Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9578
De la 07 Ianuarie 2003
120689644

Corupţie, incompetenţă sau nepăsare la DSP şi SGA Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 13 July 2023, 10:19
După difuzarea pe Tele’M Botoşani a reportajului intitulat „Marea poluare” în cadrul emisiunii Dosarul zilei am primit numeroase telefoane prin care mi se aduceau la cunoştinţă şi alte situaţii de poluare de prin judeţ.
Cum naşterea cu mai multe moaşe poate aduce moartea copilului, am preferat să mă ocup în continuare de poluarea produsă de către Centrul de Management Integrat al Deşeurilor Stăuceni cunoscut sub denumirea de „Groapa de gunoi Stăuceni” pentru a obţine o finalitate care să oprească această mare poluare.
Cazul Stăuceni este unul extrem de complex, cu poluare asupra apei din pânza freatică din zona Centrului iar poluarea s-a extins pe toată lungimea canalului de 1,2 km prin care se scurge în râul Burla lichidul extrem de toxic numit levigat, adică zoile de la gunoiul menajer, lichid care şi miroase îngrozitor de urât.
Odată apa Burlei contaminată, toate toxinele se depun în iazul Suliţoaia, odată cu vărsarea Burlei, în coada iazului creându-se un depozit de mizerie ce miroase îngrozitor. Animalele nu mai beau apă din Burla iar pe raza localităţii Suliţa apa din fântâni este şi ea contaminată şi nu mai este potabilă.
De vreo 3 ani încoace localnicii din Blândeşti, Cerchejeni şi Suliţa au reclamat la Garda de Mediu şi DSP că poluarea le-a afectat modul de viaţă şi le pune în pericol sănătatea. Garda de Mediu s-a mulţumit să-l amendeze, nu prea aspru, pe patronul societăţii Diasil Service SRL Suceava care administrează Centrul.
Cei de la DSP Botoşani au efectuat anul trecut analiza apei din fântânile de pe raza localităţii Suliţa şi au constatat că nu este potabilă. Cei de la Serviciul de Gospodărirea Apelor Botoşani susţin că nu se poate vorbi de o poluare.
Anul acesta iarăşi a plouat cu reclamaţii la DSP Botoşani, cei din Suliţa şi Cerchejeni susţinând că situaţia a devenit extrem de gravă. Nu la fel o consideră conducerea DSP şi SGA Botoşani. Am intrat în posesia unui document oficial al DSP Botoşani prin care i se răspunde cetăţeanului Traian Popa din Suliţa că în urma controlului efectuat recent nu s-a constatat o poluare care să prezinte pericol.
Citez din adresa nr. 9140/14.07.2023 semnată de directorul executiv Ec. Teodor Ferariu (foto) şi consilierul superior Gabriela Ioniţă. Niciun medic epidemiolog din cadrul DSPĂ n-a semnat acest document pentru a atesta cu autoritatea sa profesională că textul reflectă realitatea din teren şi nu cea din birou. Directorul Ferariu este economist şi nu medic epidemiolog.
„O echipă din cadrul Serviciului de Control la Sănătate Publică s-a deplasat în localitatea Suliţa., unde, însoţiţi de domnul viceprimar al U:A.T. com. Suliţa, s-a constatat existenţa unui număr de 8 fântâni publice funcţionale la data controlului, din cele 11 catagrafiate de reprezentanţii U.A.T. Suliţa şi raportate către DSP Botoşani în vederea monitorizării calităţii apei nu (un număr de 3 fântâni publice nu mai sunt funcţionale din cauza lipsei apei). La data controlului fântânile erau marcate vizibil privind potabilitatea apei.” – stă scris în document.
Din adresă nu rezultă la ce dată a fost efectuat controlul, ce medic din cadrul DSP şi nu se precizează dacă „marcarea vizibilă” permitea consumul de apă sau nu.
Pentru că în aceeaşi adresă stă scris că în cursul anului 2022 s-au recoltat probe de apă din fântâni iar rezultatul analizelor a stabilit că apa nu este potabilă, cităm din nou: „În cadrul acţiunii de monitorizare a calităţii apei din fântânile publice din cadrul UAT Suliţa, în anul 2022 personalul de specialitate din cadrul DSP Botoşani a prelevat 4 probe, rezultatele obţinute nefiind conforme la parametrii fizico-chimici şi bacteriologici analizaţi.”
Deci, apa era contaminată iar DSP a dispus Primăriei Suliţa să informeze cetăţenii că apa nu este potabilă, urmând a se proceda la noi analize peste un an. Numai că, în acest an, trimisul/trimişii DSP n-au prelevat probe pentru analiză, ei au constatat că „În urma controlului nu s-au găsit depozitate în apropierea fântânilor publice deşeuri de orice tip care ar putea contamina pânza freatică.” Ceva de noaptea minţii!
Dar în aceeaşi adresă, semnată de economistul director Teodor Ferariu, stă scris că DSP-ul a luat legătura cu conducerea Serviciului de Gospodărirea Apei Botoşani pentru a afla dacă a constatat că apa din pânza freatică este contaminată. De la SGA i s-a răspuns că totul este în regulă şi că apa din pânza freatică din jurul Centrului nu este contaminată.
În reportajul „Marea poluare”, primarul comunei Stăuceni, Cosmin Epuraş, declară că are reclamaţii de la oamenii ce au terenuri agricole în jurul Centrului că pământul este otrăvit şi ei nu mai pot obţine recolte. Minte primarul, sau cei de la SGA au ochii legaţi de către patronul sucevean ce administrează afacerea?
SGA susţine că „În urma analizării parametrilor de calitate a apei subterane, probe de apă prelevate din forajele de observaţie nu s-au constatat valori care să indice o contaminare a pânzei freatice”. Dom’ primar, vezi că la nivel de SGA eşti privit ca mincinos!
Nici poluarea apei râului Burla de la levigatul care se scurge din Centru pe un canal până la râu nu este reală, susţine SGA. Aşa o fi, dar cum rămâne cu mirosul care-i scoate pe oameni din casă, cu faptul că animalele refuză să mai bea apă din Burla, că la Suliţa apa din fântâni este contaminată iar SDP Botoşani numai nu vrea să repete analizele?
Acum o săptămână am primit un telefon de la cetăţeanul Pânzaru din Cerchejeni. „Domnul Rotundu, felicitări pentru reportajul realizat, pentru ceea ce scrieţi! Dar noi tot în miros stăm. S-a încălzit vremea şi când bate vântul dinspre Burla mirosul ne scoate afară din casă. Ce facem?”
O fi şi cetăţeanul Pânzaru un mincinos precum primarul din Stăuceni. Adevărul este cel prezentat oficial de conducerea DSP şi SGA Botoşani. Eu cred că, adevărul lor este, de fapt, cel formulat de către patronul sucevean care administrează Centrul, folosind mijlocele specifice cunoscute. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 17 – 23.07.2023
Bancul săptămânii: Sfat între judecători
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
De la Botosani la Verona TuriştiiI
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă