Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Administraţie
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26378
De la 07 Ianuarie 2003
92389889

Corbii” care ciugulesc bugetul Primăriei Vlăsâneşti (II)

  • Ioan Rotundu
  • 19 July 2021, 20:43
Ca orice socialist care se respectă, şi primarul PSD Andrei Bouariu a manifestat îngăduinţă, chiar milă, faţă de contribuabilii la nu-i determina să-şi plătească taxele şi impozitele locale stabilite prin HCL. Restanţele la încasarea acestor obligaţii fiscale au crescut de la an la an
Aşa se face că în cadrul controlului s-a constatat că, veniturile bugetului local neîncasate (rămăşiţa) au înregistrat o creştere de la 800.555 lei în anul 2018 la 1.015.214 lei în anul 2019 în condiţiile în care la final de an 2017 erau în sumă de 964.433 lei.
O cauză a acestui fapt este și neaplicarea măsurilor de executare silită în totalitate. Valoarea debitelor din concesiuni pentru care s-a constatat riscul de prescriere a dreptului de a urmări stingerea creanţei prin executare silită a fost de 12.845 lei. Nici amenzile aplicate şi trimise spre încasare la primărie n-au fost urmărite şi recuperate suma amenzilor neîncasate fiind de 10.689 lei.
Afirmam în episodul anterior că evidenţa contabilă este în stare de vraişte, nepăsarea şi incompetenţa contabililor şi a funcţionarilor fiind evidente. Aşa se explică că persoane care au calitatea de gestionar n-au fost determinate să constituie garanţia materială şi bănească prevăzută de lege.
Valoarea abaterii este de 9.147 lei și reprezintă valoarea garanţiei ce trebuia constituită, respectiv valoarea unui salariului de încadrare ale angajaţilor cu atribuţii de gestionar la data de 31.12.2019.
Necunoaşterea legislaţiei salarizării de către cei de la contabilitate a generat şi plata unor drepturi salariale în plus. S-a constatat faptul că în anul 2019 au fost stabilite și acordate pentru unii angajaţi ai drepturi salariale formate din salarii de bază, vouchere de vacanţă şi indemnizaţii de hrană în sumă de 9.500 lei, la care se adaugă cheltuielile cu contribuţia asiguratorie de muncă de 2,25% suportată de către angajator.
În anul 2019, conform statelor de plată prezentate un angajat al primăriei, în funcţia de inspector de specialitate a beneficiat de drepturi salariale de 7.530 lei (venituri brute stabilite pentru norma întreagă de lucru de 8 ore) depăşind astfel indemnizaţia brută a viceprimarului comunei stabilită la suma de 6.240 lei, fără a include sporul acordat pentru implementarea de proiecte finanţate din fonduri europene de 25%. Valoarea certă a prejudiciului constatat este în sumă de 18.128 lei.
Să mai adăugăm şi faptul că au fost stabilite și plătite indemnizaţii majorate în mod nelegal cu suma de 1.662 lei, urmare a nerespectări prevederilor referitoare acordarea de sporuri pentru activitatea prestată în proiecte finanţate din fonduri nerambursabile şi avem o imagine elocventă a vraiştii care domneşte în contabilitatea primăriei.
Şi combustibilii consumaţi, dacă sunt umflaţi în documente, pot deveni o sursă de îmbogăţire a angajatului pus pe căpătuială.
Contravaloarea cantităţii de carburant care a fost înregistrată în conturile de cheltuieli ale comunei, respectiv cantitatea de 33.135 de litri, cu nerespectarea prevederilor aprobate prin HCL referitoare la normativele de consum este de 187.875 lei.
Prejudiciul final reţinut este de 64.779 lei, din care : suma de 14.384 lei este aferentă unei cantităţi de 2.537 litri de carburant, urmare a nerespectării prevederilor OUG nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile şi instituţiile publice, respectiv utilizarea a două autoturisme; suma de 50.394 lei este aferentă unei cantităţi de 8.888 litri de carburant, urmare a întocmirii/aprobării unor documente justificative neconforme cu cadrul legal specific. Mai pe şleau spus, s-au întocmit documente fictive.
(Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Logica beţivului
Horoscopul săptămânii 19 - 25 iulie 2021
„Corbii” care ciugulesc bugetul Primăriei Vlăsâneşti
Ioan Rotundu
Cîțu îl face pe Iohannis agentul său electoral
Strategia anti-Orban făcută la Guvern: mesajele tematice și cum vrea premierul să câștige "big time" în Ardeal
Nu poţi umbla la stupul cu miere fără să te lingi pe degete!
Ioan Rotundu
Primăria Mihai Eminescu - Comunicat
Cârpacii, manageri şi specialişti, de la Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă