Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
4527
De la 07 Ianuarie 2003
76717906

Creditele botoșănenilor ar putea fi convertite în moneda națională

  • 20 June 2014, 23:00
Proiectul legislativ privind convertirea creditelor în moneda națională, a cărui coinițiator este deputatul PSD Tamara Ciofu a fost adoptat miercuri,18 iunie, în plenul Senatului cu 74 de voturi pentru, 2 abţineri și un vot împotrivă. Legea care prevede conversia creditelor contractate în monede străine, în moneda națională, fără comisioane, garanții adiționale sau costuri suplimentare, vine în ajutorul românilor cu rate bancare mărite din cauza fluctuațiilor de curs.
Măsura se va aplica atât creditelor în desfășurare cât și celor ce vor fi contractate în viitor, pentru a se asigura egalitatea în drepturi a consumatorilor. ,,Climatul economic global extrem de volatil al ultimilor ani, fluctuațiile de curs și chiar politicile bancare au favorizat o creștere nepermisă a ratelor pentru credite contractate de români. Având în vedere că statisticile arată că sumele restante la bănci s-au înzecit în ultimii 4 ani era obligatoriu ca statul să ia măsuri pentru protejarea românilor cu credite”, a declarat deputatul PSD, Tamara Ciofu.
Noua lege prevede ca în momentul depășirii cu 20% a valorii creditului inițial, din cauza fluctuațiilor de pe piața valutară, băncile au obligația să informeze clientul cu privire la situația datoriilor. Acesta, poate la rândul său, să opteze pentru conversia creditului din moneda străină în moneda națională. Prevederile acestei legi vin în întâmpinarea reglementărilor Directivei Uniunii Europene 0541/2013 cu privire la măsurile pentru protecția drepturilor cetățenilor statelor non-euro în fața fluctuațiilor de curs. Astfel, prin punerea în acord a legislației europene cu cea românească se asigură buna informare a clienților băncilor prin prezentarea corectă și completă a condițiilor contractuale.
,,Proiectul legislativ vine în sprijinul a milioane de români care se simt înșelați de bănci atunci când constată că ratele și valoarea creditului contractat se mărește de la o lună la lună. Este extrem de important ca legea să intre în vigoare cât mai repede pentru a evita acumularea de datorii suplimentare la bănci. Pentru mulți dintre românii cu credite, conversia în lei reprezintă o gură de oxigen, o povară luată de pe umeri”, a subliniat vicepreședintele PSD Botoșani, Tamara Ciofu.
Proiectul de lege care se bucură de sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a primit avize favorabile de la Comisia juridică şi de la Comisia pentru drepturile omului precum și raport pozitiv de la Comisia pentru buget din Senatul României.
Inițiativa legislativă va fi înaintată Camerei Deputaților pentru votul final, unde deputatul PSD va încerca să explice colegilor parlamentari importanța adoptării acestui proiect de lege pentru românii cu credite în monede străine care vor putea converti sumele în lei fără comisioane sau garanții suplimentare, la cursul valutar din momentul contractării creditului. (Liana Anuței)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Victor Ponta si-a nuantat pozitia si nu mai cere demisia lui Traian Basescu
Cum se bucura familia lui Bercea Mondial dupa ce Mircea Basescu a fost retinut de DNA
Kovesi: Analizez posibilitatea de a actiona in instanta pe cei care fac afirmatii mincinoase, de o gravitate extrema
Romania nu isi permite in acest moment sa renunte complet la relatia cu FMI
ICCJ sesizeaza CCR cu privire la suspendarea urmaririi penale a presedintelui in dosarul Firea
Cateva observatii si explicatii despre cazul Mircea Basescu - Bercea Mondial
Cum l-a transformat Antena 3 pe seful Agentiei Nationale pentru Romi in interlop
Stanga europeana isi pregateste planul de bataie inaintea summitului
Bancul zilei: Incendiu la… spital
“Sub zodia Luceafărului - Monografia comunei Mihai Eminescu”
Liberalii botoșăneni cu state vechi nu vor fuziune cu PDL
Ministrul delegat pentru Dialog Social va veni la Botoşani săptămâna viitoare
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 20.06.2014
De ce Băsescu nu trebuie să demisioneze
Ioan Rotundu
Botoşani: Doina Federovici ori nu cunoaşte realitatea, ori minte în stil Ponta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă