Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1593
De la 07 Ianuarie 2003
106073578
Corlăţean despre regimul Voronin:

Acest tip de putere nu are şanse în R. Moldova pe termen mediu

  • 8 May 2009, 23:00
Interviu realizat de Boris Harea de la Asociatia Presei Independente, cu Titus Corlăţean, deputat al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din partea României.
Cum credeţi că vor evolua lucrurile în R. Moldova după alegerile din 5 aprilie?
- Cred într-o ameliorare a situaţiei între România, Uniunea Europeană şi R. Moldova. Evenimentele întâmplate în Chişinău după alegeri, dincolo de aspectul lor dramatic şi violent, au dat un semnal foarte clar al unei radicalizări din partea părţii active a societăţii. Generaţia tânără a spus un „NU" foarte clar unei puteri de tip ex-sovietic, setului de non-valori pe care nu-l mai acceptă.
Sunt nişte schimbări care se vor produce tot mai mult în rândul populaţiei din Moldova, pentru că generaţia mai în vârstă, cea care era mai uşor de manipulat, se va retrage la un moment dat prin forţa vieţii. Respectiv, acest tip de putere nu are şanse în R. Moldova pe termen mediu. Acestea sunt unele din motivaţiile care îmi dau speranţe că se vor stabili relaţii mai strânse de colaborare între ţările noastre. Pentru că e vorba, în acelaşi timp, de orientarea populaţiei către spaţiul de valori vestic şi spaţiul de prosperitate şi democraţie.
- Ce părere aveţi despre acuzaţiile unor politicieni loiali puterii de la Chişinău, precum că România se implică în treburile interne ale R. Moldova, acuzaţii care coincid cu cele ale comuniştilor şi ale Federaţiei Ruse?
- Acuzaţiile acestea m-au făcut să zâmbesc, din simplul motiv că a fost un spectacol ieftin, un show politic în care s-au lansat declaraţii politice în vânt. Dacă erau chestiuni cu adevărat serioase, atunci aceste lucruri s-ar fi reflectat în textul rezoluţiei, în amendamentele aprobate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Dar nu şi-au pus această problemă nici chiar tovarăşii ex-sovietici, care au intervenit în plenul APCE în timpul dezbaterilor şi asta spune foarte mult despre seriozitatea demersului respectiv. A fost o simplă chestiune politică - unii îşi fac politică internă şi externă, inclusiv la Strasbourg. Dincolo de asta, este semnificativ faptul că APCE a votat un text care, dimpotrivă, abordează pozitiv rolul statelor din regiune, partenerilor europeni, inclusiv statele vecine Republicii Moldova - România, Ucraina, Rusia - cărora li se acordă o pârghie de a interveni pozitiv în evoluţiile democratice din R. Moldova. Tovarăşii ex-sovietici ar trebui să fie atenţi la această formulă care oferă un rol practic unor state din regiune, inclusiv României, în a sprijini dezvoltarea democratică pozitivă din R. Moldova.
- Cum apreciaţi comentariile, potrivit cărora arborarea drapelului României pe clădirea Preşedinţiei în timpul protestelor din 7 aprilie ar fi un gest de atentare la integritatea şi statalitatea R. Moldova?
- Putem discuta despre aşa-zisele intervenţii externe, despre drapel arborat, dar cred că este mult mai important să discutăm despre prezenţa trupelor străine ruseşti pe teritoriul suveran al R. Moldova, de lipsă de onorabilitate în respectarea angajamentelor internaţionale de a retrage aceste trupe. În contextul arborării drapelului României, contează mai puţin drapelul arborat, ci mai degrabă cine l-a instalat pe clădire. Chiar dacă unii tineri au arborat steagul UE şi a României, asta era opţiunea lor şi nu era o chestiune dirijată. Este un gest care vorbeşte elocvent despre aşteptările, despre opţiunile tinerii generaţii de a beneficia de setul de valori democratice ale UE. Pentru că steagul UE ca simbolistică a fost mult mai important şi e o chestiune de orientare, de dorinţă de a se exprima liber, de a circula liber. Sunt lucruri pe care şi le doresc tinerii şi acestea sunt legate de UE.
- Cum comentaţi introducerea de către puterea comunistă a regimului de vize pentru cetăţenii României, care sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene?
- Această formulă violează acordul încheiat între R. Moldova şi UE în domeniul facilitării vizelor şi creează probleme pentru R. Moldova. Chişinăul va fi obligat să respecte acordul şi deja este o poziţie foarte clară, fermă şi dură din parte ţărilor UE. Pe de altă parte, aceasta poate crea reacţii nu împotriva cetăţenilor, dimpotrivă, dorim să lăsăm libera circulaţie, dar, pe de altă parte, s-ar putea ca unii să înceapă să gândească să acţioneze foarte serios, limitând cadrul de afaceri al clanului Voronin într-o serie de state vecine sau europene. Şi atunci când îi ustură la pungă pe aceşti tovarăşi, ar trebuie să se gândească de două ori înainte de a persevera cu asemenea măsuri.
- Vă rugăm să comentaţi şi ordonanţa de urgenţă privind înlesnirea şi urgentarea acordării cetăţeniei române. Or, în fiecare campanie electorală din România se actualizează şi acest subiect...
- Din câte cunosc, sunt cam 600000 cereri de redobândire a cetăţeniei române. La modul practic, sunt vreo 22000 de dosare cu documente care se procesează. Pe de altă parte, în această problemă trebuie criticat preşedintele Băsescu. În 2005, Băsescu a făcut o excursie neinspirată la Chişinău şi, practic, a reuşit să-l susţină pe tovarăşul Voronin în opţiunea unui nou mandat. Aşa şi acum - s-a jucat cu un subiect extrem de important şi de sensibil şi a recurs la nişte declaraţii mai mult de consum electoral intern faţă de cetăţenii moldoveni care doresc să obţină cetăţenia română. În astfel de situaţii, ar fi fost de preferat o promovare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă sau de lege, în condiţiile în care am fi avut deja consultări cu partenerii europeni şi i-am fi convins de faptul că dorinţa noastră nu este împotriva intereselor europenilor şi nici nu este unicat (a se vedea situaţia din Germania din Spania şi alte sisteme europene). Astfel, am fi rezolvat problema de o manieră mult mai discretă, fără să facem valuri. Interesul electoral al lui Trăian Băsescu, de a avea sute de mii de votanţi la alegerile prezidenţiale, a fost, din păcate, precumpănitor. O astfel de chestiune nu trebuie tratată electoral şi nu trebuie date speranţe deşarte românilor din Basarabia. Pot să vă spun că împreună cu Tudor Panţâru, deputat din R. Moldova ales în parlamentul României, am redactat un proiect de lege privind acordarea cetăţeniei române susţinut de parlamentarii din toate grupurile politice şi l-am propus în Parlamentul României pentru dezbateri. El are un principiu imbatabil, care nu se găseşte în ordonanţa guvernului adoptată recent. Este foarte clar definit - cine s-a născut din cetăţeni români, potrivit Constituţiei României, şi-a păstrat cetăţenie română, ea nu trebuie decât recunoscută pentru cei care au avut sau pentru succesorii lor până la gradul trei.
- Ce şanse au tinerii să obţină anul acesta burse de studii în România?
- Statul român va continua aceeaşi politică de acordare a burselor pentru tinerii din R. Moldova care doresc să studieze, chiar şi în perioada de criză economică. Şi vă asigur că nu e atât de uşor în momentul de faţă. În 2009, sunt reduceri de buget de la diferite ministere, inclusiv şi cel a Educaţiei, dar noi ne vom bate şi voi discuta personal cu ministrul, dna Ecaterina Andronescu, ca să menţinem un număr important de burse, şi sunt sigur că vom reuşi.
Vreau, însă, să fac o precizare, ca om care m-am ocupat de problema românilor din străinătate, inclusiv pe relaţia cu R.Moldova. Tinerii care îşi fac studiile în România, în alte ţări europene, trebuie să aibă în sufletul şi în conştiinţa lor necesitatea de a se întoarce acasă. Pentru că dacă vor lăsa ţara pe mâna unei generaţii care nu reuşeşte să se desprindă de trecutul sovietic, indiferent de tentaţiile unei vieţi mai bune, care este de înţeles, ea nu va mai progresa. Este datoria lor şi este şansa lor să se afirme şi să schimbe direcţia în care R. Moldova se va mişca în următorii ani.
Unimedia
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gropile de gunoi vor fi înlocuite de pubele ecologice „personalizate”
40 de milioane pentru noua echip㠄Gloria” Frumuşica
Câine salvat de pompieri
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ 9 Mai
Comentariul comentariilor LXXII
(Ioan Rotundu)
PE condamnă represiunea organizată de regimului comunist a lui Voronin
Amprente de bocanci. Damian Hâncu: „Am văzut moartea cu ochii”
Comemorarea românilor deportaţi de regimul comunist sovietic
Tocăniţă de vită în vin cu cartofi piure
Horoscop
Şiretenia bătrânei
Fac lucrări... beton!
Promovabilitatea elevilor este de 40 % şi ei vor salarii de 150 %”
Ciuştea s-a lepădat de Becali şi s-a vopsit galben-liberal
Bătaie pe familia Conţac!
Voronenii marchează 50 ani de la obţinerea primului titlu de campion naţional la oină
A decedat în timp ce renova imobilul socrilor
Prinşi la pescuit de către jandarmi, în perioada de prohibiţie
Fiecare partid conduce în sondajul său
Românul şi cureaua strânsă
Condamnaţi la moarte? Bolnavii internaţi vor trebui să-şi cumpere medicamentele
această măsură nu va putea fi evitată, susţine directorul Doru Munteanu
Interesant, la CAS, trei posturi de conducere, trei candidaţi
Criza economică ajută munca la negru să înflorească
Tezele cu subiect unic vor fi suprimate. Ce se va pune în loc?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă