Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1019
De la 07 Ianuarie 2003
77683724

Cozmin Guşă sugerează că Meleşcanu a colaborat cu Securitatea

  • 20 August 2006, 23:00
Cozmin Guşă a sugerat duminică că vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu ar fi fost turnător: "Meleşcanu ar trebui întrebat ce făcea în 1989 în apropierea locului în care se presupune că s-ar fi sinucis Marin Ceauşescu", a spus liderul PIN. Cozmin Guşă nu l-a acuzat direct pe vicepreşedintele PNL, a spus că răspunde unor întrebări care i-ar fi fost adresate în ultima vreme despre trecutul lui Meleşcanu. După ce a sugerat că fostul ministru de externe ar fi fost ofiţer de securitate, Guşă a arătat că ar exista posibilitatea ca vicele liberal să mai colaboreze şi în prezent cu serviciile secrete ca agent şi a spus că ar "fi interesant de descoperit dacă Theodor Meleşcanu a ajuns ofiţer acoperit din informator al Securităţii". În acest caz, susţine Guşă, Meleşcanu "ar trebui să dea socoteală". Preşedintele PIN susţine că serviciile secrete ar trebui să stabilească "care ofiţeri sub acoperire sunt în stare să rămână aşa", indicându-i aici pe ofiţerii recrutaţi după 1989, făcând în acest caz trimitere la foştii agenţi ai securităţii care au rămas în serviciile secrete postdecembriste.
Cozmin Guşă, care în ultimele săptămâni s-a manifestat pe scena publică drept deţinător al unor informaţii despre relaţia dintre politicieni şi Securitate, a trimis ziariştii pe urmele lui Meleşcanu în 1989, la Viena, unde spune că actualul fruntaş liberal s-ar fi aflat în preajma lui Marin Ceauşescu, fratele lui Nicolae Ceauşescu, cel care mai apoi s-a sinucis.
Numele vicepreşedintelui PNL a fost vehiculat în presă cu ocazia primirii de către CNSAS a patru dosare de la SIE. Alături de numele lui Meleşcanu apare şi numele unui alt liberal, Theodor Stolojan, şi numele a doi membri PSD - Mircea Geoană şi Adrian Severin.
Schimbarea de regim, în 1989, l-a prins pe Meleşcanu în diplomaţie, carieră căreia i s-a dedicat de la finalizarea studiilor de drept. Până în 1996, Meleşcanu a fost reprezentant apolitic în guvernele PSD (FDSN şi respectiv PDSR la acea vreme), fie în post de secretar de stat, fie de ministru de Externe. În 1996 a intrat în politică, la PDSR, l-a sprijinit pe Ion Iliescu în alegerile prezidenţiale pe care le-a pierdut şi, un an mai târziu, după ce a devenit senator PDSR, a înfiinţat ApR, un partid care a fuzionat, mai apoi, cu PNL. De mai multe ori s-a scris şi s-a spus despre Meleşcanu că ar fi fost ofiţer al serviciilor de spionaj de dinainte de 89, documente însă, nu. Până acum, Meleşcanu a fost controlat, în arhivele parţiale pe care CNSAS le-a avut la dispoziţie, de trei ori şi a primit de fiecare dată certificat de bună purtare. (NewsIn)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CXLI)
Horoscop
Senzaţie confuză
"E.U. nu dau şpagă - E.U. nu iau şpagă"
Zeci de copii abandonaţi în unităţi medicale
Cânepa a ajuns un blestem pe capul ţăranilor
O oază de dulceaţă într-o mlaştină cu alcool
Marea sărbătoare mare, pusă la cale de conservatori
Bugete locale secătuite de gripa aviară
Măsuri dictatoriale dispuse de Ministerul Sănătăţii
Alianţa solicită IŞJ măsuri pentru prevenirea fraudelor de la BAC
Puncte de vedere asupra coaliţiei la Botoşani
Sfârşit de săptămână plin de concerte la Galele Verii
Profesorii se pregătesc pentru a doua etapă a concursului unic
Focuri de armă pentru o maşină zgâriată
Decedat după ce s-a electrocutat
Beat şi fugar de la locul accidentului
"Nu am fost ofiţer acoperit sau descoperit" al Securităţii
PSD pregăteşte "masa critică pentru schimbare" chiar şi prin congres
Crin Antonescu respinge atacul la CNSAS al PSD şi al lui Guşă
Ioan Talpeş a fost şi este ofiţer de securitate activ
Gazele naturale s-ar putea scumpi din nou
Producătorii de lapte vor primi subvenţii după calitatea produselor
Bacul de toamnă începe cu proba orală
Un prânz la schitul Balş
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă