„Tichetul moderator pentru sănătate va funcţiona ca un document de plată. Va conţine CNP - ul pacientului şi va fi semnat de acesta. Va avea o anumită valoare. Pacientul va trebui să păstreze fiecare tichet de la cabinetul medical, deoarece, atunci când prin însumarea valorii tuturor tichetelor va ajunge la 600 de lei, nu va mai plăti, va scăpa de coplată în acel an. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 RON/an”, precizează medicul Loredana Adochiţei.
Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. La medicul de familie coplata pentru consultaţii la cabinet va fi de 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei. La medicul specialist din policlinică se va plăti 10 lei pe consultaţia în timpul programului, iar în afara programului de lucru – 20 lei.
Chemarea ambulanţei pentru o consultaţie la domiciliu va costa 20 lei. Serviciile de recuperare în ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, etc, coplata este de 50 lei pe cură, maxim 100 lei pe an. Coplata pentru spitalizare va fi de 50 de lei.
Şi serviciile paraclinice vor fi taxate. Pentru analize de laborator se va plăti 1 leu/test. La radiologie şi explorări funcţionale coplata va fi de 5 lei, o tomografie computerizată fără substanţă de contrast va costa 25 de lei, iar cu substanţă de contrast – 50 lei. RMN va costa între 100 şi 200 lei, în funcţie de folosirea sau nu a substanţei de contrast .
Toate aceste tarife vor fi plătite de toţi cei care au asigurare de sănătate şi mai plătesc câte o sumă lunară, în funcţie de salar. Pensionarii şi copiii nu vor plăti coplata. Ieri medicii au fost anunţaţi că acest sistem nu va intra în vigoare de luna viitoare, ci din luna iulie, urmând până atunci şi o dezbatere publică. (Doina Marcu)