Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12970
De la 07 Ianuarie 2003
122898619

Credincioşi în beznă

  • 26 April 2013, 23:00
Ungaria a trăit multiple socuri în urma ultimului recensământ al populatiei: numărul locuitorilor tării a scăzut sub zece milioane (catastrofă natională!); în acelasi timp, numărul nationalitătilor conlocuitoare a crescut semnificativ; mai mult de jumătate din unguri nu au copii; trei sferturi din populatie nu vorbeste nicio limbă străină; a scăzut semnificativ numărul credinciosilor tuturor bisericilor, adică suntem tot mai necredinciosi. Sunt doar câteva dintre noile traume nationale.
Cei mai supărati sunt catolicii, care sunt mai putini cu peste un milion. Ei dau „vina” pe Oficiul de Statistică, pe Internet (deoarece în 2011 deja si singuri, pe cale electronică, am putut să ne completăm chestionarele, fără a putea fi influentati de vreun recenzor), si probabil si pe Bunul Dumnezeu, care de această dată nu a fost alături de ei.
Dar la fel a scăzut si numărul greco-catolicilor, reformatilor si evanghelicilor. Un sfert din populatie nu a vrut să răspundă la această întrebare. O întrebare, care, la fel ca cea referitoare la nationalitate, a fost optională, deci nu era obligatoriu de răspuns.
Recensămintele dintre anii 1949 si 2000, nu au cuprins întrebări referitoare la religie. Pentru prima dată după căderea comunismului, în anul 2001 am fost întrebati despre credinta noastră. Atunci, în Ungaria, numărul crestinilor ortodocsi a fost de 14.520. A tuturor ortodocsilor. Aici însirăm ortodocsii greci, rusi, sârbi, bulgari, români si maghiari.
În 2011, numărul total al ortodocsilor a fost de 13.710. Si dintre toti acestia noi, românii, ocupăm locul întâi. Noi suntem cei mai multi. De credintă ortodoxă română s-au declarat 5.102 persoane, dintre care însă numai 4.230 s-au declarat si de nationalitate română.
Ceilalti ortodocsi români ar fi, conform datelor de la recensământ, de nationalitate bulgară (2), tigană (139), greacă (4), germană (31), armeană (3), rutenă (4), sârbă (22), slovacă (3), ucraineană (13), iar altii nu au completat rubrica despre nationalitate. Si culmea misterului: avem si 5 arabi care sunt de credintă ortodoxă română!
Dacă numai atâtia sunt românii ortodocsi, oare ce religie au totusi ceilalti 30 de mii de persoane, care s-au declarat (si) de nationalitate română: 10.133 sunt romanocatolici, 914 – greco-catolici, 8.801 – reformati, 271 – evanghelici, 573 – unitarieni, etc. Numărul baptistilor de nationalitate română este de 705, iar al penticostalilor de 390. În toată Ungaria!
Adunări ale acestora în care se slujeste (si) în limba română sunt numai la Micherechi, Chitighaz si Cenadul Unguresc.
Nici de această dată nu vrem să sugerăm că rezultatele ultimului recensământ le-ar fi falsificat cineva. Cui i-ar sta în interes asa ceva? Cert este însă că ele nu pot fi tratate ca date autentice, tocmai din cauza absurditătilor care se prezintă prin acestea.
Cine sunt cei 10 mii de romano-catolici români? Unde, si la care biserică se roagă ei? Au oare preoti români, care le slujesc în limba română? Si cei aproape 9 mii de reformati???
Personal încă nu am întâlnit pe nimeni care ar vedea lumina în acest întuneric al datelor de la recensământ. Cu totii stăm în beznă si încercăm să găsim explicatii la niste date inexplicabile. Dacă cineva a reusit totusi să dezlege acest misterios calcul unguresc, îl rugăm frumos să ne dea de stire si să ne explice si nouă!
Eva Simon, Foaia Romaneasca, 26 aprilie 2013

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Banzul zilei: Băsescu la vrăjitoare
Gastronomie: Aripioare cu zaft
Cum a reuşit o fabrică de conserve din Galaţi să pornească un scandal alimentar mondial acum 160 de ani
Trădătorii
Prognoza meteo pentru perioada mai - iulie 2013
Unul dintre bărbaţii deportaţi din Arabia Saudita pe motiv sunt "prea atrăgători"
Liviu Dragnea anunţă începutul dictaturii PSD
ca legea de înfiinţare a regiunilor ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului PDL: Asumarea răspunderii pe regionalizare, inadmisibilă
Botoşani: Conferinţa judeţeană PNL, o demonstraţie de forţă politică
Mediu: Interlopul Rotaru s-a spovedit de păcate, înainte de Paşte
Tupeul învăţătoarei greviste de la Senat
Victor Mihalachi nu mai vrea să aibă afaceri cu Spitalul judeţean
Poirtariuc s-a răfuit cu PNL, după care a anunţat plecarea în Germania
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog