Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17353
De la 07 Ianuarie 2003
122903002
Corupţia din poliţia şi justiţia botoşănene

De ce ofiţerul Dumitru Aioanei a fost tratat ca martor şi nu inculpat )VIII)

  • Ioan Rotundu
  • 25 February 2018, 23:00
În cadrul descrierii infracţiunii de şantaj practicat de cuplul Raluca Stâncescu – Cătălin Stavără asupra membrilor familiei Ioan Jijie pentru ca aceştia să cedeze dreptul de proprietate asupra unei garsoniere şi a unui apartament fiicei lui Cătălin Stavără am redat un dialog între ofiţerul Dumitru Aioanei şi fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani Raluca Stâncescu.
Din acel dialog s-a putut înţelege cum Stâncescu i-a ceru ofiţerului Dumitru Aioanei, în calitatea lui de şeful Serviciului de Investigaţii a Criminalităţii economice să fabrice lui Ioan Jijie un dosar de evaziune fiscală.
Ofiţerul acceptă complicitatea la şantaj şi dispune unui subaltern al său pe nume Cătălina Mironescu să întocmească un proces verbal cum că s-a sesizat din oficiu despre o evaziune fiscală comisă de Ioan Jijie la întreprinderea sa individuală distribuitoare de schiuri second-hand aduse in Franţa şi Austria.
Pe bata act întocmit de Mironescu, Aioanei obţine aprobarea comisarului şef Viorel Şerbănoiu şi . apoi, înregistrează dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani iar Raluca Stâncescu îl desemnează pe procurorul Valeriu Chihaia să se ocupe de efectuarea cercetărilor. Fac menţiunea că întreg dosarul era de fapt o plăsmuire, la data respectivă neexistând niciun fel de informaţii cum că Ioan Jijie ar fi practicat evaziunea fiscală.
De vreme ce ofiţerul Dumitru Aioanei a achiesat la şantajul practicat de Raluca Stâncescu împreună cu amantul său Cătălin Stavără şi a dispus fabricarea uni dosar fals era firesc ca şi el să aibă în acest dosar calitatea de inculpat, fapta sa fiind extrem de gravă.
Chiar de la declanşarea cercetărilor de către procurorii DNA Suceava , ofiţerul Dumitru Aioanei, citez din rechizitoriu „iniţial a adoptat o poziţie procesuală nesinceră cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei, negând că ar fi fost chemat de inculpata Stâncescu Raluca la data de 16.02.2016 (cu o zi înainte de întocmirea procesului verbal de sesizare din oficiu) şi precizând că s-a prezentat la biroul acesteia în interes de serviciu în data de 17 februarie 206, împrejurare în care inculpata Stâncescu Raluca i-ar fi spus că deţine o informaţie privind Î.I. Jijie Ioan care ar comercializa articole sportive second-hand fără înregistrarea veniturilor obţinute.”
Tot nesincer, Dumitru Aioanei a negat faptul că Raluca Stănescu nu i-ar fi prezentat faptul că ara un interes personal în efectuarea unor cercetări privindu-l pe Ioan Jijie, a negat şi faptul că inculpata i-a cerut direct să întocmească un dosar penal pe numele lui Jijie. „Caracterul esenţial nesincer al depoziţiei acestui martor rezultă din probele relevante administrate în cauză, astfel cum au fost expuse anterior” – stă consemnat în rechizitoriu.
Reaudiat în 20 iulie 2017, Dumitru Aioanei devine cooperant cu anchetatorii şi a recunoscut implicarea Ralucăi Stâncescu în constituirea dosarului penal pe numele lui Ioan Jijie. A mai recunoscut că Raluca Stâncescu avea un interes personal în constituirea acestui dosar penal, un interes de natură patrimonială pentru amantul său Cătălin Stavără.
Dealtfel, când biroul de serviciu al lui Dumitru Aioanei a fost percheziţionat, s-a descoperit o agendă pe care erau notate mai multe menţiuni legale de Ioan Jijie, menţiuni care indicau strategia fabricării dosarului cerut de Raluca Stâncescu.. Sintetizând, ofiţerul Dumitru Aioanei, cu mult mai multă experienţă practică în domeniul cercetării penale, a simţit că procurorii DNBA l-au înregistrat audio şi video şi că a se menţine pe poziţia de negare a faptelor l-ar aduce în poziţia de inculpat. Aşa că a preferat să colaboreze din poziţia de martor.
Au fost mulţi cititorii care şi-au exprimat nedumerirea de ce ofiţerul Dumitru Aioanei n-a fost inculpat alături de poliţiştii Bogdan Buliga şi Constantin Batcă. Sunt şi eu nedumerit. Există e explicaţie a cărei fire duc la şefa DNA Suceava, procurorul şef Mihaela Mihai Popa. În perioada cât Mihaela Popa a fost procuror şef în cadrul Parchetului de pe ,lângă Tribunalul Botoşani a avut o bună colaborare cu Dumitru Aioanei. În ce sens colaborarea? Deocamdată sunt nevoit să mă opresc aici.
Nici procurorul Valeriu Chihaia, acum prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, n-a fost inculpat, deşi a supervizat cercetările efectuate de Dumitru Aioanei în dosarul lui Ioan Jijie. În depoziţia sa de martor, procurorul Chihaia a declarat că n-a cunoscut că Ioan Jijie este fostul socru al lui Cătălin Stavără şi nici că Raluca Stâncescu, la acea vreme şefa sa, avea un interes personal de natură patrimonială.
Incitant este eroul pe care l-a jucat în toată această gaşcă de mafioţi Bogdan Daniel Buliga – şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani.
(Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Bancul zilei: Şi savanţii au inabilităţi
Horoscopul zilei de 26.02.2018
Dubla crima in Bucuresti:
Un tanar libian si-a ucis iubita si, ulterior, un vecin de bloc ce a refuzat sa-i dea o tigara
Consiliul de Securitate al ONU cere in unanimitate un armistitiu in Siria
Peste 500 de civili au fost ucisi in ultimele sapte zile in Ghouta de Est
Ministerul Sanatatii: Recomandari pentru zilele cu temperaturi scazute
Eurodeputata socialista Ana Gomes, la RFI:
Oficialii europeni nu sunt prosti, Guvernul e cel care dezinformeaza Bruxellesul
Filmul "Nu ma atinge-ma", de Adina Pintilie, a castigat Ursul de Aur
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 23.02.2018
Protestatarii au adus manechine cu Dragnea si Tariceanu, imbracati in zeghe si cu streang la gat,
carora le-au citit un "rechizitoriu" inspirat din discursul ministrului Toader
„Întâmplări hazlii dar adevărate” revin în actualitate
Viorica Dancila: Masura pe care o va lua Iohannis cu privire la Kovesi trebuie sa respecte Constitutia
Manifestatii in mari orase din tara pentru sustinerea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi
De ce s-a speriat Raluca Stâncescu şi s-a adresat Judecătoriei Botoşani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog