Sunt însă servicii care nu vor fi taxate. De exemplu, nu se va plăti pentru serviciile acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în Programele de sănătate, pentru afecţiunea de bază: şedinţele de chimioterapie, de radioterapie şi de hemodializă şi dializă peritoneală etc. În continuare, bolnavii cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratament gratuite.
Scutite de coplată vor fi şi serviciile acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului: urgenţe chirurgicale - accidente rutiere, casnice (electrocutare, arsuri etc), de muncă, plăgi prin tăiere, împuşcare, înţepare, apendicite acute, pancreatita acută, colecistita acută, fracturi, etc şi urgenţe medicale - infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colica biliară, renală, etc. , dacă pacientul se internează în spital prin UPU, CPU sau Camera de Gardă. Nu fac obiectul coplăţii nici categoriile de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice: boli infecţioase acute (meningite, encefalite) până la stabilizarea bolnavului, boli transmisibile, până la negativare. Nici pentru naştere nu se încasează coplata.
De asemenea, nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii. Scutiţi de la coplată vor fi pensionarii cu venitui sub 700 de lei, copiii cu vârsta până la 18 ani, dar şi tinerii de la 18 la 26 de ani, dacă nu au venituri, precum şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri prin muncă. Vor plăti coplata 62% dintre cetăţenii României. Sumele aferente coplăţii vor constitui, în totalitate, venituri ale furnizorilor de servicii medicale. După plafonul de maxim 600 lei/an, un pacient nu va mai achita coplată, spune medicul Laurenţiu Puşcaş. (Doina Marcu)