Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6312
De la 07 Ianuarie 2003
122866379

Crescatorii de animale vor primi ajutoare de peste 11 milioane de euro

  • 16 March 2016, 23:00
Crescatorii de vaci de lapte si de porcine vor beneficia de un sprijin financiar in valoare totala de peste 11 milioane de euro in scopul compensarii unei parti a pierderilor inregistrate din cauza contextului economic international, informeaza Guvernul printr-un comunicat de presa. In acest sens, Guvernul a adoptat miercuri o Hotarare care stabileste ca ajutorul financiar pentru sectorul laptelui si produselor lactate este echivalentul in lei al sumei de 8.773.154 euro, iar pentru sectorul de crestere a porcinelor echivalentul in lei al sumei de 2.372.804 euro.
De asemenea, actul normativ include criteriile si conditiile utilizate pentru acordarea ajutorului financiar, cuantumul ajutorului financiar pe fiecare categorie de beneficiari din sectorul laptelui si produselor lactate, documentele specifice care insotesc cererea. Cererile pentru acordarea acestui sprijin se vor depune pana la data de 8 aprilie 2016, urmand ca platile sa se efectueze pana la 30 iunie 2016.
Criteriile si conditiile de alocare a sumelor pentru sectorul lapte si produse lactate
Producatorii de lapte sa fie inscrisi in sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producatori cu cote de livrari pentru anul de cota 2014-2015, respectiv detin cota de livrari la data de 31 martie 2015;
Producatorii de lapte sunt in activitate, respectiv au incheiat un contract pe o perioada de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitarii, cu un prim- cumparator, si detin cel putin un document fiscal care sa ateste livrarea laptelui, aferent contractului;
Productia de lapte livrata pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte in anul de cota 2014-2015.
Suma cuvenita fiecarui producator se calculeaza de catre APIA conform cantitatii de lapte livrata in anul de cota 2014-2015:
240 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsa intre 5 tone inclusiv si 20 tone inclusiv;
12 euro/tona pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone si pana la 200 tone inclusiv;
2900 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.
Criteriile si conditiile de alocare a sumelor pentru sectorul carne de porc:
Crescatorii de porcine detin exploatatii autorizate de ANSVSA pentru cresterea si ingrasarea porcinelor;
Crescatorii de porcine au livrat direct sau prin terti si au clasificat porci in abatoare autorizate in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
Crescatorii de porcine detin exploatatii autorizate de ANSVSA pentru reproductie;
Sprijinul se acorda in functie de efectivul mediu de scroafe si/sau de efectivul de scrofite de reproductie livrate si/sau transferate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
Sumele care se distribuie in sectorul de crestere a porcinelor:
Echivalentul in lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de crestere si ingrasare din exploatatii;
Echivalentul in lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproductie din exploatatii.
Suma cuvenita fiecarui producator agricol se calculeaza de catre APIA prin impartirea sumei la efectivul de porci livrati si clasificati in abatoare autorizate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii capete pe beneficiar, precum si la efectivul mediu de scroafe si/sau la efectivul de scrofite de reproductie, livrate si/sau transferate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
Crescatorii de animale, in special crescatorii de vaci de lapte si crescatorii de porci, inregistreaza pierderi de venit din cauza contextului global nefavorabil, in ceea ce priveste dezechilibrarea raportului dintre cerere si oferta, in sensul ofertei excedentare, cauzate, printre altele, de embargoul impus de Rusia constand in interdictia importului de produse agroalimentare europene si prelungirea acestuia de catre guvernul rus pana la data de 6 august 2016. O alta cauza este eliminarea cotelor de lapte in Uniunea Europeana, care a permis cresterea productiei, deci a ofertei. De asemenea, incetinirea economica a Chinei care a dus la diminuarea importurilor sale de lapte din Europa si la diminuarea cererii de lapte la nivel mondial. In aceste conditii, au scazut preturile la nivel mondial.
In acest context a fost adoptat, la nivelul Comisiei Europene, Regulamentul delegat (UE) nr. 1853 / 2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor. Conform acestui Regulament delegat, Romaniei i s-a alocat un pachet financiar in valoare de 11.145.958 euro, care se directioneaza producatorilor de lapte si carne de porc.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Salată de pui
Bancul zilei: Răzbunare
Horoscopul zilei de 17.03.2016
La Dobârceni prea ieftin, la Suharău prea scump
Botoşani: Cum au fost pedepsiţi poliţiştii care au vorbit despre corupţia din IJP
Ioan Rotundu
Împovăraţi de biruri, preoţii părăsesc parohiile
Ioan Rotundu
Profesor de la Oxford, premiat cu 500.000 de lire pentru ca a rezolvat o problema de matematica veche de trei secole
Fosta nora a lui Virgil Magureanu a fost la DNA Ploiesti
si a spus ca va depune la politie dovezi ca a fost amenintata
Victor Ponta, campion la absente din Camera Deputatilor in lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut
Pe locul doi - Sebastian Ghita
Dosarul RCS&RDS: Avocatii Antena Group cer inlaturarea interceptarilor efectuate de SRI
Skoda va lansa in 2020 sau 2021 prima sa masina 100% electrica
Taxa de poluare platita intre 2007 si 2013 va fi returnata integral de stat.
Ce trebuie sa faci ca sa iti iei banii inapoi
Kovesi: Mai multe dosare ANRP erau la DNA cand am preluat sefia Directiei, nu umblase nimeni la ele timp de multi ani
Noi reglementari privind cresterea accesului la serviciile medicale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog