Preparare: Slănina tăiată mărunt se prăjeşte într-o tigăiţă, la foc mic, până când se rumeneşte puţin. Se ia de pe foc, adăugându-se ceapa rasă prin răzătoarea cu găuri mici; se amestecă un minut (fără să se mai pună pe foc), adăugând repede un vârf de linguriţă de boia dulce de ardei şi amestecând de 2-3 ori.
Se stinge cu vinul şi 3-4 linguri cu apă şi se lasă să fiarbă 5 minute ca să se moaie ceapa, potrivindu-se gustul cu sare, zeama de lămâie şi piper. Apoi, tigăiţa se ia de pe foc şi sosul se amestecă imediat cu smântâna care a fost bătută bine. Nu se mai fierbe, păstrându-se pe un vas cu apa fierbinte.
Cotletele, nebătute şi nesărate, unse cu untdelemn, se prăjesc într-o tigaie care a fost înfierbântată înainte fără grăsime. Cotletele se prăjesc în tigaia fără grăsime, numai cu 20 minute înainte de servire, câte 10 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc puţin. Cotletele se aşează imediat pe platou, turnându-se sosul deasupra. Se servesc cu garnitura de orez, macaroane sau cu piure de cartofi şi salate. (Lucullus)