Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Fapt divers
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25819
De la 07 Ianuarie 2003
97726060

Coreea de Nord sfidează presiunile internaţionale

  • 21 June 2006, 23:00
Consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui SUA, Stephen Hadley, a declarat că - aparent - Corea de Nord continuă să se pregătească să testeze o rachetă cu rază lungă de acţiune, care ar putea lovi teritoriul american. Hadley a acuzat regimul de la Pyongyang că ar tensiona situaţia în mod deliberat. El a refuzat, însă să confirme sugestiile unor oficiali americani care au vrut să-şi menţină anonimatul că SUA şi-ar fi activat sistemul de apărare anti-rachetă - care a costat miliarde de dolari şi care este menit interceptării şi distrugerii oricărei rachete care se apropie de teritoriul american. Coreea de Nord a anunţat însă că nu are obligaţia de a respecta moratoriul din 2002 asupra testelor cu rachete nucleare. Luni, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, atrăsese atenţia Coreii de Nord că orice încălcare a acestui moratoriu va fi privită ca o provocare. Ce urmăreşte Coreea de Nord prin această ameninţare? Dacă e vorba de provocat îngrijorare, ţinta e atinsă. Unele surse afirmă că, de fapt, Pyongyangul ar pregăti lansarea unui satelit, nu un test nuclear. Asta nu e de natură să liniştească Japonia fiindcă în 1998, când Coreea de Nord anunţase că pune un satelit pe orbită, japonezii au constat îngroziţi că o rachetă a trecut peste ţara lor, aterizând în Pacific. Aşa că pentru purtătorul de cuvânt al ministerului de extrene japonez, Tomoshiko Tanaguchi, situaţia e gravă. Îngrijorarea şi-au exprimat-o şi Australia şi Coreea de Sud. Dar de ce ar testa tocmai acum Coreea de Nord racheta respectivă rămâne neclar. Unii analişti sugerează că ar fi vorba de frustrarea de a vedea că pe agenda internaţională Coreea de Nord nu figurează prea sus. Pyongyangul ar dori să atragă atenţia şi să forţeze statele vecine şi America la concesii. Aiden Foster-Carter, expert în probleme nord-coreene la Universitatea Leeds spune: „Coreea de Nord a practicat de multă vreme ceva ce poate fi numit un joc al cerşetoriei militante, o combinaţie între a cerşi şi a jefui.” „Nu-i frumos şi e contradictoriu, dar a dat roade: s-au arătat suficient de ameninţători ca să ne atragă atenţia.” Dacă de aşa ceva e vorba, atunci misiunea a fost îndeplinită. Negocierile în şase menite să convingă Coreea de Nord să-şi abandoneze programul nuclear n-au dus nicăieri. China a făcut un apel la calm. Dar formularea a fost extrem de criptică: „sperăm că în actualele circumstanţe părţile implicate pot face mai mult în interesul păcii şi stabilităţii în regiune”. Un avertisment către Pyongyang? Poate. Dar şi unul către SUA şi ţările din regiune: nu uitaţi că şi China are un interes important şi un cuvânt greu de spus în această dispută.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Preluarea marilor contribuabili se face la 1 iulie
Baia Centrală, în renovare
Năravul l-a dat pe mâna poliţiei
De la testul naţional, la spital
Matematica, piatra de încercare a testelor naţionale
Medici sancţionaţi de casa de asigurări
Pacienţi trataţi din milă
O nouă zi dedicată demolărilor
Ploile au făcut ravagii în judeţ
Medicii s-au transformat în recuperatori
Cel mai bun poliţist este femeie
profesie moştenită din familie cei anchetaţi de ea ajung pe mâna soţului, la Penitenciar consilierul juridic al IPJ s-a şcolit la securitatepoliţista care a predat limba română maghiarilor
Ovidiu Tender aşteaptă decizia CEDO
Constantinescu cere SRI să transmită documentele referitoare la Traian Băsescu
Gazprom vrea să majoreze preţul pentru Ucraina
Urmări grave ale ploilor abundente din ultimele 24 de ore
Subiecte sensibile pentru ambele părţi pe masa de lucru
Un motociclist beat a lovit un Opel
Credite cu dobândă redusă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă