Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Învăţământ
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3871
De la 07 Ianuarie 2003
123147866
pnl

Crăciunul la Capela Militară

  • 27 December 2010, 23:00
După un post binemeritat au venit şi Sfintele Sărbători de iarnă. A venit părintele cu Vestea Naşterii Domnului Iisus Hristos (în limba greacă: Emanuel - Domnul este cu noi) binecuvântând casele şi pe locuitorii acestora.
Luminatul praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos ne umple sufletul de o negrăită bucurie duhovnicească, pentru că această zi reprezintă împlinirea făgăduinţelor şi nădejdilor pe care Dumnezeu le-a dat oamenilor de la început, ca îndemn de călăuză pe drumul ce duce spre mântuire. Citind din Sfânta Evanghelie despre cele petrecute în noaptea Sfântă a Naşterii, simţim în inimile noastre o tainică chemare de a porni cu sufletul curat pe urmele magilor de la Răsărit, cu ochii aţintiţi spre steaua călăuzitoare spre Betleem, unde s-a născut Hristos. Acolo, în peşteră, în ieslea cea săracă,
Pruncul nou-născut a venit pe Pământ să sfinţească pe om, să-l facă sălaş dumnezeiesc. Împreună cu păstorii auzim şi trăim şi noi frumuseţea fermecătoare a cântării îngereşti: ,,Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!". Aceste sfinte întâmplări din Betleem trezesc în sufletele noastre în primul rând recunoştinţă pentru nemăsurata dragoste a Tatălui Ceresc faţă de noi, oamenii, şi pentru marea jertfă pe care a făcut-o prin Fiul Său. Cu aceste simţăminte în suflet m-a învrednicit Bunul Dumnezeu să particip la Sfânta Liturghie săvârşită, cu aceeaşi dăruire duhovnicească, de către Părintele capelan Ştefan Grădinaru de la Capela Militară.
În dar de ziua de naştere (chiar în ajunul crăciunului) a domniei sale, la primirea Sfintei Anafure credincioşii i-au adresau urări de sănătate, au colectat , la propunerea părintelui şi a inimosului domn profesor Palade câte un bănuţ pentru cele trei fete orfane de ambii părinţi - elevele domnului profesor, dirijorul corului biericii care a cântat colinde până ce au ieşit toţi participanţii la sfânta Liturghie. Ziua a doua, după cuvântul de învăţătură al părintelui a fost prelungită de neobosita şi priceputa profesoară de religie de la Şcoala nr.11 Botoşani aceeaşi doamna Rozalia Groza. Doamna a pregătit un program de colinde şi o scenetă legată de Sfântul eveniment.
Şi cum am început cu descrierea amănunţită a primei zile, pentru a fi o oarecare simetrie în acest reportaj, voi descrie ziua a treia a sărbătorii Crăciunului. Ziua aceasta nu este o zi oarecare la această capelă motivat de faptul, că părintele poartă numele Sfântului Arhidiacon Ştefan, capela are hramul Sfântului Ştefan cel Mare şi Sfânt, deci pe lângă sărbătoarea Crăciunului s-au adăugat "sărbătorile Ştefaniene". Fiind om cu duhul blândeţii, al povăţuirii, a ajutorării atât material cât şi spiritual- aşa îl am mereu în suflet.
Aşa şi este! Am ajuns la concluzia cu faptele acestei zile. Prima surpriză a fost faptul că, spre a-i face un dar creştinesc a venit spre împreună liturghisire Părintele Daniel Dascălu cu ambii "îngeraşi" ai domnieie sale. Cea mai mare surpriză a fost aceea că din satul natal al părintelui - Dumbrăveni, Suceava - a venit Părintele Vasile Ioniţă cu un grup de copii îmbrăcaţi bucovineşte care au prezentat o scenetă cu răsăritul Stelei Sfinte.
După aplauzele primite de copii, părintele a propus şi cu toată inima şi dragostea întreaga suflare a bisericii a cântat eternul colind - "O ce veste minunată!". După primirea Hranei Domnului din mâinile părintelui, la ieşirea din Sfântul Lăcaş ne aştepta cu tăvile pline de prăjituri Prezbitera noastră iubită de toată lumea, doamna preoteasă Nela.
Sfintele slujbe din toate trei zilele au fost făcute cu toată rânduiala lor creştin-ortodoxă, pe placul credincioşilor zic eu, dacă ţinem cont că biserica a fost plină "ochi" cu creştini de toate vârstele şi mai ales cu mulţi copilaşi la Sfânta Împărtăşanie.
Să ne trăiţi întru mulţi ani părinte!
Sfântul Arhidiacon Ştefan să vă sprijine în a duce bunele şi relele acestei lumi păstorite de lupi îmbrăcaţi în piei de oaie precum însuşi a răbdat pietrele ucigaşe! (I.C.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Schimb de amabilităţi
A spart biserica de Crăciun
Accidente rutiere cu morţi şi răniţi în zilele de Crăciun
Banii „papaţi” de Apa Grup în avans pot fi pierduţi
Ieri, la Ungureni, un impresionant spectacol de tradiţii şi obiceiuri
Juventus l-a găsit pe noul Buffon. E român şi are 16 ani
Dmitri Medvedev: Nu va fi niciun China Town în Rusia
Generalul Ştefan Dănilă, numit şef al Statului Major General
Acordarea cetăţeniei ungare va reunifica naţiunea
Caricatura zilei: Un altfel de colind
Şi în 2011 elevii vor avea pentru examene modele de subiecte
IŞJ aminteşte directorilor de şcoli că anul 2011 vine cu evaluarea muncii lor
Judeţul Botoşani va fi supus unui studiu medical amănunţit
Medicii de la UPU au avut zile grele de Crăciun
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog