Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Editorial
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16580
De la 07 Ianuarie 2003
122902229
Corupţia, relaxată, îşi bea cafeaua cu magistraţii corupţi

Cum la DIICOT Boto;ani s-a dosit un important denunţ privind contrabanda cu ţigări

  • Ioan Rotundu
  • 23 November 2021, 20:27
De vreo doi ani încoace, în Jurnalul, s-au publicat zeci de articole privind modul în care este organizată contrabanda cu ţigări pe frontiera cu Republica Moldova de pe raza judeţului nostru. Cele mai multe articole au vizat cârdăşia dintre poliţiştii de frontieră şi contrabandişti în zona Rădăuţi Prut şi Stânca – Ştefăneşti.
Cu toate că prin anchetele noastre am obţinut probe certe despre această cârdăşie şi am atras atenţia procurorilor din cadrul DIICOT Botoşani că nu-şi fac datoria, aceştia, până în momentul de faţă, n-au avut nicio reacţie oficială sau neoficială.
Ştiu însă nume de persoane care au fost audiate de către procurori din cadrul DIICOT Botoşani şi care au explicat în detaliu cum se face contrabanda cu ţigări. Aceste persoane au fost forţate să semneze procurorului un angajament cum că nu vor dezvălui public cele denunţate numai după ce procurorii vor finaliza ancheta.
Am, ajuns să cred că, de fapt, semnarea acestui angajament este o măsură de siguranţă pentru procuror că denunţătorul nu va dezvălui public ce-a declarat în scris iar ei, procurorii, vor putea fructifica în interes personal informaţiile din denunţ.
În susţinerea acestei afirmaţii vin şi cu o dovadă incontestabilă. La data de 25 noiembrie 2014, contrabandistul de ţigări Andrei Şeliman (foto) a fost audiat de către Lăcrămioara Balica (foto), atunci procuror şef la DIICOT Botoşani.
Denunţul, care cuprinde 12 pagini A4, scrise de mână, este înregistrat oficial la DIICOT Botoşani cu menţiunea „Declasificat” şi fiecare pagină este ştampilată ş semnată de procurorul şef Lăcrămioara Balica.
Cum au fost valorificate informaţiile din acest denunţ veţi afla după ce voi publica anumite pagini din cuprinsul acestuia. Din păcate, datorită trecerii anilor şi a scrisului de mână greu de descifrat, primele pagini au fost imposibil de recules integral în format electronic.
Pentru convingerea cititorilor că este vorba de un denunţ devenit oficial, redau datele din preambulul acestuia: „Subsemnatul Şeliman (Andrei cu domiciliul stabil în sat Miorcani, comuna Rădăuți-Prut, fiul lui (...) și Ana, născut la data de 19(88). (...). (01), în municipiul Botoșani, posesor al C.I., serie XT, numărul (…) CNP 1880707(...)63, (...) al (...) (...) (...) (...) (...) aduc la cunoștință următoarele:”
Continuăm a reda o parte din conţinutul denunţului, respectiv partea care s-a dovedit a fi lizibilă:
„Primele activități de contrabandă s-au desfășurat în anul 2012 când (...) (...) (...) (se) ridica (/ridicau) țigările numitul (...) Alin zis V(...), atunci (era) (vorba) de o (...) de (țigări) pentru transportul (...) (primea) suma de 50 Ron, țigările erau vândute mai departe de Adăscăliț(iei/ ei / ii) Lucian. Lucian.
Ultima cantitate de țigări (...) (...) ajungă (...) ca o cutie. (...) a (...) (...) mai multe țigări, după un timp (...) (...) (...) (...) lui A(..) (...) (...) (...) Adăscăliței Ionuț, cantitatea ajungând la 2-3 cutii de (...) la începutul anului 2013 (...) (...) (...) (...) (...) (...)(...) (...) (...) (...) (...) (...) (...) de la Adrian (...) pentru țigări a intrat în (...) (...) cu (...) A(..) (...) (...) (...) (...) (...) (...) (...)(...) cantitatea de țigări trecută peste frontieră până la (...) - (trei cutii) (...) (...) ( (...) (...) (...) ). Ulterior a fost (...) (...) (...) (...) (...) de la (Prut?) până în Miorcani și numitul Ursu Adrian.
Acesta (...) solicitat sprijinul (...) sau Ursu Cătălin în (...) (că) Adăscăliței Ionuț, Ursu Adrian și (Lupa...) Alin (...) (...) (...) de la (...) (...) până la marginea satului Miorcani. Iar de acolo erau preluate cu autotorismul Ford Mondeo BT (01) EDY de către numitul Ursu Cătălin până în (...) de unde erau preluați de unul din oamenii lui Gigi (....) din (Darabani?) (Acesta locuiește la prima casă pe dreapta cum mergi din (....) spre Darabani).
În primăvara anului 2013 după mai multe (acte?) de contrabandă - nu știu (...) numitul Ursu Adrian a fost (exclus?) din rândul grupării deoarece fiind băut într-o seară s-a lăudat într-un bar că are țigări de vânzare. În locul acestuia membrii grupării l-au cooptat în calitate de cărăuș pe numitul (Teli...?) Cristian, zis Anton. Cei patru au desfășurat activități de contrabandă în vara anului 2013 o dată la câteva zile având sprijinul unui polițist de frontieră de la Rădăuți-Prut. Numitul (Telișcă?) Cristian a afirmat că pentru sprijinul acordat, polițistul de frontieră care locuiește în satul Miorcani ar fi trebuit să primească suma de o mie euro din partea numitului Lupașcu Alin, însă din diverse motive acesta nu ar mai fi primit bani.
Întrucât banii nu au mai fost livrați numitului (Telișcă?) Cristian nu a mai fost dispus să riște în a desfășura activități de contrabandă fără a avea sprijinul unui polițist și s-a retras. După patru activități desfășurate în luna august membrii grupării au fost prinși de către organele de poliție de frontieră în timp ce transportau cantitatea de (4? 5?.000?) pachete țigări. În locul numitului (Teliscă?) Cristian fiind adus Ursu Adrian (câștigurile?) (...) împărțite (...) Lupașcu Alin (...) (primește?) jumătate cu (Adăscăliței?) (L...?) din profit. Numitul Ursu Cătălin și Ursu Adrian primeau 200 respectiv 100 euro, numitul (Adăscăliței Ionuț?) (...) (...) (...) (...) (...).”
(Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 22 – 28.11.021
Bancul săptămânii: Simbolul iubirii
Nobleţea blestemului de-a bea vin
Ioan Rotundu
Ce posturi și-au revendicat PSD, PNL și UDMR în Parlament și la nivel local
Portofolii și oamenii cheie din noul Guvern
„Ghinion!” Dar pentru cine?
Ioan Rotundu
Corupţia, relaxată, îşi bea cafeaua cu magistraţii corupţi (II)
Cum la DIICOT Boto;ani s-a dosit un important denunţ privind contrabanda cu ţigări
Lumea contrabandei cu ţigări este plină de pericole
Ioan Rotundu
IN ATENTIA CETATENILOR
RO 9+ Cât de lungă va fi viaţa Guvernului Ciucă?
Oradea – Salonul Millesime
Lumea lu Rotundu Cetatea Oradei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog