăţii şi Casei de Asigurări de Sănătate i se cere să găsească o altă modalitate de control a corectitudinii acordării concediilor medicale, nu cea de a trimite la uşa bolnavilor echipe în verificare, metodă care „încalcă drepturile omului”.
Angajaţi ai Casei de Asigurări de Sănătate spun însă că înainte de a se introduce aşa numita „poliţie a concediilor medicale” nu mai conteneau sesizările de la angajatori, care reclamau că le intră salariaţii în concedii când e perioada muncilor la câmp sau că unii dintre angajaţi îşi luau concedii de boală pentru a lucra o lună-două sau chiar mai mult în străinătate.
„Atâta timp cât este vorba de cheltuirea banului public, verificarea corectitudinii acordării concediilor medicale va trebui să se facă în continuare. Casa are obligaţia să verifice serviciile medicale plătite, pentru că până la urmă avem responsabilitatea gestionării banilor asiguraţilor ”, declara directorul CJAS Botoşani.
În afara controalelor la domiciliul pacienţilor pentru a verifica dacă aceştia sunt în tratament, alte modificări nu se intenţionează la actuala legislaţie privind acordarea concediilor medicale. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Decizie înlăcrimată
Averile românilor au avut cea mai abruptă scădere din lume, în ultimul an
Rusia ar putea obţine un nou monopol pe energie
Fenomenul conflictelor de interese privind fondurile UE a atins proporţii epice
Guvernul Ponta mai face un pas spre impozitarea ţăranilor
Plata arieratelor şi investiţiile au prioritate
Pentru anumite persoane vin vremuri foarte grele
Sunt anumite sensibilităţi în una, două, trei capitale privind intrarea României în Schengen
Despre buget, sentimente, orientări şi partajări
Întâlnire a Primului ministru al României cu reprezentanţii românilor din Serbia
Balada lui Căcărău - animată
Judeţele Botoşani şi Iaşi şi-au stabilit limita teritorială pe cale amiabilă
Codreanu se gurguţă la Verginel Gireadă
Oamenii cu datorii la bănci pot primi ajutor de la Forţa Civică
Partidul Forţa Civică critică Târgul Agro-Zoo
Botoşani: Bătaie pe posturi în sănătate
Au mai apărut posturi libere în şcoli
Tot mai mulţi patroni sunt reclamaţi de angajaţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă