Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28115
De la 07 Ianuarie 2003
111203443
Corupţia din poliţie şi justiţie înfloreşte cu „specii noi”

Poliţistul Afrăsânei, supra numit „Tata hoţilor” nu-şi dezminte renumele

  • Ioan Rotundu
  • 6 July 2021, 15:24
În noaptea de Revelion dintre 31 decembrie 2018 şi 1 ianuarie 2019, locuinţa lui Doru Luchian din Cătămărăşti Deal a fost spartă iar hoţii i-au furat 5.000 de lire, banii cu care a venit de la muncă din Anglia, un telefon în valoare de 1.200 lire şi sticle cu parfum de peste 100 lire bucata. Descoperind furtul, Luchian s-a adresat Postului de Poliţie al comunei Mihai Eminescu şi chiar a indicat numele a trei persoane pe care le-a bănuit din capul locului că ar fi comis furtul respectiv.
Ghinionul lui Luchian a fost ca plângerea sa să ajungă pe mâna agentului de poliţie Ionuţ Afrăsânei. Trecuse un an şi poliţistul nici vorbă de a descoperi hoţii. Nici măcar nu s-a ostenit să adune probele doveditoare indicate de Luchian. În ianuarie 2020, avenit acasă, Luchian s-a adresat conducerii Inspectoratului de Poliţia Judeţean Botoşani, reclamând că agentul de poliţie Afrăsânei tergiversează cercetările.
Cu adresa nr. 800.017/29.01.2020, sub semnătura şefului Şerbănoiu, a şefului de Serviciu de Ordine Publică Paul Tapalagă şi a şefului Biroului de Control Intern Costel Oprea i se răspunde lui Luchian, citez: „La P.C. Mihai Eminescu se află în lucru dosarul penal nr. 3(P/2019, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, în care se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 228 al.1, art. 229 al.1 lit. „b” şi „d” şi al.2 lit. „b” din Codul penal faţă de A.N. con stând în aceea că persoane necunoscute au pătruns în locuinţa d-voastră şi au sustras o sumă de bani şi bunuri.” Nicio vorbuliţă despre motivele pentru care timp de un an de zile poliţistul Afrăsânei n-a soluţionat dosarul.
Pentru că s-a adresat şi publicaţiei noastre, concluziile anchetei făcută de noi au fost publicate prin articolul „ Ori vardistul este incompetent şi hoţul prea abil, ori sunt pe-o mână - De ce Doru Luchian de doi ani de zile fluieră a pagubă” postat la data de 12 ianuarie 2020 şi articolul intitulat „Corupţia din IJP Botoşani îmbracă forme noi - Infractori disciplinari în uniformă de poliţist protejaţi şi promovaţi” postat la data de 15 ianuarie 2020 prin care am arătat că agentul de poliţie desemnat cu cercetarea judiciară, Ionuţ Afrăsânei, este de fapt „tata hoţilor”, şi beneficiază de protecţia şefului său Viorel Şerbănoiu (foto).
Ne-am argumentat afirmaţia cu parcursul profesional al acestuia care şi-a început cariera la Poliţia Drăguşeni, unde s-a remarcat prin a proteja grupările de hoţi. Mutat disciplinar la Poliţia Ştiubieni, a făcut acelaşi lucru, aşa că cei de la IJP Botoşani l-au mutat în comuna vecină, Vorniceni.
La Vornicei , sub coordonarea lui Afrăsânei, grupările de hoţi au băgat spaima în localnici. Primarul de atunci, Toader Leampăr, a solicitat ca la şedinţa de Consiliu Local să participe şeful IJP Botoşani, comisarul şef de atunci Mihai Bunduc. Acestuia nu i-a venit a crede ce i-au relatat consilierii locali şi cetăţenii prezenţi despre modul în care agentul de poliţie Afrăsânei lucra mână în mână cu hoţii.
Concluzia întâlnirii a fost că şeful IJP l-a mutat pe poliţist la comuna Mihăileni. Fără a cunoaşte îndeletnicirile poliţistului, localnicii din Mihăileni au constatat că au loc spargeri la locuinţele celor plecaţi la muncă în străinătate, aşa că au reclamat situaţia poliţistului Afrăsânei, neştiind că acesta-i „tata hoţilor”. Localnicii au aflat cine-i cu adevărat poliţistul Afrăsânei după ce au reclamat la Jurnalul iar eu am ajuns la Mihăileni şi am descoperit prezenţa lui Afrăsânei.
Din nou conducerea de la IPJ Botoşani a fost nevoită să-l ascundă o perioadă, aşa că l-au mutat mai aproape de Botoşani, la comuna Mihai Eminescu. Aşa a ajuns Doru Luchian să reclame furtul la „tata hoţilor” şi de atunci fluieră a pagubă.
Constatând că poliţistul nu-i mai răspunde la telefon şi că ancheta nu înaintează de fel, din Anglia, Luchian a trimis un memoriu la procurorul de caz, respectiv Denisia Voroneanu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, memoriu înregistrat la data de 21.05.2021.
De asemenea, s-a adresat şi conducerii IPJ Botoşani şi a reclamat tergiversarea cercetărilor de către poliţistul Afrăsânei. Cu adresa nr. 500.554/19.062021, şeful Şerbănoiu se spală pe mâni răspunzându-i că „petiţia a fost înaintată spre soluţionare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani.” Nicio vorbuliţă despre inactivitatea poliţistului Afrăsânei.
La Parchet, şi procurorul Denisia Voroneanu s-a spălat şi mai bine pe mâni, nu de coronaviruşi, ci de răspunderea profesională ce-i revine conform Codului de procedură penală.
(Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Din cultura poliţiştilor
Horoscopul săptămânii 5 - 11 iulie 2021
Liberalii au votat pentru continuitatea „penali în funcţii publice”
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Surpriza comisarului şef Harabulă făcută poliţiştilor de la Stânca
Ioan Rotundu
Cum a devenit vameşul Chelariu falsul avocat al colegului Hreapcă
Ioan Rotundu
Urmăriţi acest reportaj: Emoţiontă lecţie de patriotism moldovenesc
Procurorul de caz pare să nu cunoască dosarul de furt din locuinţa lui Luchian
Ioan Rotundu
O nouă muşamalizare na unui caz de violenţă asupra copiilor
Ioan Rotundu
Conțac, drumurile și cultura
Se vrea constituirea unui Forum Cultural
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă