Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Administraţie
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25199
De la 07 Ianuarie 2003
95171262

„Corbii” care ciugulesc bugetul Primăriei Vlăsâneşti

  • Ioan Rotundu
  • 18 July 2021, 19:25
Controlată integral de către de PSD, Curtea de Conturi dezvăluie public doar deficienţele constatate şa guvernele şi primarii de dreapta. Când vine vorba de primarii PSD, se aşterne tăcerea iar deficienţele constatate sunt secretizate imediat, la Raportul de activitate neavând acces consilierii locali de altă culoare politică decât a PSD-ului.
Ioan Stoiciuc este vechi consilier local la comuna Vlăsâneşti şi a obţinut mandate atât de la partide de dreapta cât şi de stânga. Dar indiferent de la ce partid a obţinut mandatul, el a fost singurul consilier local care i-a informat pe săteni despre afacerile ilegale ale primarului şi ale funcţionarilor din primărie.
Aflând că un control al inspectorilor din cadrul Camerei de Conturi Botoşani a constatat grave nereguli în activitatea primarului PSD şi a funcţionarilor din primărie, a solicitat primarului Andrei Boariu să i se pună la dispoziţie pentru lecturare Raportul încheiat în urma verificării. Numai că primarul i-a refuzat acest drept, aşa că Stoiciuc s-a adresat Curţii de Conturi de la Bucureşti. Cei de la CC, respectând prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, i-au trimis în format electronic atât Raportul cât şi Decizia prin care s-au valorificat deficienţele constatate.
Citind acest Raport, am realizat de ce primarul Bouariu i-a refuzat lui Stoiciuc dreptul de a cunoaşte ce-au constatat controlorii. Raportul este plin de abuzuri şi ilegalităţi comise atât de primar cât şi de unii funcţionari, bugetul unităţii fiind ciugulit metodic de către profitorii din primărie.
Aspectele de mai jos sunt extrase din Raportul de audit financiar nr.45/1856/21.10.2020, înregistrat la entitatea auditată la nr. 4344 din 16.10.2020, încheiat în urma acţiunii de verificare cu tema „Auditul financiar asupra conturilor anuale de execuţie a bugetului comunei pentru exerciţiul bugetar al anului 2019”
S-a constatat că în anii 1017, 2018, 2019 şi 2020 nu s-a constituit fondul de rezervă aflat la dispoziţia consilierilor locali pentru a se putea acoperi eventualele cheltuieli urgente.
Acest fond se constituie în limita a 5% din valoarea cheltuielilor bugetare ale exerciţiului în curs şi este folosit în cazuri de forţă majoră: calamităţi naturale, incendii de locuinţe, cazuri sociale etc. Motivul neconstituirii acestui fond pare a fi de natură politică în sensul că primarul Bouariu n-a dorit ca în situaţii deosebite consilierii locali să se remarce prin acordarea de ajutoare, păstrând totul pentru imaginea sa de edil. Practic, primarul a pus interesul personal deasupra interesului comunitar.
Este de notorietate faptul că la orice lucrări publice executate cu firme private, primăria îşi asigură o garanţie de bună execuţie, garanţie pe care o are la dispoziţie atâta vreme cât lucrarea se află în garanţie iar dacă apar defecte de execuţie, înlăturarea lor se face cu acoperite plăţii din acest fond.
Partea cea mai sensibilă este că de cele mai multe ori valoarea iniţială a lucrărilor este depăşită şi se procedează la majori valorice fără a se majora şi fondul de garantare, totul făcându-se în înţelegerea primar – firma executantă.
În cazul a două contracte de execuţie ale căror valori au fost majorate urmare a actualizării valorii manoperei, nu s-a completat/majorat valoarea garanţiei de bună execuţie, nu s-a constituit fondul de garanţie cu suma de 37.988 lei.
Neînregistrarea/neconstituirea garanţiei de bună execuţie, conform reglementarilor legale în vigoare, nu oferă posibilitatea cunoaşterii cuantumului acesteia la un moment dat și nici a valorii ce trebuie pusă la dispoziţia operatorului economic la data efectuării recepţiei finale a lucrărilor de investiţii, conform clauzelor prevăzute în contractele de lucrări. Direct spus, este o posibilitate de manevră dolosivă a unei sume de bani între primar şi executant.
Vraişte s-a constatat de către controlorii Camerei de Conturi şi în contabilitatea primăriei. S-au constatat bunuri de natura activelor necorporale deţinute și neevidenţiate în patrimoniul comunei, bunuri primite cu titlu gratuit deţinute şi neevidenţiate în patrimoniul comunei, abateri urmare a evidenţierii acordurilor de finanţare încheiate între comuna Vlăsâneşti și AFIR în conturile de venituri în avans, neînregistrarea unor obligaţii către terţi şi înregistrarea lor ulterioară, în anul următor, cu denaturarea situaţiilor financiare ale anului 2019. Valoarea totală a abaterilor constate este de 5.136.677 lei.
Cauzele şi împrejurările care au determinat neregulile constatate sunt reprezentate de interpretarea eronată a reglementărilor contabile de către persoanele cu atribuţii în domeniu.
Neconducerea contabilităţii conform prevederilor legale precum şi efectuarea de înregistrări contabile eronate a determinat existenţa unor erori de solduri şi rulaje ale conturilor care se regăsesc în situaţiile financiare trimestriale şi anuale şi care în asemenea cazuri nu reflectă realitatea cu suma de 5.136.677 lei
. (Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Logica beţivului
Horoscopul săptămânii 19 - 25 iulie 2021
Cîțu îl face pe Iohannis agentul său electoral
Strategia anti-Orban făcută la Guvern: mesajele tematice și cum vrea premierul să câștige "big time" în Ardeal
Corbii” care ciugulesc bugetul Primăriei Vlăsâneşti (II)
Ioan Rotundu
Nu poţi umbla la stupul cu miere fără să te lingi pe degete!
Ioan Rotundu
Primăria Mihai Eminescu - Comunicat
Cârpacii, manageri şi specialişti, de la Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă